Cum aplici masca de par - introducerea mastii in rutina de ingrijire a parului

Cum aplici masca de par - introducerea mastii in rutina de ingrijire a parului

3 sept. 2022 | 24beauty

Parul, ca si pielea, necesita o ingrijire atenta. Masca este unul dintre produsele care ajuta parul sa ramana sanatos si frumos. Din motive de nesiguranta, pentru ca nu stiu cum si cand se aplica sau cum actioneaza, multe dintre femei, si nu numai, se feresc sa cumpere sau sa utilizeze o masca de par.

 

Despre cum si cand se aplica o masca de par pe par si cum se alege un astfel de produs vom vorbi in acest articol, in randurile urmatoare.

 

1. Masca de par sau balsam - cum alegi produsul potrivit pentru parul tau?

Discutii pe tema "balsam sau masca de par" sunt frecvente, iar parerile sunt impartite. Inainte sa pui problema asa, ce sa folosesti pe parul tau, masca sau balsam, trebuie sa stii care, cum, si pentru ce este utilizat.

 

Ambele produse, si masca si balsamul, sunt la fel de bune pentru par. Dar in situatii diferite. Sunt femei care aleg balsamul si parul lor este "multumit" cu atat. Altele nu-si vad rutina de ingrijire fara o masca de par buna. Si asta pentru ca parul are nevoi diferite.

 

Masca de par este mult mai concentrata decat un balsam. Formula este una bogata, cu ingrediente puternice, si creata special pentru o ingrijire profunda. Ca si consistenta, mastile de par sunt dense, asemeni unturilor de corp. Sunt recomandate pentru a ingriji un par gros, rezistent, sau un par care sufera ori a suferit din varii motive - un par decolorat, un par vopsit sau suvitat, un par supus caldurii excesive (placa, ondulator, uscator de par).

 

Daca masca este mai concentrata si cu o formula untoasa, densa, balsamul de par este cu mult mai lejer si mai fluid, si poate ingriji, fara probleme, un par natural, fara prea multe nevoi specifice, sau un par fin, pe care o masca l-ar ingreuna mult. In functie de nevoile pe care parul tau le are, poti alege un produs sau altul. Incepe intai prin a le identifica.

 

De ce masca de par?

 

de ce masti de par par ingrijit

 

Parul are nevoie sa fie hidratat si hranit. Asa cum si pielea are. Nutritia si hidratarea sunt alte doua subiecte de interes in ingrijirea parului si pielii. Si, desi sunt intens discutate, sunt adesea confundate.

 

Parul are nevoie de "hrana" si de apa. Pielea are si ea nevoie de hrana si de apa. Sunt produse care aduc si mentin apa in firul de par si in piele, si ele sunt hidratante, si produse care hranesc firul de par si pielea prin ingrediente benefice pe care le contin (unturi, uleiuri), si ele sunt hranitoare sau nutritive, asa cum sunt mastile de par si mastile de fata. Pentru o ingrijire completa, este nevoie si de unul si de celalalt - de un produs care sa hidrateze si de unul care sa hraneasca.

 

Parul gras si masca

 

Faptul ca masca ingrasa si mai mult parul este doar un mit. Explicatia este una simpla. Parul "se ingrasa" la radacina. De fapt, acolo exista un exces de sebum, declansat din varii motive. Masca de par se aplica pe lungime, insistand la varfuri. Faptul ca multe dintre femei evita folosirea mastii de par din teama de a nu avea un par gras dupa spalare este o greseala frecvent intalnita.

 

Parul fara volum si masca

 

Un mit este si faptul ca masca ia din volumul natural al parului. Sunt femei care nu au, dar care isi doresc un par cu volum. Si atunci renunta la masca sau evita sa o foloseasca, crezand ca asta ajuta. Un par deshidratat, deteriorat, nu este un par sanatos, cu volum. Chiar si un par "linistit" are nevoie de ingrijire, de o masca sau de un balsam, in functie de nevoi. Pentru volum, sunt produsele special create, sub diferite forme - crema, spray, gel.

 

Timpul "prea lung" de actionare

 

Timpul "prea lung" de actionare este un alt motiv pentru care masca ramane pe etajera. Nu toate mastile de par au nevoie de zeci de minute sa actioneze. Acelea sunt mastile facute in casa. Daca vorbim de masti de brand, sunt suficiente doua, trei minute ca produsul sa patrunda in firul de par si sa-si faca treaba.

 

2. Cum si cand aplici masca de par pe par - inainte sau dupa spalare, pe parul uscat sau ud?

 

cum si cand aplici masca de par inainte sau dupa spalare pe par ud sau uscat

 

Caldura, produse de styling, vopsea, decolorare, si parul sufera. Vant, poluare, raze UV, si parul sufera si mai tare.

 

Este important sa identifici nevoile pe care parul tau le are si sa gasesti produsele care sa le acopere. Optiunile sunt atat de multe si variate incat este usor sa te pierzi in detalii si etichete. Cauta formule cu ingrediente naturale, benefice, blande in continut - uleiuri, unturi, extracte din plante. Fara substante chimice si conservanti. Poti cere, in acest sens, sfatul unui hairstylist in care ai incredere. Va sti ce sa-ti recomande.

 

Fara o masca, un par gros, uscat, sau unul deteriorat va fi greu de descurcat si la fel de greu de aranjat. Contrar credintelor, masca utilizata o data pe saptamana, chiar la fiecare spalare, nu este o problema, spun unii hairstylisti. Tot ei recomanda aplicarea mastii de par pe lungimea firului de par, si nu la radacini.

 

Cum si cand aplici masca de par?

