Apa de gura asigura o serie de beneficii incontestabile. Aceasta completeaza igiena dentara alaturi de pasta de dinti potrivita si ata dentara. Apa de gura este indicata pentru: improspatarea respiratiei, protejarea gingiilor, reducerea sensibilitatii dintilor sau mentinerea dintilor puternici prin folosirea produselor care contin fluor.
Apele de gura sunt disponibile pe piata in zeci de variante, fiecare fiind gandita pentru a trata o problema specifica. Este indicat sa ceri opinia stomatologului si sa citesti eticheta produsului, astfel incat sa te asiguri ca alegerea ta corespunde nevoilor tale dentare. Desigur, motivele care transforma apa de gura intr-un ‘’must have’’ nu se rezuma la cele enumerate anterior.
Care este rolul apei de gura in rutina de ingrijire orala? Care sunt principalele tipuri de ape de gura existente pe piata si ce le diferentiaza unele de altele? Raspunsurile la aceste intrebari, plus multe alte curiozitati despre apa de gura vei descoperi in randurile urmatoare.
1. Apa de gura, beneficii care completeaza cu succes rutina ingrijirii orale
Ce beneficii importante iti ofera apa de gura? Alaturi de ata dentara, apa de gura elimina resturile alimentare din spatiile interdentare inaccesibile periutei de dinti. In randurile urmatoare vei face cunostinta cu avantajele fiecarui tip de apa de gura, astfel incat alegerea ta sa fie cea care serveste perfect nevoilor tale dentare. Pana atunci, afla ca apa de gura se incadreaza in doua mari categorii:
-
tip cosmetic: pentru improspatarea temporara a respiratiei. Atentie! Produsul nu elimina bacteriile cauzatoare de mirosuri neplacute, ci doar ofera un gust placut pentru cateva ore;
-
tip terapeutic: compozitia include ingrediente active destinate ameliorarii gingivitei, blocarii placii bacteriene, etc.
Important! Apa de gura este produsul adjuvant care contribuie la formarea unei igiene dentare ca la carte. In nici un caz nu reprezinta un remediu independent sau un inlocuitor al pastei de dinti.
‘’Traieste astfel incat stomatologul tau sa fie mandru de tine’’
Alegerea apei de gura depinde de sanatatea generala a dintilor tai. In functie de problemele pe care le intampini sau de gradul lor de avansare, apa de gura poate contribui semnificativ la urmatoarele aspecte:
-
Neutralizarea mirosurilor din cavitatea bucala – spalatul pe dinti cu pasta de dinti potrivita este esential pentru eliminarea bacteriilor si a reziduurilor alimentare care degaja mirosuri neplacute. Cand constati ca nici produsele destinate ingrijrii orale nu se ridica la nivelul acestei probleme, atunci poate fi vorba de o afectiune medicala. Nu uita de regula de aur: controalele dentare o data la 6 luni te pot scuti de consecintele agravate ale diverselor afectiuni de care poate nici nu erai constienta;
-
Mentine aspectul unui zambet impecabil – daca visezi la un zambet de care stomatologul sa fie mandru, atunci utilizeaza apa de gura pe baza de peroxid de carbamida sau hidrogen. Scopul acestora este sa dizolve petele care distrug estetica dintilor, lucru confirmat chiar de medicii stomatologi;
-
Completeaza saliva naturala – senzatia de gura uscata poate avea numeroase cauze. In anumite situatii, medicii pot recomanda folosirea apei de gura pentru combaterea senzatiei de deshidratare a cavitatii bucale;
-
Actioneaza ca scut impotriva gingivitei si a placii bacteriene – apa de gura care contine fluor te ajuta sa lupti eficient impotriva bacteriilor care conduc la gingii inflamate si carii.
Apa de gura cu alcool: pro sau contra?
Apele de gura se mai impart in alte doua mari categorii: cu sau fara alcool. Daca te numeri printre persoanele care acuza hipersensibilitate la nivelul gingiilor, atunci apa de gura fara alcool este solutia pentru tine. De asemenea, consulta ambalajul produsului si elimina din rutina ta apele dentare care au in componenta lor parfum sau parabeni.
