Orice persoana isi doreste sa fie sanatoasa si sa arate bine pentru a se putea bucura din plin de viata. O realitate pe care toata lumea vrea sa o traiasca este reprezentata de a avea dinti sanatosi si un zambet frumos pe care sa nu le fie frica sa-l arate cat mai des. Pentru ca aceasta situatie sa fie posibila, un rol important in tot acest proces il are igiena orala.
Modul in care alegem sa ne ingrijim dintii are un impact direct asupra zambetului si mai apoi asupra felului in care ajungem sa ne simtim. O igiena orala corecta este necesara atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al sanatatii bucale. Astfel, este important sa utilizam accesoriile potrivite si sa identificam cele mai bune metode pentru ingrijirea dintilor.
Continua sa citesti mai departe si descopera ce este si ce implica igiena orala, de ce este atat de importanta, precum si sfaturi pentru mentinerea igienei corespunzatoare a gurii zi de zi.
1. Ce reprezinta igiena dintilor?
Igiena orala este o activitate pe care orice persoana ar trebui sa o desfasoare zilnic in vederea mentinerii curate a cavitatii bucale. Acest aspect este important pentru a avea o dantura sanatoasa, indiferent daca acest lucru implica lucrari stomatologice sau nu.
O igiena adecvata a cavitatii bucale este usor de observat urmarind aspecte precum respiratia, aspectul dintilor si al gingiilor. Doar avand practici corespunzatoare in acest sens, te vei putea bucura de o respiratie placut mirositoare, de dinti curati si de gingii sanatoase care nu sangereaza la cel mai mic contact cu alte suprafete.
In lipsa unei igiene riguroase la nivelul gurii, cresc sansele de aparitie a cariilor dentare, a afectiunilor parodontale, precum si a altor probleme neplacute, care trebuie evitate. Daca in rutina zilnica nu sunt incluse obiceiuri de igienizare orala, placa bacteriana se va depune mai mult ca sigur si va genera alte probleme la nivelul dintilor si gingiilor.
2. Cum sa ai o igiena orala corecta?
O igiena orala corecta implica crearea unei rutine care sa ti se potriveasca. Cum fiecare persoana este diferita, de cele mai multe ori si nevoile sunt diferite. Astfel, este esential sa iti cunosti organismul cat mai bine si sa iei decizii responsabile si avantajoase.
In cazul igienei gurii exista o serie de aspecte pe care este recomandat sa le ai in vedere pentru a te asigura ca procedezi cum trebuie, acestea fiind:
Periuta de dinti
Alegerea periutelor de dinti poate parea o misiune dificila avand in vedere gama variata de produse existente pe piata. Totusi, pentru a iti usura decizia, trebuie sa stii ca o periuta buna este blanda cu dantura ta, dar destul de eficenta incat sa curete eficient depunerile de pe dinti acumulate pe parcursul unei zile.
In ceea ce priveste forma periutei si perii acesteia, ai in vedere sa fie confortabil de tinut in mana si de utilizat in timpul periajului. Perii cei mai potriviti sunt cei moi sau medii, deoarece cei aspri pot irita gingiile.
O alegere tot mai des intalnita in ultima vreme este periuta de dinti electrica, intrucat aceasta este mult mai practica, usor de folosit si efectueaza un periaj profesional. Desigur, ca in cazul oricarui tip de periuta de dinti, trebuie sa ai grija ca aceasta sa fie calitativa si sa indeplineasca anumite standarde.
In cazul in care te confrunti cu anumite afectiuni, cel mai indicat este sa te adresezi medicului stomatolog care iti va recomanda un anumit tip de periute pe care le poti utiliza. In acest fel, vei fi mult mai sigura ca ai luat decizia corecta.
Ata dentara
Ata dentara este o inventie extrem de utilizata in ceea ce priveste igiena orala. Chiar daca periuta de dinti e buna si periajul este unul corespunzator, exista sanse mari ca depunerile dintre dinti sa ramana tot acolo sau sa nu fie eliminate in intregime. Pentru a te asigura ca zona interdentara este curata, cel mai bine este sa utilizezi ata dentara.
De asemnea, o alta metoda de curatare a spatiilor interdentare este si dusul bucal, fiecare aparat in parte avand instructiunile sale de folosire. Daca consideri ca ar fi o varianta mai eficienta pentru tine, atunci poti incerca sa il introduci in ritualul tau.
