Pielea este cel mai mare organ al corpului uman si trebuie sa faca fata unei multitudini de factori care o pot afecta, inclusiv imbatranirea. In acest caz, este vorba despre un proces natural care se poate observa pe masura trecerii timpului, dar exista si alti factori care pot contribui la imbatranirea prematura a pielii. Acestia pot fi impartiti in doua categorii: factori externi si interni.
Imbatranirea tenului se datoreaza, in principal, schimbarilor care au loc in structura pielii pe masura ce inaintezi in varsta. Totusi, in prezent, ai posibilitatea de a selecta dintr-o varietate de articole de ingrijire special concepute pentru a-i conferi tenului tau aspectul lucios, hidratat si lipsit de imperfectiuni pe care il vezi pe copertile revistelor.
Este important sa descoperi ce produse ti se potrivesc, in asa fel incat sa poti incepe de timpuriu o rutina de skin care potrivita, care sa aiba in compozitie, printre altele, retinol si retinoizi.
1. Piele imbatranita - care sunt factorii ce influenteaza major acest proces?
Pielea fetei intra zi de zi in contact cu numeroase particule nocive, care pot contribui la procesul de imbatranire. Acesti factori pot fi de natura externa sau interna. Este important de retinut faptul ca o buna parte dintre acesti factori sunt controlabili, astfel ca prin adoptarea unor obiceiuri sanatoase, impreuna cu ingrijirea corespunzatoare, vei putea incetini procesul de imbatranire a tenului.
1.1. Piele imbatranita pe fata - Care sunt factorii interni?
Genetica: aceasta poate juca un rol important, deoarece poate influenta tipul si calitatea colagenului din piele. Colagenul este o proteina esentiala pentru sustinerea pielii si prevenirea ridurilor.
-
Hormonii: schimbarile hormonale care apar pe parcursul vietii pot afecta pielea, in special in timpul menopauzei. Nivelurile scazute de estrogen pot duce la uscarea pielii si la aparitia ridurilor.
-
Nutritia: dieta saraca in nutrienti poate afecta sanatatea pielii, deoarece aceasta are nevoie de vitamine si minerale pentru a se mentine sanatoasa si elastica.
1.2. Ten imbatranit - Care sunt factorii externi?
-
Expunerea la soare: soarele este cunoscut pentru capacitatea de a emite cantitati mari de raze UV. Acestea din urma pot conduce la imbatranirea prematura a pielii, in special in zonele expuse la soare, cum ar fi fata, mainile si gatul. Razele UV pot determina si distrugerea colagenului si elastinei din piele si, in timp, aparitia ridurilor si a petelor pigmentare.
-
Fumatul: poate afecta pielea prin scaderea circulatiei sangelui si prin expunerea la substante chimice nocive. Astfel, se poate ajunge la pierderea elasticitatii pielii si la aparitia ridurilor.
-
Poluarea: mediul poluat poate afecta sanatatea pielii prin expunerea la particule fine si la alte substante chimice nocive. Aceste efecte pot duce la inflamarea pielii si la aparitia ridurilor.
-
Stresul: este cunoscut pentru ca induce o serie de modificari si tulburari in organism, facandu-l mai susceptibil si receptiv la diferiti agenti patogeni. Stresul poate afecta sanatatea pielii prin schimbarea nivelurilor hormonale si prin scaderea imunitatii de la nivel cutanat si tegumentar.
2. Imbatranirea tenului - ce se intampla de fapt?
Inainte de a incerca produse pentru ten, este important sa intelegi ce se intampla de fapt cu pielea fetei.
-
Subtierea pielii: Odata cu imbatranirea, stratul de tesut adipos subcutanat al pielii se reduce, iar epiderma si derma devin mai subtiri.
-
Pierderea elasticitatii pielii: Colagenul si elastina sunt proteine esentiale care mentin elasticitatea si fermitatea pielii. Pe masura ce inaintezi in varsta, rata de productie a acestor proteine scade, iar pielea isi pierde elasticitatea, ceea ce conduce in timp la aparitia ridurilor.
-
Aparitia petelor pigmentare: Excesul de expunere la soare poate contribui la aparitia petelor pigmentare, care pot face pielea sa arate mai imbatranita.
-
Scaderea productiei de sebum: Pe masura ce imbatranim, pielea nu mai produce la fel de multe uleiuri naturale, ajungandu-se astfel la uscarea si deshidratarea acesteia.
