Te confrunți cu acnee, hiperpigmentare sau rozacee? Acidul azelaic poate fi de ajutor și poate avea numeroase beneficii pentru piele dacă este inclus în rutina de skincare. Este important, însă, să te informezi corect cu privire la modul de acțiune, beneficiile și indicațiile sale de utilizare, pentru a preveni agravarea unor probleme sau apariția unor reacții adverse.
Ce este acidul azelaic?
Acidul azelaic este un acid din grupa acizilor carboxilici care se găsește în mod natural în cereale precum orzul, grâul și secara. Datorită proprietăților sale antimicrobiene și antiinflamatoare se folosește în produse cosmetice destinate tenului cu probleme și a celui sensibil. Acidul azelaic are efect exfoliant blând, desfundă porii și poate reduce roșeața și hiperpigmentarea. Se găsește în numeroase produse de îngrijire a pielii, sub diferite forme – de obicei cremă cu acid azelaic sau ser. În general, se găsește în concentrații de 10-12% în produsele fără prescripție medicală. Pentru produsele cu concentrații mai mari de 15-20% vei avea nevoie de rețetă.
Cum se utilizează acidul azelaic?
Acidul azelaic este destul de ușor de introdus în rutina de îngrijire a pielii, dar trebuie să ții cont de câteva recomandări, pentru a evita posibilele efecte secundare, inclusiv roșeață, uscăciune și iritație. O rutină cu acid azelaic este potrivită mai ales pentru ten mixt, gras și cu tendință acneică. Însă, poate fi folosită pentru orice tip de piele, inclusiv pentru piele sensibilă.
Produsul cu acid azelaic se aplică pe pielea curată și uscată – utilizează un demachiant sau un produs blând de curățare înainte. După serul cu acid azelaic aplică o cremă hidratantă. Este foarte important ca pe toată durata folosirii acidului azelaic să ai în rutina de îngrijire și cremă de protecție solară. Ai în vedere că este contraindicat să aplici crema cu acid azelaic pe zonele sensibile, precum cele din jurul ochilor, nasului, gurii. Nu o folosi nici pe zone cu iritații, leziuni sau zone dureroase. Și, la fel de important, nu o utiliza în același timp cu produse exfoliante.
Dacă apar reacții adverse, întrerupe utilizarea oricăror produse cu acid azelaic. Este recomandat să începi cu doze și concentrații mai mici, pentru ca pielea să se adapteze. După o utilizare constantă, îmbunătățirile încep să se vadă în 6-8 săptămâni.
Poți folosi acid azelaic de 1-2 ori pe zi. Dacă îl utilizezi o dată pe zi, alege să îl folosești dimineața, mai ales dacă ai în rutină de îngrijire un retinoid, care este cel mai bine să fie aplicat seara. Dacă ai pielea sensibilă, începe să utilizezi acid azelaic de două-trei ori pe săptămână, crescând treptat frecvența până la folosirea zilnică.
De ce sa folosesti acid azelaic? Proprietati si beneficii pentru ten
Acidul azelaic este un ingredient multifuncțional cu numeroase beneficii pentru piele. Este un ingredient eficient împotriva coșurilor și petelor hiperpigmentare, are proprietăți antibacteriene și ajută la reducerea înroșirii și inflamației.
Proprietati ale acidului azelaic
Acidul azelaic are mai multe proprietăți și beneficii pentru piele:
- Exfoliant – Are efect exfoliant ușor, ajută la desfundarea porilor și la netezirea pielii. Acționează similar cu alfa-hidroxiacizii, pătrunzând în piele și eliminând blocajele care cauzează acnee. În general, chiar dacă poate că nu este la fel de eficient ca alți exfolianți chimici, este mult mai blând cu pielea și este o soluție atunci când alte opțiuni nu pot fi tolerate.
