Peptidele - Beneficii, la ce se folosesc și cum le introduci în rutina ta de îngrijire

Peptidele - Beneficii, la ce se folosesc și cum le introduci în rutina ta de îngrijire

3 mar. 2024 | 24beauty

Producția de colagen și elastină încetinește odată cu vârsta. Factorii de mediu și genetici pot accelera degradarea, ducând la lăsarea pielii, linii fine și riduri. Cum încetinim acest proces? Peptidele pot fi de ajutor, având proprietăți anti-îmbătrânire. În general, peptidele folosite în cosmetică ajută pielea să arate mai tânără și mai frumoasă.

Ce sunt peptidele 

Peptidele sunt lanțuri de aminoacizi care se leagă împreună pentru a forma proteine mari precum colagenul, elastina și keratina. Aceste proteine sunt fundamentale pentru menținerea fermității, elasticității și sănătății generale a pielii. Pielea cu niveluri scăzute de colagen este mai predispusă la riduri și la alte probleme. Peptidele servesc ca elemente de bază pentru crearea de noi proteine ale pielii.

Deși pielea produce în mod natural peptide, poate fi susținută și cu un regim eficient și personalizat de îngrijire a pielii, cu produse care conțin peptide și alte ingrediente cheie.

Tipuri de peptide 

O peptidă este un lanț scurt format din doi sau mai mulți aminoacizi. Aminoacizii sunt legați printr-o legătură chimică numită legătură peptidică. Atunci când sunt organizate în structuri complexe (de obicei formate din 50 sau mai mulți aminoacizi), peptidele devin proteine.

Peptidele sunt clasificate în principal în funcție de câți aminoacizi alcătuiesc lanțul. O dipeptidă conține două molecule de aminoacizi legate printr-o singură legătură peptidică. Tripeptidele conțin trei molecule de aminoacizi legate prin două legături peptidice. O tetrapeptidă are patru molecule de aminoacizi legate prin trei legături peptidice. Oligopeptidele sunt secvențe proteice care variază de la doi la 20 de aminoacizi. O polipeptidă conține mai mult de 20 de molecule de aminoacizi și până la 100.

Peptidele sunt prezente într-o varietate de structuri biologice importante:

  • Proteine - Peptidele reprezintă componente fundamentale ale proteinelor. Proteinele sunt molecule mari și complexe formate din lanțuri lungi de aminoacizi. Aceste lanțuri sunt, de fapt, peptide, care interacționează pentru a forma structuri tridimensionale specifice. 

  • Lipopeptide - Sunt implicate în diferite procese biologice, inclusiv în transportul de substanțe în membranele celulare.

  • Neuropeptide - Sunt peptide care acționează ca neurotransmițători în sistemul nervos.

  • Agenți peptidergici - Pot avea diverse roluri în reglarea proceselor biologice, cum ar fi reglarea hormonală. 

  • Proteaze  - Sunt enzime care catalizează descompunerea peptidelor prin clivarea legăturilor peptidice dintre aminoacizi. Sunt esențiale pentru digestia alimentelor și pentru alte procese metabolice în celule. 

Ce tipuri de peptide se folosesc în îngrijirea pielii? Când sunt utilizate în îngrijirea pielii, peptidele pot fi clasificate în trei categorii principale: peptide de semnalizare, peptide purtătoare și peptide neurotransmițătoare.

  • Peptidele de semnalizare trimit mesaje celulelor pielii, pentru a îndeplini diferite funcții specifice, cum ar fi formarea de colagen și elastină. Scopul peptidelor de semnalizare este de a crea un răspuns biologic și de a influența un anumit rezultat la nivelul pielii. 

  • Peptidele purtătoare au rolul de a furniza oligoelemente, cum ar fi cuprul și magneziul (de exemplu, peptidele de cupru) acolo unde sunt necesare pentru a favoriza regenerarea sau procesele enzimatice. 

  • Peptidele neurotransmițătoare inhibă eliberarea de acetilcolină printr-o varietate de interacțiuni chimice. Prin blocarea semnalelor nervoase care activează contracțiile musculare, relaxează mușchii faciali care duc la ridurile de expresie. 

Clase de peptide, în funcție de rolul lor 

Peptidele, pe baza proprietăților lor funcționale, sunt grupate în mai multe clase:

  • Peptide antimicrobiene 

  • Peptide bacteriene 

  • Neuropeptide 

  • Peptide anticancerigene 

  • Peptide cardiovasculare 

  • Peptide endocrine -  ca peptida C

  • Peptide antifungice 

  • Peptide opioide

  • Peptide vegetale

  • Peptide din venin

La ce se folosesc peptidele 

Deoarece structura peptidelor poate fi similară cu cea a unor hormoni, pot activa mai mulți receptori în tot corpul, influențând o varietate de procese corporale. Unele peptide pot ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge, la stimularea sistemului imunitar, la protejarea celulelor împotriva deteriorării și la reducerea colesterolului, inflamației și a tensiunii arteriale. Peptidele specifice pot ajuta, de asemenea, la stimularea eliberării de hormoni implicați în creșterea musculară, reducerea grăsimii corporale și creșterea performanței fizice. În plus, peptidele sunt des utilizate în cosmetică și dermatologie – în produse atât pentru ten, cât și pentru corp, cum ar fi cremă de față sau o cremă de corp cu colagen.

