Hidratarea pielii – cum să ai un ten perfect hidratat și luminos tot timpul

Hidratarea pielii – cum să ai un ten perfect hidratat și luminos tot timpul

31 aug. 2023 | 24Beauty

Hidratarea pielii este un proces important pentru menținerea sănătății pielii și pentru a preveni probleme precum uscăciunea, mâncărimea sau iritația, dar și îmbătrânirea prematură a acesteia. Există numeroase modalități prin care îți poți hidrata pielea, iar cele mai populare sunt cremele și loțiunile hidratante, serurile și laptele de corp. Aceste produse conțin diverse ingrediente hidratante care ajută la retenția de umiditate în piele și astfel se menține nivelul optim de hidratare.

Hidratarea nu trebuie să fie opțională, ci este o necesitate. Dacă dorești să te bucuri de un aspect plăcut și tânăr, să previi apariția ridurilor, punctelor negre sau a altor semne de îmbătrânire, trebuie să te asiguri că îți hidratezi pielea în mod corespunzător. 

Beneficiile hidratării pielii sunt diverse, începând de la corectarea texturii și prevenirea apariției ridurilor și a îmbătrânirii premature, până la îmbunătățirea stării generale de sănătate. 

Ți-am pregătit în acest articol atât informații de bază despre modul în care este recomandat să îți hidratezi pielea, care sunt zonele care necesită cea mai mare atenție și hidratare, cât și informații esențiale despre efectele negative pe care expunerea la soare le aduce asupra pielii și cum trebuie să ai grijă de aceasta după expunere. De asemenea, vei afla și cum să îți hidratezi pielea în funcție de sezon, deoarece în anotimpul rece și în cel cald pielea noastră se comportă diferit, așadar trebuie îngrijită diferit. 

1.Hidratarea pielii - sfaturi utile pentru a-ți hidrata pielea în mod corect

 

După cum ai aflat deja, hidratarea pielii este un aspect foarte important în procesul de îngrijire. 

Ți-am pregătit în continuare câteva sfaturi și trucuri pentru o hidratare eficientă și corectă a pielii:

1.     Alege produse potrivite pielii tale.

Este esențial să alegi produse potrivite tipului tău de piele. Pe piață există numeroase geluri, uleiuri și creme de hidratare, însă înainte de a le achiziționa, trebuie să te asiguri că știi ce tip de piele ai și care sunt nevoile sale. Există 4 tipuri principale de piele: grasă, uscată, normală și mixtă, iar fiecare dintre acestea are nevoile sale specifice.

De exemplu, pielea grasă are nevoie de produse mai fluide și mai ușoare, în principal geluri, deoarece produce deja sebum în mod excesiv. Pielea uscată are nevoie de produse hidratante pentru a-i menține umiditatea. Dacă pielea ta este normală, atunci te numeri printre norocoasele care nu au nevoie de o rutină complicată de îngrijire. Asigură-te că folosești produse de curățare și hidratare blânde, fără alcool, pentru a menține aspectul sănătos.

Pielea mixtă în zona feței se caracterizează prin zone uleioase și încărcate de sebum doar în zona T (frunte, nas și bărbie), iar în restul feței pielea este uscată. Ai nevoie de produse hidratante care să controleze excesul de sebum, dar care să nu usuce restul feței.

 

2.     Curăță pielea înainte de a o hidrata

Așa cum îți speli mâinile înainte de a te așeza la masă, la fel trebuie să îți cureți bine pielea înainte de a aplica orice fel de produs. În caz contrar, acestea nu vor putea trece de bariera formată din impurități și exces de sebum pentru a pătrunde în piele, deci este posibil să nu fie la fel de eficiente. În plus, o piele hidratată și curată are un aspect mai sănătos și mai luminos.

Unele zone ale pielii sunt mai uscate de fel și au nevoie de mai multă hidratare decât altele. De exemplu, pielea de pe față este mai delicată decât cea de pe corp și are nevoie să fie hidratată regulat și mai intens decât alte zone ale corpului. Este o zonă expusă la razele soarelui, la vânt și alți factori externi care determină uscarea excesivă. 