- Antiinflamator - Proprietățile antiinflamatorii ale acidului azelaic contribuie la reducerea înroșirii și a umflăturilor de la nivelul pielii. Acidul azelaic distruge bacteriile cunoscute sub numele de P. acnes, responsabile de inflamație, coșuri și acnee. De asemenea, ajută la calmarea zonelor umflate și iritate.
- Antibacterian - Ajută la echilibrarea microbiomului pielii și la minimizarea acumulării de bacterii în zona afectată.
- Keratolitic și comedolitic – Are efect keratolitic și comedolitic prin reducerea grosimii stratului cornos și scăderea numărului de granule de keratohialină.
- Efect de reducere a hiperpigmentării - Acidul azelaic poate ajuta la reducerea producției de melanină în piele, lucru ce reduce hiperpigmentarea și petele întunecate.
- Efect iluminator - Acidul azelaic poate ajuta la creșterea luminozității pielii, făcând-o să pară mai frumoasă și mai tânără.
Beneficii ale acidului azelaic
Acidul azelaic este indicat mai ales pentru acnee, hiperpigmentare și rozacee. Iată mai multe pe larg despre principalele beneficii acid azelaic:
Acidul azelaic in ameliorarea acneei
Acidul azelaic poate reduce acneea prin accelerarea procesului de reînnoire celulară. Un produs cu acid azelaic pentru acnee desfundă porii și reduce bacteriile care pot cauza coșuri. De asemenea, favorizează scăderea inflamației. Prin desfundarea porilor, reduce riscul de puncte negre, puncte albe, coșuri. Deși acidul azelaic nu este opțiunea de primă linie pentru acnee, uneori poate fi folosit, mai ales când alte ingrediente nu pot fi tolerate. Poate reduce atât acneea inflamatorie, cât și formele neinflamatorii ale acesteia.
Acidul azelaic in estomparea cicatricilor postacneice
Acidul azelaic poate reduce și cicatricile de acnee. Acesta favorizează procesul de reînnoire celulară, reducând cicatricile post-acneice. Proprietățile sale exfoliante ajută la îndepărtarea stratului de celule moarte, uniformizând nuanța țenului și estompând cicatricile. De asemenea, poate influența producția de melanină, responsabilă de culoarea pielii.
Acidul azelaic pentru hiperpigmentare
Cremele cu acid azelaic sunt benefice și pentru hiperpigmentare. După o erupție acneică, inflamația poate duce la hiperpigmentare pe unele zone ale pielii. Acest ingredient poate ajuta la uniformizarea nuanței pielii, reducând roșeața sau hiperpigmentarea. Este util pentru estomparea tuturor tipurilor de hiperpigmentare, inclusiv hiperpigmentarea post-inflamatorie, leziuni solare și melasma.
Acidul azelaic pentru luminozitatea pielii
Acidul azelaic are și efect iluminator. În primul rând, are proprietăți exfoliante ușoare, reducând celulele moarte de la suprafața pielii. Acest proces de exfoliere îmbunătățește textura pielii. De asemenea, reglează producția de melanină, estompând petele hiperpigmentare și uniformizând tonul pielii. Drept urmare, pielea va fi mai luminoasă și mai frumoasă.
Acidul azelaic si rozaceea
Acidul azelaic poate reduce inflamația, fiind astfel un remediu eficient pentru simptomele rozaceei. Poate îmbunătăți aspectul umflăturilor și al vaselor de sânge vizibile cauzate de rozacee. Are efect antiinflamator, reduce roșeața și, în plus, are și proprietăți antimicrobiene, lucru benefic când vine vorba despre pustule și leziuni asociate cu rozaceea. Este important însă să discuți cu medicul înainte de a utiliza acid azelaic pentru rozacee, deoarece remediul poate varia în funcție de tipul de rozacee, severitate și nevoile specifice ale pielii.
Sub ce forma se gaseste acidul azelaic?