 

Conteaza produsul, dar conteaza si modul in care este aplicat. Poti sa speli parul si, uscat, sa arate ca si cum nu ar fi fost proaspat spalat. Poti sa-l speli acum si sa nu reusesti sa-l aranjezi nicicum la final, pentru ca este foarte incurcat si aspru. Totul depinde de cum si cu ce il speli.

 

Hairstylistii vor insista intotdeauna cu o rutina corecta de ingrijire a parului. Spalatul corect este un prim pas. Si unul chiar foarte important. De el depinde tot ce se intampla cu parul apoi. Masca de par inainte sau dupa samponare? Pe parul uscat sau ud?

 

- Inainte de un prim contact cu apa, parul trebuie sa fie bine descurcat;

 

- Se descurca si se umezeste bine-bine parul cu apa calduta - pe scalp si pe lungime;

 

- Se aplica samponul. Intai in palme, apoi pe scalp. Se maseaza palmele si se distribuie produsul la radacina firului de par. Samponul nu se aplica pe lungimi;

 

- Se maseaza scalpul timp de cateva minute folosind degetele si miscari circulare;

 

- Se clateste bine parul si se aplica pentru a doua oara samponul. Intai in palme, apoi pe scalp, cu buricele degetelor;

 

- Se maseaza din nou si se clateste foarte bine la final;

 

- Cu un prosop se elimina excesul de apa din par;

 

- Se aplica masca (sau balsamul pentru par). Se ia o cantitate potrivita de produs si se distribuie uniform pe lungime. Intai in palme, apoi pe par, si nu la radacini. Un punct de reper, spun hairstylistii, ar fi urechile. De acolo, in jos, sau doar pe varfuri daca parul este scurt.;

 

- Cat timp produsul actioneaza, parul trebuie descurcat folosind o perie sau un pieptan cu dinti rari. Doua trei minute sunt suficiente ca masca sa actioneze;

 

- Cand s-au scurs aceste doua-trei minute, parul se clateste, din nou, foarte bine cu apa. Apa calduta, nu fierbinte;

 

- Cu un alt prosop se elimina excesul de apa. Alte doua trei minute cu prosopul in cap si, cu acest pas incheiat, parul este pregatit sa fie aranjat.

 

Asa cum o masca de fata se ingrijeste de starea si de sanatatea tenului, o masca de par vine sa faca acelasi lucru cu parul. In functie de formula si de tipul de par, masca promite:

 

- un par mai moale;

- un par mai stralucitor;

- un par mai hidratat;

- un par mai putin rupt/deteriorat;

- "less freeze";

- un par mai puternic.

 

Mastile de par facute in casa

 

masti de par facute in casa ingrediente

 

Sunt si masti de par care pot fi facute acasa, din ingrediente pe care, foarte posibil, le ai in bucatarie: banane, galbenus/albus de ou, miere, ulei de avocado, ulei de cocos, ulei de masline, aloe vera. Astfel de ingrediente se regasesc, de altfel, si in compozitia multora dintre mastile de par deja preparate (acelea care se gasesc in magazine). Daca timpul sau rabdarea nu te lasa sa ai propria "potiune" magica, exista deja atat de multe pe piata, in magazinele de profil, online sau in farmacii, la preturi de buget sau high-end, incat nu poti sa nu gasesti una care sa aiba grija asa cum trebuie de parul tau.

 

Daca vorbim de masti de par facute in casa, modul de aplicare este unul diferit. Masca se aplica pe parul uscat, iar timpul de actionare este mai mare - de la cateva zeci de minute, pana la cateva ore. Unele masti de par pot fi lasate si peste noapte. Fata de mastile gata preparate, mastile facute in casa contin, in mare parte, uleiuri (masline, cocos), uleiuri care sunt mai bine absorbite de un par uscat. Din acest motiv, mastile facute in casa se aplica pe parul uscat, inainte de spalare.

 

Ca sa fie mai usor de aplicat produsul, parul poate fi impartit in sectiuni, si distribuita masca pe toata lungimea lui, si la radacina. Pentru a-ti proteja imbracamintea, pune un prosop vechi pe umeri. Sau poarta un tricou vechi. Poti aplica masca pe par folosind degetele sau o pensula, daca "potiunea magica" nu se simte atat de placut la atingere. Cu un pieptan cu dinti rari distribuie uniform produsul, la final, si inveleste parul intr-o folie de plastic sau intr-o punga. Pune si un prosop. Va ajuta la o absorbtie mai buna a produsului si la o perna mai curata, daca masca este lasata in par peste noapte. Dupa ce timpul s-a scurs, parul se curata foarte bine de orice urma de reziduu. Pot fi necesare doua sau mai multe clatiri pana cand tot produsul va disparea.

 

Exemple de masti de baza, facute in casa:

 

- masca pentru par deteriorat cu miere si ulei de cocos;

 

- masca pentru par fin si subtire cu albus de ou si ulei de cocos;

 

- masca pentru par uscat cu avocado, aloe vera si ulei de cocos;

 

Ingredientele pot functiona sau nu pentru parul tau. Depinde de tipul de par pe care il ai, de starea scalpului si starea firului de par din acel moment. Vei sti ca o masca ti se potriveste in momentul in care parul tau este moale, hidratat si deloc "murdar", ingreunat. Un hairstylist te poate ajuta cu sfaturi utile si in aceasta directie. Nu uita de cele cateva reguli de aplicare a mastii de par. Sunt importante.

 

Oricare ar fi tipul tau de par - aspru, deteriorat, normal, fin, trebuie sa stii ca el are nevoie sa fie curatat, hranit si hidratat la fiecare spalare. Samponul doar curata. Masca, balsamul, hidrateaza si hranesc. Identifica tipul tau de par si nevoile lui, si alege produsele pentru par care ii fac bine!

 

Sursa foto: unsplash.com, pexels.com