Fie ca ne confruntam cu ele dupa o noapte nedormita, fie ca le observam pe chipul nostru zilnic, ca urmare a oboselii, cearcanele ne influenteaza aspectul fizic, desi nu ne dorim acest lucru. Cu toate ca ele sunt asociate de cele mai multe ori cu lipsa odihnei, exista mai multe cauze care pot duce la aparitia cearcanelor. Discutam asadar despre cearcane, ce sunt acestea si cum pot fi prevenite sau ameliorate.
Ce sunt cearcanele?
Cearcanele se manifesta prin zone rotunde in jurul ochilor, ce apar in nuante mai inchise decat restul tenului, de brun sau violet. Ele afecteaza barbatii si femeile deopotriva si produc adesea o oarecare ingrijorare din cauza aspectului tern si imbatranit pe care il confera fetei. Totodata, o persoana incercanata poate crea celor din jur impresia ca este bolnava sau cu cativa ani mai in varsta decat in mod uzual.
De ce apar cearcanele?
Exista mai multe cauze care pot duce la aparitia de cearcane sub ochi, iar oboseala este una dintre acestea. Lipsa somnului modifica nuanta tenului, care va arata mai palid si va evidentia zonele intunecate din jurul ochilor. Asa se face ca atunci cand adormim foarte tarziu ne trezim cu pungi sub ochi.
Cearcanele nu sunt asociate de fiecare data cu lipsa de somn, astfel incat in unele cazuri pot fi mostenite din familie. Persoanele care mostenesc o piele mai transparenta pot prezenta o portiune mai intunecata in jurul ochilor. O piele transparenta, subtiata, este frecventa si in randul persoanelor in varsta, motiv pentru care pe masura ce imbatranim, zona din jurul ochilor devine mai inchisa la culoare, iar vasele mici de sange devin vizibile.
Prin efectul de stimulare a productiei de melanina, expunerea prelungita la soare poate fi responsabila de aparitia cearcanelor. Ele mai sunt intalnite la persoanele care se confrunta cu eczema sau alergii ce produc iritatii oculare si mancarimi. In cazul acestora apare nevoia de frecare in jurul ochilor, ceea ce poate duce la aspectul intunecat al pielii.
Nu in ultimul rand, cearcanele pot fi cauzate de diferite afectiuni, precum raceala si sinuzita, prin cresterea presiunii vasculare sau diferite boli endocrine, precum sunt gusa sau hipertiroidia. In unele cazuri poti avea cearcane adanci cauzate de administrarea anumitor medicamente vasodilatatoare, fumat sau consumul de alcool si cafea.
Cum sa scapi de cearcane?
Exista remedii pentru cearcane care te ajuta sa obtii aspectul dorit al zonei din jurul ochilor. Adoptarea unui stil de viata sanatos, precum renuntarea la fumat, consumul crescut de legume si fructe proaspete, care sa confere pielii substantele nutritive de care are nevoie, alaturi de suficienta odihna, vor aduce beneficii considerabile aspectului tenului.
Alaturi de acestea, iti poate fi de mare ajutor in reducerea cearcanelor utilizarea unor creme concepute pentru a ingriji pielea delicata din jurul ochilor. Aceste creme sunt concepute pe baza de antioxidanti, precum sunt vitaminele C si E, dar si componente menite sa imbunatateasca circulatia sanguina din jurul ochilor, precum este vitamina K.
Alte remedii pentru cearcane si pungi sub ochi sunt cremele pentru depigmentare, care contin in compozitie niacinamide, ce ajuta la ameliorarea petelor si favorizeaza refacerea pielii. In unele cazuri se poate opta pentru umplerea cearcanelor cu tipuri speciale de acid hialuronic, ceea ce permite remodelarea zonei si stergerea cearcanelor de pe chip.
Ce creme sa alegi pentru ameliorarea cearcanelor?
Atunci cand cauti creme care sa elimine cearcanele negre, este bine sa te orientezi catre produse care sa contina niacinamide, acid hialuronic, retinol, cafeina, vitamina K1, provitamina B5 sau Gossypium. Utilizarea de creme pentru cearcane care contin aceste ingrediente se adreseaza nevoilor pielii delicate din jurul ochilor, favorizand depigmentarea si revitalizarea epidermei.
Pentru a preveni imbatranirea pielii din jurul ochilor se pot utiliza produse pe baza de extract de celule stem din Gossypium (bumbac), alaturi de provitamina B5, care confera protectie filmului hidrolipidic al pielii.
De asemenea, vitamina K ajuta la ameliorarea pungilor de sub ochi si a cearcanelor, in timp ce cafeina detine proprietati antioxidante si antiinflamatorii.
Alaturi de creme, poti utiliza plasturi de ochi pentru cearcane, aceste produse pot oferi efect de lifting si pot ajuta la estomparea cearcanelor.
O alta modalitate de a diminua cearcanele consta in utilizarea unui ser pentru cearcane. Eye Repair Complex este un astfel de ser, ce se remarca prin combinatia de vitamina C, niacinamide, retinol si RevitalEyes. Aceste ingrediente dispun de proprietati anti-imbatranire, hidratante si regenerante, prin care pielea din jurul ochilor isi recapata supletea si stralucirea.