2. Cand se foloseste apa de gura? - Reguli simple pentru curatarea totala a spatiilor interdentare
„Cand se foloseste apa de gura?” sau „Apa de gura se foloseste inainte sau dupa periaj?” Recunoaste ca cel putin odata ai adresat aceste intrebari, atat farmacistului, unei persoane apropiate, cat si medicului tau stomatolog. Daca nu ai facut-o, atunci descopera aici sugestiile medicilor in privinta utilizarii corecte a apei de gura. Pana la urma, atat periuta de dinti, dusul bucal, cat si ata trebuie sa urmeze cateva instructiuni clare de folosire, astfel incat igiena dentara sa rezulte intr-o dantura exemplara si un zambet de revista.
Tipul apei de gura este important doar in ceea ce priveste starea generala a cavitatii tale bucale. In rest, indiferent de preferintele tale, aceste produse trebuie sa respecte o rutina comuna pentru rezultate vizibile. Daca nu cunosti inca pasii corecti privind utilizarea apei de gura, atunci promite-ti ca de azi sa:
-
speli dintii si apoi sa te clatesti cu apa de gura;
-
urmezi indicatiile medicului sau specificatiile prospectului;
-
nu diluezi produsul;
-
sa te rezumi la cantitatea corecta – adica atat cat incape in capac – pentru fiecare clatire;
-
sa lasi sa treaca o ora pana la urmatoarea masa sau gustare;
-
sa nu clatesti gura imediat daca folosesti varianta fara fluor. In caz contrar, anulezi efectul fluorului existent in pasta de dinti.
Acum, la final de capitol, fa o scurta recapitulare. Asadar, cand se foloseste apa de gura? Dimineata si seara e raspunsul corect. Mai exact, dupa spalatul pe dinti si folosirea kit-ului de igiena orala, se clateste gura simplu cu apa si apoi apa de gura incheie ritualul de igiena orala.
Ai grija sa mentii apa de gura in cavitatea bucala pentru 30 de secunde. De preferat este sa plimbi lichidul dintr-o parte in alta pentru a fi sigur ca se raspandeste peste toate spatiile interdentare. Dupa eliminarea lichidului nu mai este necesara nicio clatire suplimentara. In caz contrar, anihilezi efectele sale antibacteriene.
3. Folosirea apei de gura de catre femeile insarcinate – Este sa nu indicat produsul in perioada sarcinii?
Stiai ca folosirea apei de gura este indicata inclusiv femeilor insarcinate? Daca faci parte din aceasta categorie, trebuie sa stii ca afectiunile gingivale sunt frecvent intalnite la femeile gravide. Cu toate acestea, problema nu trebuie ignorata, ba din contra. Infectiile gingivale favorizeaza inflamatiile, care la randul lor accelereaza contractiile.
Utilizarea apei de gura atenueaza simptomele aferente aftelor. Acest proces poate fi explicat foarte simplu. Ingredientele care compun in mod normal apa de gura igienizeaza zona afectata si lupta cu bacteriile care formeaza iritatiile.
Ce tipuri de apa de gura sa folosesti? Cu alcool sau fara?
Chiar daca nu acuzi hipersensibilitate dentara, acest lucru nu inseamna ca apa de gura cu continut de alcool este indicata pentru tine. De exemplu, daca esti insarcinata, sau in perioada de lauzie, evita apa de gura cu alcool. De asemenea, aceasta este contraindicata copiilor sau persoanelor care urmeaza sa conduca.
Daca nu ai mai folosit pana acum apa de gura sau te tenteaza sa incerci sortimente noi, atunci noteaza cele mai importante beneficii care transforma aceste apele de gura intr-un „must have”.
