Masaj facial - Tipuri, beneficii, produse recomandate

Masaj facial - Tipuri, beneficii, produse recomandate

16 iul. 2024 | Echipa 24beauty

Masaj facial - Beneficii pentru ten 

Masajul facial este mai mult decât un simplu pas în rutina de îngrijire a pielii – de fapt, este un ritual relaxant, cu beneficii multiple pentru ten. Relaxează musculatura facială, îmbunătățește circulația, susține tonusul pielii și multe altele. Iată pe larg mai multe despre beneficiile masajului facial:

Îmbunătățește circulația sângelui

Masajul facial îmbunătățește circulația sangvină la nivelul feței. Ajută astfel la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură precum ridurile, liniile fine, ridurile de expresie, petele întunecate și pigmentarea. De asemenea, îmbunătățirea circulației sângelui duce la creșterea producției de colagen și susține regenerarea celulară. Există unele tipuri specifice de masaj facial ce vizează semnele de îmbătrânire și mențin elasticitatea pielii.

De asemenea, îmbunătățirea circulației poate ajuta la îndepărtarea toxinelor prin stimularea drenajului limfatic. Drenajul limfatic și creșterea circulației la nivelul pielii ajută, de asemenea, la îmbunătățirea elasticității. Folosirea unui instrument de masaj facial poate favoriza și mai mult circulația. Creșterea fluxului sangvin reduce edemul sau umflarea feței, în special sub ochi. De asemenea, uniformizează nuanța pielii și ajută la detoxifierea pielii.

Contribuie la starea generală de relaxare 

De multe ori se acumulează un nivel ridicat de tensiune la nivelul feței. În fiecare emoție pe care o simțim, sunt implicați și mușchii de la nivelul feței. Masajul facial eliberează tensiunea musculară de la nivelul feței și maxilarului, lucru care la rândul său îmbunătățește suplețea pielii și oferă un efect natural de lifting. În plus, procesul în sine este liniștitor și relaxant, ajutând la ameliorarea stresului și a grijilor din viața de zi cu zi.

La nivelul feței se află o concentrație mare de terminații nervoase și receptori senzoriali. Prin masarea feței, aceste terminații nervoase sunt stimulate, oferind un efect calmant și relaxant. Această stimulare poate reduce, de asemenea, percepția asupra durerii și disconfortul la nivelul mușchilor faciali și poate duce la un sentiment general de relaxare și bunăstare.

Curăță pielea în profunzime

Acumularea de toxine pe pielea noastră crește riscul de linii fine, acnee, umflături și puncte negre. Masajul facial favorizează eliminarea toxinelor, curăță pielea în profunzime, lucru ce poate îmbunătăți aspectul. Masajul facial regulat stimulează astfel propriul proces de curățare al pielii. În plus, le permite agenților de curățare a pielii să pătrundă mai profund în țesut.

Free Woman doing Facial Massage on her Face Stock Photo

Stimulează producția de colagen 

Masajul facial are și alte beneficii pentru ten - îmbunătățește elasticitatea pielii și stimulează producția de colagen, reducând liniile fine și ridurile. Producția de colagen scade odată cu vârsta, contribuind la apariția ridurilor. Unul dintre beneficiile importante ale masajului facial este efectul anti-îmbătrânire și de reducere a ridurilor. 

De asemenea, masarea ingredientelor cosmetice pe piele favorizează absorbția acestora. Astfel, dacă doriți ca produsele de îngrijire a pielii să fie cât mai eficiente posibil, merită să învățați câteva tehnici de masaj facial pentru momentul în care le aplicați.

Tipuri de masaj facial 

Există mai multe tehnici de masaj față, fiecare cu propriile beneficii asupra sănătății și aspectului pielii. Implică atât tipuri diferite de mișcări la nivelul tenului, cât și presiuni diferite. Unele tipuri de masaj implică mișcări blânde pentru a susține circulația și pentru relaxare, altele se concentrează pe anumite puncte de presiune, în timp ce altele se axează pe zonele cu edeme pentru stimularea sistemului limfatic. Pot fi folosite, de asemenea, mai multe tipuri de produse masaj facial ce pot potența efectele masajului în sine – piatră Gua Sha, role de masaj etc.

Free Topless Woman With Towel on Head Stock Photo

Masaj facial limfatic 

Masajul facial limfatic este o tehnică specifică folosită pentru a stimula sistemul limfatic. După cum sugerează și numele, drenajul limfatic este procesul de „drenare” a lichidului din ganglionii limfatici folosind tehnici de masaj. Acest masaj blând vizează ganglionii limfatici și drenează toxinele. Rezultatul este un ten mai luminos, mai ferm și mai sănătos.

De obicei implică mișcări ușoare, repetitive și o presiune ușoară. Direcția mișcărilor urmărește fluxul natural al limfei, pornind de la gât și îndreptându-se spre ganglionii limfatici. Această acțiune ajută limfa să circule mai eficient prin vase. Pe măsură ce fluxul limfatic se îmbunătățește, deșeurile, toxinele și excesul de lichid sunt transportate mai eficient departe de țesuturile faciale. Acest lucru poate ajuta la reducerea edemului de la nivelul feței.

Masaj facial reflexogen 

Masajul facial reflexogen se bazează pe principiile reflexoterapiei. Presupune aplicarea presiunii pe anumite puncte de pe față, care sunt considerate a fi conectate cu diferite organe și zone ale corpului. Favorizează, de asemenea, circulația sangvină la nivelul feței, încurajează eliminarea toxinelor de la nivelul pielii și îmbunătățește aspectul pielii. Este o formă de masaj facial terapeutic.

Masaj facial cu efect de lifting 

Această formă de masaj facial reduce aspectul ridurilor și liniilor fine. Un astfel de masaj pentru prevenirea îmbătrânirii tenului acționează prin stimularea circulației sangvine, rezultatul fiind efectul de întinerire facială. 