Tipuri de cearcane
Exista numeroase remedii anticearcane pe care le poti utiliza cu usurinta acasa, precum creme, plasturi, seruri sau chiar masti pentru cearcane, care te ajuta sa scapi de pigmentarea pielii din jurul ochilor. De ajutor in gasirea celor mai bune solutii anticearcane este sa stii cate tipuri de cearcane exista si specificul acestora. Astfel, exista 3 tipuri de cearcane, dupa cum urmeaza:
- Cearcane maronii
La persoanele cu acest tip de cearcane, pielea din jurul ochilor capata o nuanta maronie si poate semnala existenta unei probleme de sanatate, precum alergii, afectiuni hepatice, rinite sau sinuzite. In unele cazuri, cearcanele maronii pot fi ereditare sau produse de expunerea excesiva la soare.
- Cearcane albastre, roz sau violet
Asociate unor probleme circulatorii, cearcanele in nuante albastre, roz sau violet sunt mai vizibile la persoanele cu o piele alba. Fie ca aceste persoane prezinta o fragilitate crescuta a vaselor de sange sau un drenaj mai slab, pierd hemoglobina in tesut, care se observa prin nuantarea pielii din jurul ochilor, fiind mai usor de observat la persoanele care nu consuma suficiente lichide sau fructe si legume proaspete.
- Pungi sub ochi
Pungile sub ochi sunt acumulari de limfa la nivelul pleoapei inferioare. In cazul acestora, pielea din jurul ochilor nu isi modifica culoarea, insa prezenta umflaturilor este inestetica.
Metode de prevenire a aparitiei cearcanelor
Desi exista metode de albire a cearcanelor sau produse ce se pot utiliza eficient ca remedii pentru cearcane si ochi umflati, este mai bine sa previi decat sa tratezi. Ca atare, poti acorda o atentie sporita ingrijirii zonei delicate din jurul ochilor, precum demachierea cu blandete pentru a preveni aparitia traumatismelor ce pot cauza cearcane sau consumul crescut de lichide.
Apa te ajuta sa elimini toxinele si sa iti hidratezi corespunzator pielea. Cearcanele pot fi prevenite, de asemenea, prin odihna suficienta, deoarece somnul ajuta pielea sa se regenereze.
Totodata, iti recomandam sa acorzi importanta alimentatiei, pentru prevenirea cearcanelor fiind recomandat sa consumi alimente bogate in vitaminele C, E si K. Mananca spanac, citrice, peste, nuci si seminte, morcovi, rosii sau struguri, aceste alimente oferindu-ti multiple beneficii, alaturi de hranirea pielii cu substante nutritive necesare.
Cand sa consulti un medic?
Atunci cand te confrunti cu cearcane negre sub ochi, iar niciun produs impotriva cearcanelor nu functioneaza, fie ca ai utilizat o crema de depigmentare, fie un ser sau plasturi, este bine sa consulti un medic, pentru a vedea daca acestea nu ascund o problema de sanatate.
De cele mai multe ori poate fi de ajuns sa folosesti o crema anticearcan sau o crema pentru pungile de sub ochi. Aceste produse, sprijinite de modificari in stilul de viata, precum de consumul mai ridicat de lichide, fructe si legume proaspete, alaturi de suficienta odihna, pot fi o solutie eficienta impotriva cearcanelor.
Din fericire, exista crema pentru cearcane pentru femei si barbati, ce confera pielii ingrijirea de care are nevoie atat pentru a preveni, cat si pentru a ameliora coloratia pielii si pungile din jurul ochilor.
Intrebari frecvente:
Care este cel mai bun produs pentru cearcanele de sub ochi?
Cel mai bun produs pentru cearcanele de sub ochi consta in utilizarea unor produse cu continut de niacinamide, acid hialuronic, retinol, vitamina K1, cafeina, provitamina B5 sau Gossypium. Aceste ingrediente imbunatatesc circulatia sanguina la nivelul pielii din jurul ochilor si amelioreaza pigmentarea.
Cum scap definitiv de cearcane?
Pentru a scapa definitiv de cearcane se recomanda utilizarea produselor concepute special pentru depigmentarea pielii si indepartara acestora, dar si eliminarea cauzei care a dus la aparitia cearcanelor, precum lipsa odihnei, un deficit de vitamine sau existenta unei probleme de sanatate.
Poate dermatologul sa trateze cearcanele?
Dermatologul te poate ajuta sa ameliorezi cearcanele, prin identificarea cauzelor care au dus la aparitia acestora si recomandarea produselor adecvate.
Ce deficienta cauzeaza cearcanele?
Cearcanele pot fi cauzate de lipsa odihnei, dar si de o vascularizare deficitara a pielii din jurul ochilor. In unele cazuri, pot fi asociate unei deficiente de vitamina K, vitamina B12, fier sau acid folic.
Ce indica cearcanele sub ochi?
Cearcanele de sub ochi pot indica oboseala, afectiuni hepatice, raceala, sinuzita, boli endocrine sau alergii.
Cum scapi de cearcanele de sub ochi in mod natural?
Poti scapa de cearcanele de sub ochi in mod natural prin utilizarea unei creme pentru cearcane, a unor seruri sau plasturi, ce contin in compozitie vitamine, substante depigmentare, acid hialuronic si colagen, alaturi de extracte din plante, care albesc pielea din jurul ochilor si favorizeaza regenerarea acesteia.
Cum pot scapa de cearcane in 2 zile?
Pentru a scapa de cearcane intr-un timp scurt se poate utiliza produsul Two Step Collagen Eye Patch, prin care actionezi in 2 pasi pentru a obtine un lifting instant al pielii din jurul ochilor. Acest produs poate fi utilizat atat de barbati, cat si de femei, deopotriva.