Pasta de dinti
Desi pentru multa lume poate parea banal, pasta de dinti joaca si ea un rol important in procesul de igienizare a cavitatii bucale. Pe piata exista numeroase produse create cu scopul de a servi periajului dintilor, totusi este indicat sa fii atenta la ceea ce utilizezi.
Pasta de dinti intra in contact direct cu organismul tau, motiv pentru care trebuie aleasa cu mare atentie si responsabilitate. Pentru inceput, este indicat sa ai in considerare ce contine aceasta si eventual sa ceri sfatul unui medic specialist. Acesta cu siguranta te va ajuta, in special daca iti cunoaste istoricul medical privind dantura. Anumite paste de dinti pot avea concentratii prea mari ale unor ingrediente si in anumite cazuri pot sa nu aibe efectul mult dorit.
Apa de gura
Un produs mai putin utilizat, dar care este indicat sa faca parte din rutina de igienizare orala este reprezentat de apa de gura. Chiar daca poate parea un produs auxialiar, utilizarea acesteia prezinta numeroase beneficii.
Modul de periaj al dintilor
Un aspect cu adevarat important, dincolo de accesoriile folosite, este modul in care sunt periati dintii. Periajul este decisiv atunci cand iti doresti sa ai o igiena orala corecta si prin urmare, dinti sanatosi si un zambet care nu poate trece neobservat.
Alte accesorii
In functie de la o persoana la alta, este normal sa existe si alte accesorii prezente in procesul de igienizare. Atata timp cat acestea sunt utilizate corespunzator si au efecte benefice asupra danturii, atunci poti sa le incluzi fara probleme in rutina ta. In plus, poti opta pentru kituri de igiena orala, special concepute pentru a acoperi nevoile avute in acest context.
Acum ca am lamurit care sunt cele mai importante aspecte din procesul de igienizare orala, iata si pasii pe care trebuie sa ii umezi pentru ca totul sa decurga perfect:
1. Periajul dintilor
Pentru inceput, o igiena orala corecta incepe prin luarea periutei de dinti si adaugarea pastei de dinti pe aceasta. Periajul este un pas decisiv in intreg procesul si trebuie efectuat ca la carte.
Important de mentionat este ca durata periajului trebuie sa fie undeva intre 5 si 6 minute in cazul unei periute clasice. In schimb, daca utilizezi o periuta electrica, periajul poate fi redus la 2-3 minute.
Tehnica corecta de periere este urmatoarea:
● Tii periuta la un unghi de 45 de grade fata de gingiile superioare sau inferioare;
● Incepi sa periezi dintii pe toata suprafata incet si bland pentru a nu afecta gingia;
● Apoi periezi de sus in jos in cazul dintilor din fata, si stanga-dreapta in cazul molarilor.
Daca alegi sa utilizezi o periuta electrica, procesul va fi mai usor, incat miscarile acesteia vor ajunge pe toate suprafetele daca este tinuta corespunzator. In plus, dupa ce iti periezi dintii, incearca sa periezi si limba deoarece pe acesta stau bacterii si resturi alimentare. Daca limba nu este curatata macar la sfarsitul zilei, sansele de aparitie a respiratiei urat mirositoare cresc considerabil.
2. Utilizarea atei dentare
Odata ce ai finalizat periajul, este timpul sa treci la urmatorul pas si anume folosirea atei dentare. Daca consideri ca timpul nu iti permite sa o folosesti dupa fiecare masa, o poti integra cel putin in rutina de seara.
Utilizarea corecta a atei dentare implica sa:
● Iei aproximativ 40-45 de centimetri de ata dentara si sa o infasori in jurul degetelor aratatoare ale ambelor maini
● Tii strans ata dentara si o tragi usor printre dinti fara a forta
● In momentul in care ai introdus-o intre doi dinti, trage de ea usor pe fiecare parte a dintilor de sus pana jos
● Repeti miscarea pentru toti dintii, asigurandu-te ca nu mai raman resturi intre acestia.
3. Folosirea apei de gura
Dupa periaj si folosirea atei dentare, poti utiliza si apa de gura. Aceasta are rolul de a spori curatarea cavitatii bucale si de a reduce bacteriile prin formula sa special conceputa in acest scop. Astfel, nu trebuie decat sa iei recipientul cu apa de gura si sa iti clatesti gura.