3.1. Ce contine apa de gura? Ce se ascunde in spatele ingredientelor de pe eticheta?
Te-ai intrebat vreodata ce contine apa de gura? Sau care sunt acele ingrediente destinate nevoilor tale dentare? Indiferent ca preferi apa de gura cosmetica, fie ca te orientezi catre o varianta cu rol terapeutic, majoritatea produselor de acest fel contin cateva ingrediente comune precum:
-
clorura de cetilpiridiniu - care elimina senzatia de respiratie neplacuta;
-
uleiuri esentiale - care blocheaza formarea si extinderea placii bacteriene si reduc simptomele gingivitei;
-
fluor - un element valoros in lupta contra cariilor si pentru mentinerea rezistentei dentare;
-
peroxid - ingredientul este „responsabil’’ pentru aspectul de alb al dintilor tai.
‘’Totusi, ce apa de gura as putea folosi fara sa apelez la sfatul stomatologului?’’
Dupa cum ai citit in randurile anterioare, apa de gura poate fi achizitionata independent de recomandarea unui specialist. Desigur, daca reclami afectiuni severe (sangerari, dureri, hipersensibilitate, etc.), o vizita la medic se va dovedi un pas inteligent. Doar asa vei putea alege produse special gandite pentru vindecarea cauzelor care stau la baza disconfortului tau dentar. In restul cazurilor, daca igiena ta este pusa la punct si doresti doar un produs de calitate care sa-ti completeze rutina de ingrijire a dintilor, atunci treaba devine mai simpla.
Ce ape de gura sunt potrivite pentru copii?
Daca printre membrii familiei tale se numara si copii, atunci opteaza pentru ape de gura fara alcool. De regula, produsele pentru igiena orala ale copiilor contin arome fructate, placute, care transforma ingrijirea orala intr-o placere.
Suferi de sensibilitate dentara acuta?
Daca simti o sensibilitate ridicata la nivelul dintilor sau a gingiilor, atunci orienteaza-te catre ape de gura fara alcool si care contin aloe vera sau musetel. Aceste plante sunt cunoscute gratie efectelor puternice de calmare a disconfortului.
Respiratia fresh 24/24 nu este un mit!
Daca doresti ca senzatia de prospetime sa dureze cat mai mult timp, atunci clateste cavitatea bucala cu apa de gura pe baza de clorura de zinc si de cetilpiridiniu.
Senzatie de gura deshidratata? Am pentru tine antidotul!
Daca tot ce ai folosit pana acum in materia apelor de gura ti-a creat neplacuta senzatie de gura uscata, atunci a venit timpul pentru o mica schimbare. Achizitioneaza un produs pe baza de enzime antibacteriene care inlatura acest disconfort.
Cum transformi ca prin magie placa dentara intr-o amintire?
Placa dentara si gingivita pot fi tinute la distanta ani intregi, prin clatirea zilnica cu apa de gura pe baza de uleuri esentiale sau cetilpiridiniu.
Acum ca ti-ai pus la punct cunostiintele si stii ce este apa dentara si rolul acesteia in sanatatea ta orala, a venit momentul sa gasesti raspunsul la frecventa intrebare: exista sau nu efecte secundare?
3.2. Despre apa de gura si potentialele efecte secundare
Despre efectele secundare ale apei de gura se pot puncta urmatoarele aspecte interesante:
-
Senzatie temporara de deshidratare a gurii;
-
Anihilarea pentru cateva secunde a gustului;
-
Demineralizari la nivelul dintilor;
-
Formarea petelor colorate la nivelul mucoasei sau a suprafetelor dentare.
NOTA! Efectele secundare apar in urma folosirii indelungate a apei de gura, in special a produsului care contine clorhexidina. Daca ai sub 18 ani sau daca esti insarcinata, alaptezi sau suferi de parodontita, atunci opteaza pentru apele de gura care nu contin acest ingredient.
Apa de gura nu este destinata exclusiv adultilor. Daca ai copii atunci invata-i sa aiba grija de sanatatea dentara prin periaj corect si clatirea cu apa de gura. Apa de gura conceputa pentru copii urmeaza formula fara alcool si fluor. Apa de gura ajuta la remineralizarea dintilor noi, precum si a celor deja crescuti.
In concluzie, poti obtine un zambet de reclama fara interventii costisitoare si dureroase. Aplicarea catorva pasi elementari de igiena, folosirea produselor de calitate in mod corespunzator sunt secretul unei danturi complete pana la adanci batraneti.
Sursa foto: pixabay.com