De regulă, se recomandă să îți hidratezi tenul de două ori pe zi, dimineața și seara. În prima parte a zilei, după ce îți cureți tenul, folosește cremă hidratantă potrivită pentru tipul tău de ten, apoi o cremă cu protecție solară. În timpul nopții pielea se regenerează mai repede și poate absorbi mai bine nutrienții, astfel poți folosi o cremă hidratantă mai consistentă înainte de culcare. Ține cont că pielea din jurul ochilor este mai subțire și mai sensibilă decât restul tenului, așadar va trebui să folosești o cremă de ochi specială, pentru a preveni apariția ridurilor.

O altă zonă care necesită o hidratare regulată este zona mâinilor. Acestea sunt expuse la multe agresiuni, de la spălatul frecvent, până la temperaturile extreme, așadar asigură-te că folosești o cremă pentru mâini atunci când îți simți pielea uscată.

 

Pentru pielea din zona coatelor și a genunchilor poți folosi o cremă de corp sau un lapte de corp, care să hidrateze intens. Pielea din aceste zone este mai groasă, ceea ce face mai dificilă hidratarea.

 

Hidratarea pielii - sfaturi utile pentru a-ți hidrata pielea în mod corect

3.     Aplică produsele de hidratare în mod corect

După ce pielea feței a fost curățată, poți aplica celelalte produse în ordinea corectă: toner, care pregătește pielea pentru produsele următoare, seruri (acid hialuronic, vitamina C sau niacinamide), cremă hidratantă, cremă de ochi și, nu în ultimul rând, protecție solară.

În ceea ce privește pielea corpului, aici lista de îngrijire este mai scurtă. Ai nevoie de un gel sau săpun de curățare adecvat cu tipul tău de piele, un produs de exfoliere, ca mai apoi să îți hidratezi pielea cu un produs destinat corpului, iar în final să aplici cremă cu SPF pe zonele expuse la soare. Poți încheia rutina de îngrijire a pielii prin a folosi un ulei de corp

 

4.     Bea multă apă

Nu uita că secretul pentru o piele sănătoasă și strălucitoare nu se rezumă doar la produsele de îngrijire a pielii - este nevoie și să consumi suficientă apă pentru a-ți menține corpul hidratat.

2.Hidratarea pielii înainte și după plajă - cum trebuie să pregătim pielea pentru expunerea la soare?

 

Dacă îți dorești să eviți arsurile, roșeața și uscăciunea pielii cauzate de expunerea în mod constant la soare, trebuie să acorzi o atenție deosebită hidratării atât înainte, cât și după ce ai stat la soare.

Aplică o cremă hidratantă cu cel puțin 30 de minute înainte de a te expune la soare. Acest lucru va ajuta la menținerea nivelului de hidratare și va preveni uscarea pielii. Ulterior, aplică un produs cu protecție solară. Așa cum am menționat în capitolul anterior, pielea feței este mai subțire și mai sensibilă decât cea a corpului, așadar trebuie să aplici două creme cu factor de protecție, una pentru ten și una pentru corp. În timpul verii este recomandat să folosești doar cremă cu factor de protecție 50, deoarece razele UV sunt mai puternice decât în restul anului. Nu uita să aplici crema pentru gât și decolteu, pentru a oferi fermitate pielii și a preveni apariția ridurilor și petelor pigmentare. Evită să te expui la soare între orele 10:00-16:00, deoarece atunci radiațiile UV sunt cele mai puternice.

2.Hidratarea pielii înainte și după plajă - cum trebuie să pregătim pielea pentru expunerea la soare?

În ceea ce privește hidratarea pielii după expunerea la soare, poți începe procesul de hidratare cu un duș răcoros. Evită apa fierbinte, care nu face decât să agraveze pielea arsă de soare și inflamațiile. Ulterior, aplică pe pielea uscată o loțiune pentru a hidrata și a calma epiderma. Orientează-te către un produs care conține aloe vera, ulei de cocos sau ceai verde, deoarece aceste ingrediente au un efect calmant și îți oferă o senzație răcoroasă.

