Ingrediente cosmetice în sarcină - ce ai voie să folosești

Ingrediente cosmetice în sarcină - ce ai voie să folosești

16 iul. 2024 | Echipa 24beauty

Cum se schimbă pielea ta în timpul sarcinii? 

Femeile experimentează multe modificări fiziologice în timpul sarcinii, inclusiv la nivelul pielii. Aproximativ 90% dintre femeile însărcinate experimentează adesea unele modificări ale pielii, inclusiv modificări fiziologice, agravarea unor probleme preexistente și unele probleme specifice asociate sarcinii, care necesită îngrijire și tratament special. Toate aceste probleme sunt asociate cu modificările hormonale, vasculare, metabolice și imunologice din timpul sarcinii. Unele probleme la nivelul pielii în sarcină includ:

  • acnee;

  • uscarea pielii; 

  • hiperpigmentare și melasmă etc. 

Unele afecțiuni ale pielii preexistente, cum ar fi eczema sau rozaceea, se pot agrava uneori.

De ce este important să menții o rutină de skincare în sarcină? 

Majoritatea produselor de îngrijire a pielii sunt sigure de utilizat în timpul sarcinii. Substanțele chimice din creme și alte cosmetice pot fi absorbite în sânge, dar de obicei doar în cantități mici. Este bine să solicitați sfatul medicului sau farmacistului de fiecare dată când aveți nelămuriri sau îngrijorări și să verificați ingredientele din produsele pe care le utilizați. 

Este important să mențineți o rutină de skincare în sarcină pentru a evita apariția anumitor probleme, pentru a le preîntâmpina sau preveni și pentru că este important să avem grijă de pielea noastră în orice etapă a vieții. Mai ales în sarcină, când pielea poate fi mai sensibilă, este important să menținem rutina zilnică de îngrijire a pielii și să o adaptăm la nevoile pielii. Rutina de îngrijire trebuie să fie în primul rând blândă, cu ingrediente sigure.

Ingrediente cosmetice în sarcină. Ce poți folosi și ce nu? 

Sarcina poate aduce o serie de schimbări în corpul unei femei, inclusiv modificări ale pielii. Deși este important să avem grijă de pielea noastră în timpul sarcinii, este, de asemenea, important să ne asigurăm că produsele pe care le folosim sunt sigure atât pentru noi, cât și pentru făt. Iată mai multe detalii despre principalii activi cosmetici în sarcină care pot fi și nu pot fi folosiți în această etapă:

Acid hialuronic în sarcină

Acidul hialuronic este un ingredient comun de îngrijire a pielii, cunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta pielea să rețină umiditatea. Produsele cosmetice cu acid hialuronic asigură hidratare și sunt de multe ori de nelipsit din rutinele de skincare. Puteți folosi acid hialuronic în sarcină, dar este bine să solicitați totuși sfatul medicului înainte. Cea mai mare parte a acidului hialuronic aplicat local rămâne pe suprafața pielii și nu este absorbită în fluxul sangvin, minimizând riscurile în timpul sarcinii.

Acid salicilic în sarcină 

Acidul salicilic este des folosit pentru mai multe tipuri de probleme ale pielii, mai ales acnee și semne de îmbătrânire a pielii. Este un ingredient de îngrijire disponibil în diferite concentrații și forme topice, de la produse de curățare până la tonere și tratamente țintite. Poate fi folosit pentru mai multe tipuri de piele, dar este indicat în principal pentru persoanele cu ten gras. 

În timpul sarcinii tenul poate fi mai predispus la acnee, dar în această etapă a vieții cosmeticele cu acid salicilic nu sunt prima alegere pentru gestionarea acestei probleme. Poate exista o anumită absorbție a acidului salicilic, ce poate duce la un risc de toxicitate la făt. Sigur că aceste efecte ale utilizării de acid salicilic în sarcină sunt date de o utilizare în concentrații mari și frecvent. Dacă totuși medicul vă spune că este sigur să folosiți acidul salicilic în sarcină, alegeți produse care nu rămân mult în contact cu pielea (de exemplu alegeți un demachiant, un produs de spălare cu acid salicilic sau un toner) sau alegeți produse cu o concentrație scăzută de acid salicilic.

