Depigmentarea pielii - Posibile cauze și soluții

Depigmentarea pielii - Posibile cauze și soluții

24 mar. 2024 | 24beauty

Depigmentarea pielii poate avea mai multe cauze diferite, cum ar fi semne de naștere, tulburări de pigmentare, erupții cutanate și infecții. Atunci când sunt necesare tratamente, acestea pot varia în funcție de cauzele care stau la bază.

Ce înseamnă depigmentarea pielii? 

Depigmentarea pielii este o decolorare a pielii din cauza producției scăzute de melanină. Apare atunci când celulele pielii nu reușesc să producă suficientă melanină – pigmentul responsabil de culoarea pielii. Fără melanină, pe piele apar pete albe sau decolorate. Când este prea multă melanină, vorbim despre hiperpigmentare, iar când nivelul de melanină este scăzut este vorba despre hipopigmentare. Petele decolorate sunt vizibile deoarece diferă de nuanța normală a pielii unei persoane. Ele pot fi mai deschise sau de culoare diferită, cum ar fi roz, roșiatic sau nuanțe de albăstrui.

Ce este melanina?

Melanina este o substanță din corp responsabilă de pigmentarea părului, a ochilor și a pielii. De asemenea, absoarbe razele dăunătoare UV (ultraviolete) și protejează celulele de daunele solare. Cu cât producem mai multă melanină, cu atât ochii, părul și pielea vor avea nuanțe mai închise. Cantitatea de melanină din corp depinde de câțiva factori diferiți, inclusiv de genetică și de mediul în care locuim (nivelul de expunere la soare).

Există trei tipuri diferite de melanină, inclusiv:

  • eumelanină - responsabilă pentru culorile închise ale pielii, ochilor și părului (persoanele fără acest tip de melanină sau în cantitate scăzută au părul blond);

  • feomelanină - pigmentează buzele, mameloanele și alte zone roz ale corpului (persoanele care au părți egale de eumelanină și feomelanină au părul roșcat);

  • neuromelanină - este responsabilă pentru pigmentarea neuronilor.

Combinația unică a fiecărei persoane de eumelanină și feomelanină este responsabilă pentru culoarea pielii, a părului și a ochilor.

Melanina ne protejează într-o anumită măsură de soare. Când petrecem timp la soare, corpul produce mai multă melanină - apare nuanța pielii bronzate. Substanța absoarbe lumina de la razele UV și o redistribuie către straturile superioare ale pielii. De asemenea, protejează materialul genetic stocat în celulele pielii, împiedicând razele UV dăunătoare să îl afecteze. Însă, rețineți că melanina singură NU este suficientă pentru a ne proteja pielea complet de daunele solare. De aceea, este atât de important să folosim protecție solară și îmbrăcăminte adecvată ori de câte ori suntem expuși la soare.

Deficiența de melanină este legată de o serie de afecțiuni ale pielii și probleme de sănătate, cum ar fi vitiligo sau albinism.

Ce sunt petele pigmentare? 

Petele pigmentare pot apărea din cauza expunerii la soare, a anumitor medicamente, a sarcinii și a unor probleme de sănătate. Există mai multe tipuri de pete pigmentare, cele comune fiind melasma, petele solare și hiperpigmentarea post-inflamatorie. Cei mai cunoscuți factori de risc pentru hiperpigmentarea generală sunt expunerea la soare și inflamația, deoarece ambele situații pot crește producția de melanină. O cauză comună pentru pete depigmentare sau hiperpigmentare este producția în exces de melanină. Mergeți la medic pentru control, pentru a vedea cauza problemei și ce tratament este indicat. Medicul va recomanda o cremă pentru pete pigmentare sau alt tratament, în funcție de caz.