Acidul azelaic este disponibil sub mai multe forme, și anume ser cu acid azelaic 10%, ser acid azelaic 20%, gel, cremă cu acid azelaic, spumă de curățare, suspensii. Poate varia în ceea ce privește concentrația, în funcție de tipul produsului și de indicații. Gelurile cu acid azelaic sunt indicate mai ales pentru ten gras sau mixt. Serurile sunt mai concentrate și pot oferi beneficii crescute, acționând țintit. Acidul azelaic poate fi găsit ca ingredient în diferite produse cu indicații specifice, precum seruri pentru hiperpigmentare, creme de iluminare, produse demachiante sau soluții anti-acnee.
Cu ce alte ingrediente se poate combina acidul azelaic?
Când vine vorba despre acid azelaic păreri, o nelămurire des întâlnită este dacă poate fi combinat cu alte ingrediente. Cu ce se combina acidul azelaic? Acidul azelaic poate fi combinat cu diverse alte ingrediente în rutina de îngrijire a pielii, dar este important să ții cont de sensibilitatea pielii. Iată câteva dintre acestea:
- Niacinamida – Pot folosi niacinamide și acid azelaic? Ambele ingrediente au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la îmbunătățirea texturii și aspectului pielii, mai ales la cea cu acnee sau rozacee.
- Acid hialuronic - Acest agent de hidratare poate ajuta la menținerea nivelului de hidratare a pielii, în timp ce acidul azelaic acționează asupra problemelor specifice ale pielii.
- Vitamina C - Acest ingredient puternic antioxidant protejează pielea împotriva radicalilor liberi. Poate fi folosită împreună cu acidul azelaic pentru a susține sănătatea generală a pielii. Folosirea lor împreună poate accelera rezultatele privind efectul iluminator și de reducere a hiperpigmentării. Trebuie întâi să verifici dacă poți tolera aceste produse împreună.
- Alpha arbutin – Are efect iluminator și poate reduce hiperpigmentarea. Uniformizează tonul pielii, iar acidul azelaic are proprietăți antiinflamatorii și poate reduce acneea și hiperpigmentarea.
Acid azelaic cu ce nu se combina? Acidul azelaic nu trebuie folosit împreună cu peroxid de benzoil, alfa-hidroxiacizi sau AHA (cum ar fi acidul glicolic), beta-hidroxiacizi sau BHA (nu asocia acid azelaic cu acid salicilic), dar nici cu scruburi pentru față sau exfolianți fizici. Utilizarea lor împreună crește riscul de iritații, uscăciune și roșeață.
Poti folosi acid azelaic in sarcina?
Acidul azelaic este considerat sigur în timpul sarcinii, fiind absorbit minim în fluxul sangvin. Se crede că absorbția sistemică poate afecta sănătatea fătului, însă, în studiile pe animale, nu au fost observate defecte congenitale. Totuși, este indicat să discuți cu medicul înainte de a utiliza produse cu acest ingredient în timpul sarcinii.
Posibile efecte adverse ale acidului azelaic
Acidul azelaic este în general sigur, dar, ca orice alt ingredient cosmetic, și acesta poate avea unele efecte adverse. Posibilele reacții adverse cauzate de acidul azelaic includ:
- senzație de arsură sau furnicături la nivelul pielii;
- uscăciunea pielii la locul aplicării;
- roșeață;
- descuamarea pielii;
- iritație;
- prurit.
Este foarte important să aplici cremă de protecție solară când ieși din casă. Deoarece acest ingredient poate subția pielea, aceasta devine mai sensibilă și mai predispusă la daune cauzate de soare. Deși de obicei este potrivit și pentru cei cu piele sensibilă, toleranța variază de la o persoană la alta.
Referinte:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1712709/
https://patient.info/medicine/azelaic-acid-finacea-skinoren
https://www.healthline.com/health/azelaic-acid-acne
https://www.everydayhealth.com/healthy-skin/azelaic-acid/guide
https://dermnetnz.org/topics/azelaic-acid
https://www.aad.org/public/diseases/acne/derm-treat/pregnancy