De asemenea, bea multă apă pentru a-ți hidrata pielea și organismul după expunerea la soare.

Hidratarea pielii corpului este la fel de importantă precum cea a feței, așadar nu trebuie exclusă din rutina de îngrijire. Dacă pielea corpului nu este la fel de expusă ca cea a tenului, nu înseamnă ca nu are nevoie de îngrijire. O piele bine hidratată este mai netedă și mai elastică, ceea ce își va oferi o stare de bine și, totodată, încredere în tine.

Este foarte important să îți îngrijești corespunzător pielea și să o hidratezi după plajă sau înainte de solar, pentru a preveni eventualele efecte negative pe care expunerea la razele UV le poate avea.

2.Hidratarea pielii înainte și după plajă - cum trebuie să pregătim pielea pentru expunerea la soare?

3. Hidratarea pielii în funcție de sezon - cum să îți hidratezi pielea în sezonul rece și în cel cald?

Nevoia de hidratare a pielii variază în funcție de sezon și de temperaturile de afară. Astfel, hidratarea pielii din sezonul rece diferă de cea din timpul verii.

În timpul iernii, pielea noastră este expusă constant la temperaturi scăzute, iar vânturile reci și uscate pot duce la crăpare. De aceea trebuie să folosești produse intens hidratante pentru față și corp cel puțin o dată pe zi. Caută ca acestea să conțină ingrediente care ajută la reținerea umidității în piele, ca de exemplu vitamina E, uleiul de argan și untul de shea.

De asemenea, include în rutina de seară o loțiune de corp pe care să o aplici imediat după baie. Pentru hidratarea picioarelor poți folosi binecunoscutele măști-șosetă, care înmoaie și hidratează pielea aspră și uscată din zona degetelor și a călcâielor. Aceste creme pentru picioare durează aproximativ 90 de minute, așa că pregătește-ți o cană de ceai, întinde-te și relaxează-te cât timp crema își va face efectul.

Odată cu venirea sezonului cald, pielea are o tendință de uscare și iritare, de aceea trebuie să o hidratezi la fel de atent ca în timpul iernii. Vara trebuie să consumi multe fructe și legume zemoase și cel puțin 2 litri de lichide pe zi, iar pentru hidratarea pielii la suprafață, folosește în mod constant un gel cu aloe vera sau glicerină în timpul dușului, loțiune hidratantă pe zonele uscate și neapărat cremă cu protecție solară.

 

3. Hidratarea pielii în funcție de sezon - cum să îți hidratezi pielea în sezonul rece și în cel cald?

Pentru un efect fresh și o senzație de răcorire, mai poți aplica un spray hidratant sau apă termală pe față, în orice moment al zilei.

Hidratarea pielii uscate nu trebuie să fie considerată o bătaie de cap sau un lucru suplimentar pe lista de priorități, o obligație de care trebuie să te ocupi în plus. Încearcă să introduci treptat etapele de hidratare în rutina ta de seară și dimineață, iar odată cu trecerea timpului și repetarea procesului, vei vedea că nu ți se va mai părea o povară să îți îngrijești pielea într-un mod corespunzător. 

Pentru a avea pielea sănătoasă și un ten strălucitor este nevoie de îngrijire adecvată, în mod regulat, pe tot parcursul vieții. Dacă îți vei hidrata pielea în fiecare zi și vei folosi protecție solară, vei preveni apariția ridurilor premature cu până la 24%.

Nu uita că este o legătură strânsă între aspectul pielii și starea de spirit, iar o piele hidratată și sănătoasă va avea influența într-un mod pozitiv încrederea de sine. De aceea, hidratarea pielii trebuie să facă parte din rutina zilnică de frumusețe și sănătate.

 

Sursa foto: freepik.com.