-
Slabirea sistemului de aparare al pielii: Odata cu varsta, imunitatea pielii devine mai putin eficienta in lupta impotriva factorilor de mediu si a altor agresiuni, ceea ce poate duce la aparitia ridurilor si a altor semne de imbatranire.
-
Imbatranirea celulara: Pe masura ce celulele pielii imbatranesc, ele devin mai putin eficiente in reparare si regenerare.
3. Imbatranirea pielii - sfaturi utile pentru un ten bine ingrijit
Multe persoane sunt foarte preocupate de tenul lor, aplicand o serie de elemente in viata de zi cu zi, intocmai pentru a preveni formarea ridurilor. Chiar daca imbatranirea este inevitabila, exista anumite metode care pot ajuta la incetinirea acestui proces. Mai intai, este bine sa iti imbunatatesti stilul de viata, iar ulterior, poti apela cu incredere la produsele de ingrijire care ti se potrivesc, pentru a te bucura de beneficiile acestora.
3.1. Imbatranirea tenului - cauze si care sunt primii pasi pentru incetinirea procesului?
-
Protejeaza-te de soare
Soarele este unul dintre cei mai importanti factori care duc la imbatranirea prematura a pielii. Expertii in dermatologie recomanda utilizarea de produse cu protectie solara pentru fata (mult cunoscutul „SPF”) în timpul zilei. In plus, iti poti proteja tenul de soare prin purtarea de palarii si evitarea expunerii prelungite, in special in timpul orelor de radiatie maxima.
-
Adopta o dieta echilibrata
Avand mese pline in vitamine si nutrienti pe tot parcursul zilei, iti vei putea mentine pielea sanatoasa.
-
Exfoliaza regulat pielea
Exfolierea pielii poate ajuta la indepartarea celulelor moarte si la sporirea productiei de celule sanatoase. Aceasta practica poate ajuta la imbunatarirea texturii pielii si la prevenirea aparitiei ridurilor. Pentru exfoliere poti folosi un scrub facial sau poti opta pentru seruri exfoliante.
Totusi, este important sa nu exagerezi cu exfolierea si sa folosesti de fiecare data un toner sau mist, dupa ce ai finalizat pasul anterior.
-
Hidrateaza-ti pielea
Hidratarea este esentiala pentru mentinerea starii de sanatate, a aspectului tanar si a luminozitatii tenului. Pielea uscata este „terenul” perfect pentru aparitia ridurilor si a liniilor fine. De aceea, este indicat sa utilizezi creme si seruri cu retinol si retinoizi.
3.2. Imbatranirea tenului - care sunt produsele de ingrijire potrivite pentru tine?
La inceput, identificarea articolelor de ingrijire ce se potrivesc perfect tenului tau poate fi dificila. De aceea, este important sa tii cont de tipul de ten pe care il ai, pentru a putea alege cu precizie dintre numeroasele variante disponibile. Fiecare tip de ten are nevoi specifice, iar alegerea produselor potrivite poate face o mare diferenta.
In primul rand, daca vrei sa aplici produsele seara, dupa o zi plina in care ai purtat machiaj, asigura-te ca ai indepartat in totalitate make-up-ul, utilizand produse pentru curatare si demachiere. Acestea iti vor ajuta pielea fetei sa respire, deschizand porii si creand astfel loc pentru produsele din rutina de ingrijire a tenului tau.
Apoi, ai ocazia de a testa articolele de ingrijire a pielii, in functie de tipul tenului tau.
-
Ten uscat
In cazul in care ai tenul uscat, este important sa alegi produsele care sa ajute la hidratarea si revigorarea pielii. Cauta produse care contin ingrediente emoliente, cum ar fi uleiul de argan sau shea, care pot ajuta la retinerea umiditatii in piele. Poti opta si pentru seruri hidratante cu acid hialuronic sau uleiuri nutritive cu vitamine.
-
Ten gras
Daca ai tenul gras, ai nevoie de produse care sa ajute la absorbtia excesului de sebum si la curatarea porilor. Incearca sa alegi produse care conțin ingrediente astringente, cum ar fi acidul salicilic sau extractul de ceai verde, care pot ajuta la reducerea excesului de sebum. In plus, exfolierea regulata te va ajuta sa scapi de celulele moarte si va contribui la stralucirea tenului.
-
Ten mixt
Tenul mixt are nevoie de produse care sa ajute la echilibrare. Alege un gel de curatare care sa sporeasca eliminarea excesului de sebum de pe zona T, dar care sa nu usuce excesiv zonele deja deshidratate. Utilizează o masca hidratanta sau chiar tonere care sa asigure un grad ridicat de hidratare a pielii, fara a o ingreuna.