Cum te poți bucura de un masaj facial acasă? Sfaturi & pași de urmat 

Pentru a te bucura de efectele unui masaj facial, nu este neapărat nevoie să mergi la salon. Uneori poți apela și la un automasaj, din confortul propriei case. Iată care sunt pașii pentru masaj facial acasă:

Curățarea tenului 

Cu siguranță primul pas trebuie să fie demachierea și curățarea atentă a tenului. Este important ca masajul să fie efectuat pe tenul curat. Folosiți demachiante sau geluri de curățare cu ingrediente blânde, care să nu irite și să nu usuce pielea. În mod ideal se recomandă curățare dublă, pentru a elimina orice urme de machiaj, impurități și exces de sebum.

Removing makeup

Aplicarea unui ulei sau a unei creme hidratante 

Următorul pas este aplicarea unui ulei pentru ingrijire ten sau a unei creme hidratante. Spălați-vă bine mâinile. Aplicați o cantitate mică de ulei de față sau cremă hidratantă ten cu vârful degetelor. Alegeți un produs potrivit tipului vostru de piele. Scopul este de a facilita mișcările degetelor pe ten în timpul masajului, pentru a evita fricțiunea. În plus, masajul facilitează pătrunderea ingredientelor cosmetice în profunzimea pielii. 

Uleiurile de față nu numai că lubrifiază bine fața pentru un masaj facial, dar multe astfel de produse sunt bogate în ingrediente benefice pentru piele. Puteți folosi un ulei conceput pentru tratarea uscăciunii, a liniilor fine, a ridurilor sau a nuanței neuniforme a pielii. Dacă aveți piele uscată este indicat să folosiți un ulei, dar în caz de ten acneic este mai bine să evitați orice produs cu ulei, pentru a evita înfundarea porilor.

Masarea gâtului

Acum că am aplicat un produs hidratant pe piele, putem începe masajul în sine. Începem de la nivelul gâtului, masând ușor. Masajul trebuie făcut din poziție relaxată. Gâtul se masează folosind mișcări longitudinale de la bază până la zona bărbiei. Masăm pe rând fiecare parte laterală a gâtului, iar ulterior partea centrală – masăm ușor cu vârfurile degetelor, dinspre zona centrală spre lateral și de jos în sus. Nu aplicați presiune prea mare.

Free Woman doing Facial Massage on her Face Stock Photo

Masarea feței

Acum, urmează partea de masaj față. Se realizează mai ales cu mișcări longitudinale și circulare – din zona bărbiei spre pomeți, în colțurile gurii, dinspre zona gurii în sus spre nas și dinspre pomeți în sus, spre colțurile ochilor. Puteți folosi și diferite instrumente de masaj, cu ar fi cryo sticks. Acestea îmbunătățesc textura pielii, combat pielea lăsată și reduc ridurile și liniile fine. Sunt din oțel inoxidabil de calitate medicală și încapsulează un lichid criogenic ce conferă o senzație de rece.

Masarea frunții și a tâmplelor 

Urmează masajul pentru zona frunții și a tâmplelor. Puneți vârfurile degetelor (de obicei degetele arătător și mijlociu) în centrul frunții, între sprâncene. Masați folosind o presiune ușoară. Masați de jos în sus, circular și în zig-zag. De asemenea, masați ușor, din centru spre zonele laterale, până la linia părului.

Masarea ochilor 

Masați ușor și zona ochilor sau conturul ochilor – sub ochi, dinspre interior spre exterior, și deasupra sprâncenelor. Folosiți doar degetul inelar. Urmează masajul pentru colțurile ochilor, de jos în sus.

Masajul facial - Ce să NU faci 

Există și o serie de lucruri ce trebuie evitate în timpul masajului facial, de care e bine să ținem cont. Masajul facial este benefic și sigur, dar există unele aspecte care trebuie luate în considerare. Iată câteva recomandări:

Evită să „tragi” pielea, mai ales în zona ochilor

În primul rând, este important să vă asigurați că folosiți mișcări, atingere și presiune ușoară. Mișcările la nivelul feței trebuie să fie de jos în sus, pentru a contracara lăsarea pielii. În acest sens, se recomandă să evitați să trageți pielea în jos, mai ales în zona ochilor. Tracțiunea sau tragerea pielii poate duce la apariția ridurilor premature și poate afecta elasticitatea și fermitatea pielii.

Beautiful girl with smooth healthy skin and towel on head sensually posing on camera isolated. Beauty concept

Nu aplica presiune în exces 

Un alt aspect important ține de presiune. Folosiți o presiune ușoară, pentru a nu deteriora pielea. Presiunea excesivă poate duce la roșeață, disconfort, iritație și chiar inflamație. De asemenea, presiunea prea mare nu va accelera rezultatele, ba din contră – poate duce la sensibilitate și disconfort.

Dacă ai erupții, iritații, evită masajul facial 

Masajul facial este contraindicat în caz de erupții, coșuri, iritații, răni sau alte probleme la nivelul pielii de acest fel. Masajul ar putea agrava aceste probleme și ar putea face mai mult rău decât bine.

Masajul facial - Cât de des este recomandat? 

Nu există o regulă strictă, dar de obicei se recomandă masaj facial de 1-2 ori pe săptămână. Se recomandă de obicei încorporarea masajului facial în rutina de îngrijire a tenului de seară – în 1-2 seri pe săptămână. Se pot folosi astfel ingrediente cu acțiuni țintite – hidratante sau antirid, care să acționeze eficient și peste noapte. De asemenea, masajul are efect relaxant, lucru ce poate ulterior favoriza un somn odihnitor.

Surse foto: Pexels, Freepik