Secretul este în mâncare! Da, astăzi voi scrie despre alimentele care ajută pielea să se păstreze dar și să arate mai tânăra, în mod natural.
Este o vorba care-mi place mult și cu care rezonez 100% “ Your outer beauty refelects your inner health.”
Cred cu tărie într-o alimetație echilibrată și bogată în nutrienți, nu în calorii goale. Și nu doar pentru aspectul exterior, ci mai ales pentru sănătate.
Ce înseamnă acest lucru?
Din punctul meu de vedere nu înseamnă să mănânci mult, ci mai degrabă
puțin dar de cea mai bună calitate.
Am fost foarte atentă, de-a lungul anilor, la tot ceea ce consum, așa că ceea ce am scris în continuare este susținut atât de specialiști dar și de experiența mea proprie.
Pentru o piele frumoasă și sănătoasă, te sfătuiesc să aduci un aport consistent de colagen.
Colagenul este o proteină esențială pentru o piele tânăra, netedă, cu un aspect impecabil. Localizat în derma (sub stratul exterior al pielii), colagenul este elementul cheie al țesutului care susține structura pielii.
Însă, pe măsură ce trece timpul organismul nostru produce din ce în ce mai puțin colagen, efectul fiind subțierea pielii, pierderea volumului și formarea ridurilor. Soarele, poluarea, radicalii liberi și fumul sunt și ele responsabile de deterioriorarea colagenului.
În mod natural, corpul produce colagen pentru a repara pielea, însă după 30 de ani scad și calitatea și cantitatea. Vestea bună? Pe lângă tratamentele, produsele topice și suplimentele alimentare cu peptide de colagen, multe alimente au capacitatea de a spori natural producția de colagen din piele, fie că ele însele sunt o bogată sursă de colagen, fie că ajută la sintetizarea și producerea de colagen nou.
Top 12 alimente pentru un plus de colagen
Animale crescute în mediul natural
Colagenul este format din 19 aminoacizi, care sunt baza acestei proteine. Adăugând alimente bogate în proteine, în dietă, asiguri organismului materia primă pentru producția de colagen nou. Alege proteine de animale crescute într-un mediu cât mai natural (găini de țară, vită hrănită cu iarbă și somon sălbatic).
Ou
O altă opțiune excelentă este albușul de ou. Acesta oferă o doză bună de proteine, precum și de lizină și prolina, animoacizi responsabili de susținerea secreției de colagen natural.
Pește
Tonul și somonul sunt pești bogați în acizi grași omega 3. Celulele pielii sunt înconjurate de o membrană grasă, protectoare. Când celulele sunt sănătoase, această membrană poate susține structura pielii.
Salate verzi
Bogate în vitamina C, salata verde, spanacul și kale pot revigora producția de colagen. În produsele care se aplică pe piele, vitamina C are proprietăți antioxidante care stabilizează enzimele responsabile de distrugerea colagenului. Această protejează și împotriva radicalilor liberi care influențează calitatea colagenului nou.
Alimente fermentate
Aici intră iaurtul, murăturile, kombucha ce conțin Lactobacillus, o bacterie probiotică care produce superoxide dismutaza (un antioxidant puternic care poate preveni distrugerea colagenului prin reducerea radicalilor liberi).
Legume și fructe roșîi
Ardeii, tomatele roșii și sfecla roșie conțin un antioxidant numit licopen, care susține apărarea corpului împotriva acțiunii razelor UV. Licopenul acționează ca un scut natural împotriva soarelui, protejând pielea de distrugere în timp ce crește nivelul de colagen.
Legume portocalii
Culoarea portocaliu din legume precum cartofii dulci sau morcovii arată că acestea sunt bogate în vitamina A. Această vitamina ajută la regenerarea colagenului.
Fructe bogate în vitamina C
Studiile arată că fructele care sunt bogate în vitamina C au capacitatea de a ajuta aminoacizii – lizină și prolina – să se transforme în colagen. Guava și kiwi sunt cele mai bogate fructe din vitamina C, însă citricele și fructele de pădure sunt și ele surse excelente de vitamina C. Vitamina C antioxidantă este foarte importantă pentru neutralizarea radicalilor liberi, care distrug colagenul și elastina.
Supa de oase
O altă alternativă naturală pentru obținerea peptidelor de colagen este supa de oase. În timpul procesului de fierbere, colagenul este eliberat din oasele și cartilajul de vită, de pasăre și de peste. Supă rezultată poate fi folosită ca aliment sau în completarea altor preparate cu sos.
Soia
Fie că o consumi sub formă de lapte, brânză sau tofu, soia conține genisteina (hormon natural extras din plante cu acțiune antioxidantă), care mărește producția de colagen și ajută la blocarea enzimelor care îmbătrânesc pielea.
Mare atenție însă, soia este una din cele mai modificate genetic plante, așa că asigura-te că o consumi bio.
Stridiile
Foarte bogate în minerale precum zinc, magneziu și cupru, stridiile sunt alimentele pe care le vrei în dieta ta pentru a mari producția de colagen. În plus, acestea conțin fier și vitamina B12. Așadar, stridiile sunt o varianta cu puține calorii, dar cu beneficii foarte mari pentru sănătate.
Usturoiul
O sursă excelentă de sulf, acid lipoic și taurină, usturoiul este necesar producerii fibrelor de colagen.
Spirulină
Peste 60% din “compușii” spirulinei sunt aminoacizi, adică ..cărămizile din care se formează colagenul. De asemenea ea conține și foarte multe proteine, esențiale pentru musculatura, piele, unghii, par.
Foarte important pentru o piele sănătoasă și tânăra este și consumul de anti-oxidanti.
Astfel, iată care sunt cei mai puternici:
Glutation
Este o pseudopeptida compusă din 3 aminoacizi și este produs natural de corpul nostru, în ficat și deci, spre deosebire de alți antioxidanți puternici, acesta moleculă este deja prezentă în corpul uman.
Glutationul este considerat că fiind cel mai puternic antioxidant pentru că protejează proteinele și lipidele de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. După vârstă de 40 -45 de ani, producția proprie de glutation este într-o continuă descreștere, această descreștere poate fi afectată și de diferite boli dar și de exerciții fizice intense.
Ce efecte are glutationul ?
- Protejează ADN-ul de deteriorările datorate trecerii timpului;
- Protejează împotriva radicalilor liberi, combate inflamatiile și ajută la evitarea bolilor de inima, a cancerului, a declinului neurologic, a demenței și a multor alte boli debilitante de care ne temem cu toții;
- Neutralizează și elimina metalele grele și toxinele din organism (acțiune detox);
- Păstrează capacitatea mitocondriilor de a produce energie.
Glutation-ul se asimilează cel mai bine dacă este administrat sub formă de perfuzii sau sub formă de suplimente.
Astaxanthin
Este cel mai puternic carotenoid și se găsește în mod natural în pește și fructe de mare (somon, păstrăv, creveți, krill) fiind un pigment produs de alge. Somonul, creveții și krill-ul își au coloarea roz chiar de la astaxanthin. Acest pigment este de 10 ori mai eficient decât betacarotenul în neutralizarea radicalilor liberi responsabili de îmbătrânir