Cauzele depigmentării pielii

Problemele de depigmentare piele pot avea mai multe cauze care duc la reducerea producției de melanină. Afectarea pigmentului poate fi parțială, cum ar fi după o leziune cutanată, sau completă din cauza unor afecțiuni ca vitiligo. De asemenea, problema poate fi temporară, ca atunci când vorbim despre pitiriazis, sau permanentă, ca în caz de albinism. Iată care pot fi cauzele pentru depigmentare piele:

Anumite boli

Depigmentarea pielii poate fi legată de mai multe tipuri de afecțiuni medicale, iar mecanismul poate varia în funcție de fiecare problemă în parte:

  • Dermatita atopică – este caracterizată de inflamația pielii și poate duce la depigmentare din cauza leziunilor cutanate, în zonele afectate;

  • Psoriazis – această afecțiune cronică este caracterizată prin formarea de plăci roșii și solzoase pe piele, care uneori pot afecta pigmentul;

  • Pitiriazis – unele forme de pitiriazis, ca pitiriazisul alb, pot duce la depigmentare sub formă de pete albe pe corp;

  • Lepră – această afecțiune bacteriană poate afecta nervii și pielea, iar leziunile cutanate pot duce la afectarea pigmentului în acele zone;

  • Vitiligo – în caz de boala de piele vitiligo, sistemul imunitar atacă celulele care produc pigmentul (melanocitele), lucru ce poate cauza pete albe sau depigmentate pe piele;

  • Hipopigmentarea postinflamatorie – după vindecarea unei leziuni sau inflamații la nivelul pielii, unele zone pot rămâne depigmentate, sub formă de pete albe pe piele;

  • Hipomelanoza gutată idiopatică – este o problemă medicală caracterizată prin zone cu o nuanță mai deschisă ce pot apărea pe pielea expusă la soare;

  • Lichen sclerosus - pielea afectată poate deveni mai subțire și mai deschisă la culoare din cauza inflamației cronice.

Alte cauze ale depigmentării pielii 

Pot exista și alte cauze pentru depigmentarea pielii:

  • Leziuni ale pielii provocate de acnee sau tăieturi - dacă melanocitele, celulele responsabile pentru producerea pigmentului pielii, sunt distruse sau deteriorate în timpul procesului de vindecare, pot apărea pete pigmentare pe față sau în alte zone;

  • Factori genetici - anumite probleme genetice pot afecta producția de melanină sau pot crește riscul de leziuni cutanate care duc la depigmentare;

  • Expunerea la soare - expunerea excesivă la radiațiile UV și arsurile solare pot afecta pigmenții din piele și poate cauza în consecință depigmentarea pielii de la soare;

  • Expunerea la substanțe chimice - anumite substanțe chimice iritante pot avea efecte asupra pielii și pot contribui la depigmentare.

Depigmentarea poate fi și sub formă de semne de naștere, care sunt pete decolorate pe piele care pot fi prezente la naștere sau apar la scurt timp după naștere.

Simptome ale depigmentării pielii 

Semnele principale ale depigmentării sunt apariția unor zone de piele deschisă la culoare sau albă sub formă de pete. Depigmentarea poate fi generalizată (simetrică atât pe față, cât și pe corp), focală (doar câteva pete izolate pe față sau pe corp) sau segmentală (doar pe o parte a feței sau a corpului).

Cum se pune diagnosticul? 

Este important să mergeți la medic pentru diagnostic dacă vă confruntați cu orice semne de depigmentare. După stabilirea diagnosticului se va recomanda, după caz, cel mai bun tratament. Diagnosticul este pus în principal pe baza examinării fizice. Medicul va adresa și o serie de întrebări: când a apărut decolorarea pielii, dacă a apărut brusc sau treptat, dacă s-a agravat repede, dacă luați anumite medicamente, dacă și alte persoane din familie au probleme similare, ce alimentație aveți sau dacă petreceți mult timp la soare.

