Ce sunt cosurile sub piele si de ce apar?
Cosurile sub piele sunt cunoscute sub denumirea de “coșuri oarbe” si au forma unor umflaturi aflate in interiorul pielii. Cel mai frecvent apar pe spate, fața, gat si piept. Isi fac aparitia atunci cand sunt blocati porii pielii de catre bacterii, celule moarte sau sebum.
Fluctuațiile hormonale provocate in timpul sarcinii sau pubertății pot provoca blocarea ueliului in piele din cauza excesului de sebum. Aceasta afectiune este experimentata mai mult de persoanele care au un ten gras.
Cosuri sub piele - Cauze
Aparitia cosurilor sub piele poate fi cauzata de mai multi factori:
-
Schimbarile hormonale (din adolescenta, sarcina, menopauza sau provocate de consumarea contraceptiei hormonale si testosteronul exogen).
-
Reactii adverse la anumite produse de machiaj, de ingrijire a pielii sau la anumiti detergenti.
-
Locuirea in zone cu o umiditate accentuata
-
Transpiratia excesiva si frecventa
-
Expunerea la anumite substante chimice, toxine sau alergeni.
-
Genetica
-
Consumarea anumitor medicamente
Tipuri de cosuri care apar sub piele
Exista mai multe tipuri de cosuri sub piele: pustule, papule, noduli si chisturi. Iata cum se prezinta fiecare dintre acestea.
Pustule si papule
Papulele iau forma unor pete rosii, mici si foarte dureroase. Acestea se pot retrage sau pot evolua in pustule.
Pustulele sunt cosuri inflamate, rosii la baza si cu puroi in varf. Acestea se pot retrage dar pot si recidiva.
Noduli
Nodulii sunt inflamatii mari, rotunde si pozitionate adanc in piele. Pot fi durerosi, durerea intensificandu-se in timpul efectuarii anumitor activitati, deoarece acestia pun presiune pe terminatiile nervoase.
De asemenea, printre simptome se numara si furnicaturi ale degetelor, mainii sau antebratului, putand astfel afecta miscarile articulare.
Chisturi
Chisturile sunt cele mai dureroase, fiind situate adanc in piele. Acestea pot provoca de asemenea cicatrici si se formeaza in momentul in care inflamatia produce rupturi ale foliculilor pilari, fiind cauzate de stoarcerea cosurilor.
Cosuri sub piele - Soluții recomandate
In ceea ce priveste produsele pe care le poti utiliza pentru a combate acneea, trebuie sa contina o serie de ingrediente care sunt benefice in mentinerea sanatatii pielii. Printre acestea se numara: niacinamide, acid azelaic, acid salicilic, centella asiatica etc.
Asadar, alege produse care pot diminua excesul de sebum, a inflamatiei si eliminarea celulelor moarte ale pielii.
Inca de la primele semne ale acneei chistice este recomandat sa consulti un medic dermatolog. Multe dintre produsele cosmetice pot agrava starea tenului, daca nu sunt potrivite tipului tau de piele.
Iata cateva ingrediente active care se pot utiliza in ingrijirea si ameliorarea semnelor unui ten acneic:
Acid salicilic
Acest ingredient este un beta-hidroxiacid (BHA) cu proprietati de exfoliere. Patrunde destul de profund in pori, pentru o curatare eficienta si dizolvarea excesului de sebum si a celulelor moarte care pot bloca porii. Astfel, ajuta in caz de puncte negre si cosuri. Are si proprietati antiinflamatorii, astfel ca o crema sau ser cu acid salicilic poate reduce roseata si inflamatia asociate acneei.
Acid glicolic
Un alt ingredient benefic pentru acnee este acidul glicolic, un alfa-hidroxiacid (AHA) care ajuta la exfolierea stratului superior al pielii, indepartand celulele moarte si favorizand regenerarea celulara. Ajuta astfel la uniformizarea texturii pielii, la reducerea semnelor post-acnee si la imbunatatirea luminozitatii pielii.