Vitamina C în sarcină

Vitamina C acționează ca un antioxidant, ajută la creșterea producției de colagen și la combaterea hiperpigmentării. De asemenea, un alt beneficiu este că acest produs este sigur în sarcină, cât timp este folosit cu moderație. Poate ajuta mai ales la reducerea hiperpigmentării și îmbunătățirea luminozității tenului. Este indicat să alegeți creme și seruri cu vitamina C în concentrații mai mici și formulări special concepute pentru pielea sensibilă. Alegeți produse cu vitamina C în sarcină fără aditivi nocivi, cum ar fi parabeni, sulfați și parfum.

Niacinamida în sarcină

Niacinamida este o formă de vitamina B3 folosită adesea în produsele de îngrijire a pielii. Oferă luminozitate, ajută la reducerea liniilor fine și a dimensiunii porilor. Unul dintre beneficiile principale ale utilizării niacinamidei în timpul sarcinii este capacitatea de a îmbunătăți aspectul hiperpigmentării, care este adesea o preocupare pentru femeile însărcinate. Niacinamida în sarcină poate ajuta și la reducerea inflamației pielii, care poate fi cauzată de modificările hormonale din timpul sarcinii. De asemenea, poate regla producția de sebum, reducând probabilitatea de apariție a coșurilor. Folosiți doar cosmetice cu niacinamidă în concentrații mici și la indicațiile medicului. 

Free A Person Applying Serum on Hands Stock Photo

Peptide în sarcină 

Diferite cosmetice cu peptide pot fi folosite de obicei în timpul sarcinii în rutina de îngrijire a pielii. Au în principal efecte antiîmbătrânire și stimulează producția de colagen. Discutați cu medicul înainte de a introduce orice fel de ingrediente cosmetice în sarcină, pentru a evita reacțiile. Peptidele pot fi considerate un ingredient antirid mai blând față de alte tipuri de ingrediente.

Ceramide în sarcină 

Produsele de îngrijire cu ceramide sunt de obicei sigure în sarcină. Ajută la hidratare și la combaterea semnelor de îmbătrânire a pielii. Similar cu acidul hialuronic, ceramidele sunt produse în mod natural de organism și ajută la menținerea hidratării. Pot întări bariera de protecție cutanată și ajută la repararea și regenerarea pielii deteriorate sau uscate. De asemenea, favorizează cicatrizarea pielii.

Acid azelaic în sarcină 

Acidul azelaic are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii. Spre deosebire de acidul salicilic, care de obicei nu este indicat în sarcină, acest tip de acid este considerat o alternativă mai sigură. La fel ca acidul salicilic, și acidul azelaic este keratolitic și ajută la uniformizarea nuanței pielii și îmbunătățirea aspectului. Poate fi benefic în caz de acnee și rozacee. Alegeți un ser cu acid azelaic sau o cremă cu acid azelaic în concentrații scăzute, pentru a evita orice fel de reacții.

Acid glicolic în sarcină 

Acidul glicolic este considerat o altă alternativă la acidul salicilic. Este un ingredient eficient împotriva acneei și un produs sigur de utilizat în timpul sarcinii. Este disponibil în formulări și concentrații diferite, cum ar fi un ser cu acid glicolic 15% sau un ser cu acid glicolic 7%. Acidul glicolic este benefic pentru acnee, hiperpigmentare sau cicatrici de acnee. În sarcină este mai bine să optați pentru concentrații mai mici, sub 10%.

Acid lactic în sarcină

Acest tip de acid este cunoscut pentru proprietățile sale exfoliante, fiind un ingredient popular în lupta împotriva acneei. De asemenea, poate să stimuleze producția de colagen și să ajute la reducerea hiperpigmentării sau a cicatricilor de acnee. Este sigur în sarcină, dar trebuie să folosiți concentrații mici. Poate fi folosit, de asemenea, ca o alternativă la acidul salicilic.

Acid mandelic în sarcină 

Acidul mandelic este un alfa-hidroxiacid utilizat mai ales pentru hiperpigmentare. Are efect iluminator și este disponibil în concentrații variate. Poate fi utilizat în sarcină pentru hiperpigmentare, acnee, rozacee sau alte probleme, datorită proprietăților antiinflamatorii. Este blând cu pielea și în general este sigur în sarcină – la fel ca în cazul oricăror ingrediente cosmetice, se recomandă să folosiți concentrații mai scăzute.