3. Importanta igienei orale: rol in prevenirea problemelor dentare
In cavitatea bucala exista numeroase bacterii, dintre care unele sunt bune si altele au un efect nociv asupra danturii, in special in ceea ce priveste aparitia cariilor. Din acest motiv, igiena orala este foarte importanta, avand rol in prevenirea problemelor orale.
O igiena orala deficitara permite formarea placii bacteriene care va transforma resturile de mancare ramase pe dinti in acizi. Acesti acizi vor cauza aparitia unor mici cavitati si mai apoi, vor da nastere cariilor, care sunt cea mai des intalnita afectiune dentara.
In afara de acest aspect, o igiena neadecvata mai poate conduce si la aparitia unor boli parodontale, a tartrului, precum si a altor afectiuni in functie de particularitatile cazului. Asadar, pentru a avea un zambet frumos pe care sa nu-ti fie rusine sa il arati zilnic, este esential sa urmezi un ritual corect de ingrijire. Ai in vedere, ca mentinerea obiceiurilor care reprezinta de fapt igiena orala, sunt o misiune importanta si este responsabilitatea ta sa tii bacteriile nocive departe de dintii tai pentru ca acestia sa fie sanatosi.
4. Sfaturi pentru o igiena orala corespunzatoare
Daca-ti doresti sa ai dinti sanatosi, atunci trebuie sa le acorzi atentia cuvenita, deoarece ignorarea igienei orale nu poate aduce decat efecte negative pe termen lung si nimeni nu isi doreste asta. Astfel, pentru a mentine igiena cavitatii bucale impecabila este indicat sa ai in vedere urmatoarele sfaturi pe care ti le-am pregatit:
1. Spala-te pe dinti de cel putin 2 ori pe zi
Spalatul pe dinti trebuie sa fie efectuat constant si zilnic pentru a avea efecte pozitive in ceea ce priveste igiena orala. In acest sens, specialistii recomanda ca aceasta practica sa fie realizata de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara. Totusi, pentru un plus de igienizare, este indicat ca spalatul pe dinti sa devina o normalitate dupa fiecare masa, fiind un obicei benefic pe termen lung.
2. Alege accesoriile pentru curatare potrivite
Produsele pe care le utilizezi pentru a efectua periajul, dar si pentru a elimina bacteriile din gura au un rol semnificativ. Asadar, ai in vedere ca acestea sa fie potrivite pentru nevoile tale, iar daca crezi ca metodele pe care le implemntezi nu sunt adecvate, incerca sa identifici solutiile ideale, intrucat ele exista.
3. Asigura igienizarea spatiilor interdentare
Dupa cum am mai mentionat, spatiile interdentare sunt mai greu de curatat utilizand doar periuta de dinti, motiv pentru care este esential sa utilizezi ata dentara, dar si apa de gura sau dusul bucal. Facand acest lucru, te vei putea bucura de dinti curati in intregime, nu doar superficial pe suprafetele vizibile.
4. Acorda atentie alimentatiei
Alimentatia influenteaza foarte mult sanatatea dintilor si este important sa stii ca mancatul sanatos are efecte vizibile asupra danturii. Cu cat mananci mai multe fructe, legume si renunti la dulciuri si carbohidrati, cu atat dantura ta va fi mai usor de intretinut si igienizat. Majoritatea alimentelor pe care le consumam sunt responsabile de formarea placii bacteriene, asadar, pe viitor, ai mai multa grija la ceea ce alegi sa consumi constant.
5. Creeaza-ti o rutina bazata pe nevoile tale
Pentru a face tot procesul de igienizare mai placut, este esential sa iti creezi o rutina care sa te avantajeze. Acest lucru implica sa identifici cele mai bune metode de igienizare, sa inveti sa iti periezi corespunzator toti dintii si sa utilizezi produsele ideale. Daca uiti sa folosesti anumite accesorii si le introduci doar cand iti amintesti, s-ar putea ca ele sa nu aiba efectele dorite si sa fii dezamagita mai tarziu.
Prin urmare, igiena orala reprezinta o activitate zilnica esentiala in vederea mentinerii unei danturi impecabile si sanatoase. Ai grija ca ritualul tau de igienizare sa corespunda nevoilor pe care le ai si nu uita sa zambesti, pentru ca ce este mai frumos decat sa te bucuri de viata si sa ai zambetul pana la urechi zi de zi?
Sursa foto: Pexels.com, Unsplash.com