Acid azelaic
Daca spunem acnee, spunem si acid azelaic, un ingredient cosmetic cu proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. Poate actiona impotriva bacteriilor responsabile de acnee, estompeaza petele de acnee si imbunatateste aspectul si luminozitatea tenului.
Vitamina C
Daca ai ten acneic, din rutina ta de ingrijire a pielii nu trebuie sa lipseasca serumuri sau creme cu vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic, ce poate stimula productia de colagen si poate reduce inflamatiile. Ajuta la reducerea petelor pigmentare si a semnelor de acnee, imbunatatind in acelasi timp elasticitatea si luminozitatea pielii.
Ulei de Arbore de Ceai (Tea Tree Oil)
Uleiul de arbore de ceai are efecte si proprietati antimicrobiene, ajutand la reducerea inflamatiei. De asemenea, favorizeaza uscarea cosurilor si poate reduce riscul de aparitia a unor noi leziuni acneice.
Niacinamida
Acest ingredient cosmetic este destul de versatil si are multiple beneficii pentru ten. O crema sau ser cu niacinamida poate ajuta la reglarea productiei de sebum, imbunatateste aspectul tenului si reduce riscul de aparitie a leziunilor acneice.
Centella asiatica
Centella asiatica are beneficii pentru o varietate de probleme ale pielii, inclusiv acnee. Cosmeticele cu Centella asiatica pot avea proprietati antiinflamatorii, antioxidante si cicatrizante, ajutand la reducerea inflamatiei, la reducerea petelor de acnee si la calmarea pielii iritate.
Acid lactic
Daca te confrunti cu acnee, un produs cosmetic cu acid lactic poate fi de ajutor pentru ingrijirea tenului si imbunatatirea aspectului pielii. Ajuta prin exfoliere blanda, reducerea petelor de acnee si a cicatricilor. De asemenea, acest ingredient cosmetic are si proprietati hidratante.
Retinol
Produsele cosmetice cu retinol pot favoriza procesul de rennoire celulara si reduc riscul de pori blocati. Pot ajuta si la reducerea semnelor post-acneice si imbunatatesc textura pielii.
In cazul acneei severe recomandam vizita la medicul dermatolog. Acesta iti poate prescrie diverse solutii de tratament precum: antibiotice, izotretinoina, excizia sau drenajul chirurgical, contraceptive orale sau corticosteroizi.
Prevenirea aparitiei cosurilor sub piele
Aparitia unui cos sub piele tare nu conduce neaparat catre acnee chistica, insa nu trebuie neglijat. Daca iti apare cate un astfel de cos care dispare destul de repede si fara prea multe eforturi, inseamna ca ceea ce il declanseaza este lipsa unei rutini adecvate de ingrijire a pielii.
Iata cateva metode care pot ajuta in prevenirea aparitiei cosurilor sub piele:
Stil de viata sanatos
Sanatatea pielii si a intregului organism are la baza mentinerea unei vieti achilibrate. Astfel, primul pas in realizarea unui stil de viata sanatos este prin a crea un program de somn (dormi 8 ore pe noapte, culca-te inainte de miezul noptii, elimina somnul din timpul zilei, foloseste perne si saltele comode care te pot ajuta sa ai un somn odihnitor).
In continuarea mentinerii acestui stil se afla efectuarea zilnica a exercitiilor fizice si diminuarea zaharului din dieta alimentara. Consulta un specialist care te poate ajuta sa incadrezi sportul in rutina ta intr-un ritm normal si care sa nu agraveze sanatatea.
Ingrijire corespunzatoare a tenului
Rutina de ingrijire a tenului poate preveni aparitia cosurilor sub piele, insa doar daca aceasta este realizata in mod corespunzator.
In caz contrar, poate sa afecteze si mai mult sanatatea pielii. Ia in calcul toate aspectele ce tin de modalitatea prin care cureti fata, ce produse sunt benefice si ce ingrediente sunt toxice pentru tenul tau.
Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi in ceea ce priveste procesul de skin care (ingrijire ten):
-
Curatare
O rutina adecvata de ingrijire a pielii presupune spalarea fetei in fiecare dimineata, seara si in timpul zilei daca transpiri in mod excesiv.
Daca ai un ten sensibil, pot aparea aceste cosuri pe fata din cauza gelului de curatare nepotrivit sau a produsului cu care te stergi. Opteaza pentru un prosop din bumbac sau servetele cosmetice.
Utilizeaza produse care sunt calitative si nu agreseaza tenul. Pe site-ul 24beauty.ro gasesti diferite demachiante si geluri de curatare potrivite pentru curatarea in mod corespunzator a tenului tau.
-
Hidratare
Dupa curatarea fetei, pielea trebuie hidratata. Aplica o crema hidratanta de fiecare data cand te speli pe fata pentru a preveni cresterea cantitatii de sebum ce provoaca aparitia inflamatiilor si iritatiilor pe piele.
De asemenea, ia in calcul ce fel de hidratare ai nevoie ziua si ce creme sunt potrivite pentru ingrijirea tenului pe timpul noptii. Poti gasi creme de fata Zi / Noapte / Hidratante pe site-ul 24beauty.ro pentru toate tipurile de ten.
-
Tonifiere
Tonifierea reprezinta un pas important in rutina de ingrijire a pielii, oferindu-i stralucire si regenerare. Poti alege Tonere fata & Misturi (Spray-uri) potrivite pentru tenul tau, de pe site-ul 24beauty.ro, avand proprietati antioxidante.
Aceste produse se aplica pe fata umeda. Ingredientele pe care le contine sunt bogate in vitamine si microelemente care ajuta la ameliorarea inflamatiilor.
-
Folosirea produselor adecvate tenului problematic
Inainte de a crea o rutina de ingrijire a tenului, citeste cu atentie ingredientele si testeaza fiecare produs pe incheietura mainii sau o parte mica a fetei inainte de a le utiliza pe tot corpul.
De asemenea, cauta produse care sunt non-acnegenice pentru a preveni infundarea porilor. Printre aceste produse se numara: acidul salicilic, peroxidul de benzoil și retinoizii topici. Astfel de creme Anti-Acnee (Cosuri) sunt disponibile pe 24beauty.ro.
Consulta medicul dermatolog inainte de a utiliza cosmetice care contin ingrediente de acest tip, deoarece daca nu sunt potrivite tenului tau, pot avea reactii adverse.
-
Folosirea acizilor
Mentinerea sanatatii si stralucirii tenului are la baza folosirea anumitor acizi prin intermediul carora poti exfolia in mod regulat pielea. Exfolierea ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii care infunda porii.
Opteaza pentru produse care nu irita pielea si analizeaza cu atentie modul de utilizare. Iti pot aparea diverse cosuri pe fata daca nu efectuezi corect procesul de exfoliere al pielii.
Pe site-ul 24beauty.ro ai acees la o varietate de exfolianti fata (scrub / acizi) pe care ii poti adauga in rutina ta de ingrijire. Consulta un dermatolog inainte de a utiliza aceste produse.
Referinte:
-
https://www.sfatulmedicului.ro/Acneea/cum-se-trateaza-corect-acneea-chisticai_17676
-
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21737-cystic-acne
-
https://www.usdermatologypartners.com/blog/how-to-get-rid-of-under-the-skin-pimples/
-
https://www.medic.chat/afectiuni/ce-trebuie-sa-stiti-despre-cosurile-de-sub-piele/
-
https://www.ducray.com/ro-ro/acnee-sfat/care-sunt-diferitele-tipuri-de-imperfectiuni-acneice
-
https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/acneea
-
https://skinovate.ro/servicii/tratamente-estetice/tratament-acnee-cicatrici/tratament-medicamentos-acnee/
-
https://www.laroche-posay.com.au/blog/blind-pimple-under-the-skin-tackle-it-in-3-steps.html
-
https://www.sfatulmedicului.ro/Artrita/nodulii_1669
-
https://www.sfatulmedicului.ro/Acneea/acneea-chistica_13314