Bakuchiol în sarcină

Bakuchiol este un activ pe bază de plante, derivat natural, ce conține o concentrație mare de vitamina A. În general este considerat sigur de utilizat în timpul sarcinii și o alternativă la retinol. Puteți folosi o cremă de ochi cu Bakuchiol, o cremă de față cu Bakuchiol sau o altă formulare. Este indicat, totuși, la fel ca în cazul oricărui alt ingredient sau produs cosmetic, să solicitați sfatul medicului.

Retinol în sarcină 

Retinolul este un subtip de retinoid derivat din vitamina A. Are efecte anti-îmbătrânire și anti-acnee. Acționează prin creșterea producției de colagen și elastină și astfel poate reduce liniile fine și ridurile. Deși produsele cosmetice cu retinol au atât de multe beneficii, nu se recomandă utilizarea lor în timpul sarcinii. Chiar dacă retinolul este utilizat local – pe piele, poate fi absorbit în fluxul sangvin și poate contribui la toxicitate pentru fătul în curs de dezvoltare. Deși riscul de efecte date de retinol în sarcină este legat de utilizare în concentrații mari și de acțiune sistemică, este totuși indicat din motive de siguranță să evitați retinolul în sarcină.

Free Close-up of Woman Holding a Pipette with Cosmetic Product  Stock Photo

Peroxid de benzoil în sarcină 

Peroxidul de benzoil este un ingredient din unele tratamente pentru acnee. Este considerat un agent antibacterian. Acționează și prin exfolierea pielii pentru a elimina celulele moarte ale pielii, sebumul excesiv și acumularea de bacterii de sub stratul superior al pielii. Deoarece absorbția peroxidului de benzoil în fluxul sangvin este limitată, există riscuri reduse pentru făt. Cu toate acestea, medicii recomandă de obicei să evitați acest produs în sarcină. Dacă totuși vă este indicat un astfel de produs, trebuie folosit cu moderație, doar pe zone mici de la nivelul tenului și în concentrații mici.

Hidrochinona în sarcină

Hidrochinona este un produs cu efect iluminator și de reducere a hiperpigmentării. Pielea are o barieră naturală care previne pătrunderea toxinelor și a bacteriilor în piele. Produsele aplicate local, cum ar fi hidrochinona, sunt concepute pentru a trece dincolo de această barieră, unde sunt apoi absorbite cu ușurință în vasele de sânge și ajung în fluxul sangvin. Hidrochinona are o rată de absorbție mai mare față de alte ingrediente topice (35-45%), motiv pentru care este indicat să evitați acest ingredient în sarcină.

Acid tranexamic în sarcină

Acidul tranexamic este indicat de obicei în caz de hiperpigmentare, contribuind la îmbunătățirea aspectului și texturii pielii. Acționează prin reducerea sintezei melaninei, prevenind pigmentarea, oferind luminozitate și uniformizând tonul pielii. Nu este considerat un produs riscant în sarcină sub formă de formulări cosmetice, dar cel mai bine este să solicitați sfatul medicului înainte de a-l introduce în rutina de skincare.

Protecția solară (SPF) în sarcină

Produsele de protecție solară sunt considerate sigure în sarcină, având o absorbție cutanată sau sistemică limitată. Sarcina poate crește sensibilitatea pielii la soare, așa că folosirea unui produs de protecție solară este importantă pentru a vă proteja de orice posibile daune solare. Se recomandă, totuși, să alegeți un produs cu SPF ținând cont de unele aspecte. 

În primul rând, este bine să evitați ingrediente precum oxibenzona. Se recomandă să alegeți produse cu ingrediente precum oxid de zinc sau dioxid de titan (filtre minerale care blochează fizic razele UV). Alegeți o cremă cu spectru larg de protecție, care să ofere protecție atât împotriva razelor UVA, cât și împotriva razelor UVB, cu SPF 30 sau mai mare, rezistent la apă. Aplicați cu 15 minute înainte de a ieși afară și reaplicați la fiecare 2 ore.

Surse foto: Pexels, Freepik

Referințe:

  1. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/skin-changes/

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311336/

  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8884185/

  4. https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-safe-skin-care

  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114665/