Se pot recomanda și o serie de teste suplimentare:

  • teste cutanate pentru a exclude sau a confirma posibile infecții fungice sau bacteriene care pot provoca depigmentare;

  • biopsie cutanată dacă diagnosticul nu este clar sau dacă medicul suspectează o boală de piele mai rară;

  • examinare cu lampă Wood - pentru a evidenția posibile modificări ale pigmenților în piele;

  • analize de sânge – în cazul în care se suspectează o cauză sistemică, precum o afecțiune autoimună;

  • imagistică medicală - pentru a evalua eventualele modificări subiacente în straturile mai profunde ale pielii.

Ce e de făcut când ne confruntăm cu depigmentarea pielii?

Primul pas este să mergem la medic pentru un diagnostic corect și pentru a primi cele mai bune recomandări și sfaturi de îngrijire. Recomandările și soluțiile de îngrijire pentru depigmentare au de obicei la bază considerentele estetice. Pot fi folosite diferite remedii sau soluții, în funcție de cauza acestei probleme și de impactul pe care îl are asupra calității vieții. Aceste soluții pot ajuta la gestionarea simptomelor și îmbunătățirea aspectului pielii. 

Înainte de a încerca posibile remedii pentru depigmentare, este important să înțelegem care sunt cauzele și factorii de risc. Uneori, aceste pete pot fi un semn al unei probleme de sănătate subiacente. De aceea, este important să mergi la medicul dermatolog pentru un diagnostic corect. Reține că doar medicul poate recomanda tratamente de specialitate si medicamente. 

Soluții și recomandări pentru depigmentarea pielii 

Pot ajuta diferite soluții și remedii pentru a uniformiza nuanța pielii și pentru a îmbunătăți aspectul. Iată câteva recomandări:

Seruri și creme depigmentare

Medicul dermatolog poate recomanda o optimizare a rutinei de îngrijire a tenului - poate recomanda diverse produse cosmetice topice care pot favoriza repigmentarea pielii sau pot masca petele decolorate. Astfel de creme pentru pete pot conține ingrediente precum vitamina C, niacinamidă, sau alfa arbutină. Pot fi utile pentru pete maronii pe corp sau pe ten, dar și pentru alte probleme de pigmentare. Este important să solicitați sfatul medicului, care vă poate recomanda cea mai buna crema pentru pete pigmentare sau decolorări ale pielii, în funcție de tipul problemei și de cauze.

Micropigmentarea pielii

Medicii pot recomanda uneori tatuaje cosmetice pentru a acoperi zonele depigmentate ale pielii și pentru a oferi un aspect mai uniform. Se folosește tehnica de micropigmentare a pielii, o procedură cosmetică nechirurgicală de tatuaj ce folosește micropigmenți care redau aspectul natural al pielii. Spre deosebire de tatuajele clasice, micropigmentarea medicală a pielii se concentrează pe mascarea defectelor - în acest caz zonele decolorate.

Machiaj/Autobronzant 

Machiajul sau autobronzantele pot fi o opțiune temporară pentru a masca petele decolorate și pentru a oferi un aspect uniform pielii. Există produse special concepute pentru a masca depigmentarea, sub formă de pudră, fond de ten sau un autobronzant pentru corp.

Terapie cu lumină 

La recomandarea specifică a medicului dermatolog, terapia cu lumină ultravioletă sau fototerapia poate fi utilizată pentru a stimula producția de melanină în zonele afectate de depigmentare.

Grefă de piele 

Pentru cazurile severe, medicul poate considera că este necesară o grefă de piele în caz de depigmentare localizată. Această procedură implică prelevarea unei probe de țesut cutanat sănătos din altă parte a corpului și implantarea acesteia în zona afectată.

Medicul dermatolog poate prescrie și medicamente în anumite cazuri pentru a stimula repigmentarea pielii sau pentru a reduce inflamația asociată cu depigmentarea.

Surse foto: Freepik

Referințe:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323808

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10304091/

  3. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-causes-of-skin-discoloration

  4. https://www.healthline.com/health/discolored-skin-patches

  5. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2017/1215/p797.html