-
Ten sensibil
Daca ai tenul sensibil, este indicat sa optezi pentru produse care sa nu irite sau sa usuce pielea. In mod uzual, pielea sensibila poate dezvolta zone rosiatice sau chiar mancarimi la contactul cu anumite substante din compozitie. Astfel, este bine sa alegi articole cu ingrediente naturale si blande, care sa ajute la mentinerea unui grad optim de hidratare, fara a afecta pielea.
Indiferent de tipul de ten pe care il ai, ai posibilitatea de a alege seruri pentru fata, asa cum sunt produsele Geek and Gorgeous sau chiar creme, precum cele cu un continut ridicat de retinol de la Aprive, ce au in compozitie si retinoizi, dar si numerosi acizi. Aceste produse sunt special concepute pentru a spori productia de colagen si elastina, dar si numeroase alte elemente din structura pielii, ajutand la mentinerea unui grad optim de fermitate si elasticitate. In final, te vei putea bucura de un ten luminos, hidratat si mai ales, intinerit.
Odata ce ai descoperit produsele de beauty care ti se potrivesc, iti vei putea crea propria rutina de Skincare. Totusi, este important sa nu exagerezi cu numarul de produse pe care le folosesti, pentru a nu ingreuna tenul, dar si pentru a nu risca sa anulezi efectele benefice ale unui anumit produs, suprapunandu-l cu un altul
4. De ce imbatraneste pielea - care sunt cele mai frecvente greseli?
Ingrijirea tenului este o parte importanta a rutinei zilnice de infrumusetare a fiecarei persoane, dar este posibil sa faci greseli in acest proces. Iata cateva dintre cele mai frecvente greseli in ingrijirea tenului si cum le poti evita:
-
Te speli prea des sau prea putin pe zona fetei: curatarea tenului este importanta pentru a elimina particulele nocive, excesul de sebum si celulele moarte. Cu toate acestea, daca iti speli fata prea des, tenul se poate usca, ceea ce poate duce la iritatii, iar daca te speli pe fata prea rar, se creeaza mediul perfect pentru aparitia acneei. Este recomandat sa speli fata de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu un produs de curatare delicat si adecvat pentru tipul tau de piele.
-
Folosirea produselor nepotrivite pentru tipul de ten: Fiecare tip de piele are nevoie de ingrijire specifica. De exemplu, daca ai tenul gras, ar trebui sa folosesti produse care scad productia de sebum, in timp ce daca ai tenul uscat, articolele care hidrateaza si calmeaza pielea sunt alegerea potrivita.
-
Folosirea excesiva a produselor pentru ingrijirea pielii: Folosirea prea multor produse poate fi daunatoare pentru ten. Fiecare produs de ingrijire a pielii contine ingrediente active care pot fi agresive cu pielea ta, mai ales daca sunt folosite in exces. In plus, utilizarea prea multor produse poate perturba echilibrul natural al pielii si poate duce la aparitia acneei sau a iritatiei.
-
Neglijarea protectiei solare: Expunerea la soare poate provoca daune grave pielii, inclusiv imbatranirea prematura. Este important sa folosesti un produs cu un factor de protectie solara (SPF) potrivit pentru tipul tau de piele si sa reaplici produsul la fiecare doua ore sau dupa ce ai facut baie, ori dupa ce ai depus activitate fizica.
-
Spalarea fetei cu apa prea fierbinte: Apa cu o temperatura mult prea ridicata poate usca si irita pielea si poate duce la aparitia petelor rosii si a descuamarii. Este recomandat sa speli fata cu apa calduta si sa o eviti pe cea fierbinte. De asemenea, poti incerca sa folosesti un prosop moale pentru a-ti usca fata, in loc sa utilizezi unul cu fibre aspre.
In concluzie, ingrijirea tenului este importanta, dar este important sa eviti greselile frecvente pentru a avea un ten sanatos si frumos. Asigura-te ca folosesti produse adecvate pentru tipul tau de piele, nu exagera cu numarul de produse si creeaza-ti o rutina potrivita, in asa fel incat sa te poti bucura de un ten vizibil intinerit, hidratat si luminos. De asemenea, nu uita de ingrijirea corpului si foloseste uleiuri de corp sau creme de corp adecvate tipului tau de piele. Tinand cont de toate sfaturile de mai sus, lupta impotriva procesului de imbatranire a pielii este ca si castigata!
Sursa foto: pexels.com, unsplash.com, 24beauty.ro