Peptidele au rol anti-aging (încetinesc procesul de îmbătrânire)

Principalul beneficiu al peptidelor este efectul anti-aging. Astfel de peptide pentru ten acționează prin creșterea producției de colagen, care ajută la prevenirea îmbătrânirii, netezind eficient ridurile. Odată cu vârsta, producția de peptide scade și sinteza colagenului încetinește. Acest lucru face ca pielea să nu mai fie fermă și netedă ca înainte. Produsele de îngrijire a pielii anti-aging cu peptide ca ingredient principal acționează prin creșterea producției de colagen, îmbunătățesc fermitatea și elasticitatea pielii, reduc aspectul liniilor fine și al ridurilor.

Peptidele ajută la vindecarea leziunilor/rănilor 

Peptidele au un rol important și în procesul de vindecare a leziunilor și rănilor. Peptidele sunt elementele de bază ale proteinelor. Proteinele, la rândul lor, sunt esențiale pentru formarea țesuturilor și repararea celulelor. Unele peptide ajută la regenerarea pielii și la îndepărtarea cicatricilor, diminuând aspectul semnelor de acnee și al pigmentării.

Peptidele previn reducerea densității osoase 

Peptidele au devenit din ce în ce mai importante în tratamentul osteoporozei, deoarece sunt capabile să se lege de receptorii de pe celulele osoase, stimulându-le să producă țesut osos nou și să prevină pierderea osoasă. Unele peptide sunt implicate în formarea și menținerea țesutului osos, cum ar fi peptide de colagen. O serie de suplimente pe bază de colagen sau peptide de colagen pot fi indicate astfel pentru a sprijini sănătatea osoasă.

Peptidele ajută la formarea masei musculare

Unele peptide sunt implicate în reglarea creșterii și dezvoltării celulare, inclusiv a celulelor musculare. Pot susține sinteza proteinelor care contribuie la creșterea masei musculare. Rețineți, însă, că folosirea peptidelor pentru creșterea masei musculare trebuie să facă parte dintr-o abordare generală, alături de antrenament fizic adecvat și o alimentație echilibrată. Discută cu medicul cu privire la peptidele indicate pentru masă musculară, când se iau aminoacizii sau tipurile recomandate.

Beneficiile peptidelor pentru ten 

Peptidele se găsesc în mod natural în piele și pot fi, de asemenea, produse și aplicate local pe piele prin intermediul produselor de îngrijire. Prin îmbătrânirea naturală, organismul pierde colagen și alte proteine esențiale, într-un ritm crescut. Începând cu vârsta de 30 de ani, majoritatea persoanelor pierd 1% din colagenul rămas în fiecare an. În plus, expunerea zilnică la factori de mediu, cum ar fi radiațiile UV, are ca rezultat o reducere suplimentară a colagenului și elastinei. Prin urmare, pielea devine mai subțire, mai lăsată, cu linii fine și riduri. Peptidele susțin producția de colagen și elastină în piele, favorizând un aspect mai ferm, mai neted și mai luminos. De aceea, se găsesc în diferite produse de îngrijire a pielii – inclusiv creme hidratante, seruri faciale și loțiuni.


Peptidele susțin bariera protectoare a pielii 

Peptidele susțin protejarea și dezvoltarea barierei cutanate, care începe să devină mai slăbită odată cu vârsta și din cauza factorilor de mediu. Produsele cosmetice cu peptide acționează prin menținerea hidratării pielii, stimularea sintezei de colagen ce contribuie la menținerea integrității structurale și efectul antioxidant. De asemenea, peptidele pot avea proprietăți antiinflamatoare și contribuie la accelerarea procesului de vindecare în urma leziunilor sau a expunerii la factori externi.

Peptidele ajută la reducerea ridurilor tenului 


Produsele cosmetice cu peptide, precum o cremă cu peptide, pot fi de ajutor, prin creșterea producției de colagen și îmbunătățirea elasticității. Peptidele acționează ca molecule mesager, comunicând cu celulele pentru a declanșa producția de colagen și elastină. Această creștere a producției de colagen și elastină ajută la umplerea liniilor fine și a ridurilor, făcând pielea să arate plină și fermă. Când pielea este mai fermă, ridurile și liniile fine vor fi mai puțin vizibile. Există diferite tipuri de produse cosmetice antirid cu peptide, inclusiv seruri, loțiuni sau chiar măști pentru ochi cu peptide.

Peptidele conferă elasticitate pielii 

Produsele cu peptide îmbunătățesc elasticitatea pielii. Pielea noastră își pierde din elasticitate pe măsură ce îmbătrânim, devenind mai puțin fermă și mai lăsată. Peptidele pot fi de ajutor în astfel de cazuri, ajutând la restabilirea elasticității pielii prin stimularea producției de colagen și elastină. Utilizarea constantă de creme cu peptide poate îmbunătăți semnificativ acest aspect, mai ales dacă este făcută preventiv înainte de apariția oricăror semne vizibile de îmbătrânire.

Peptidele ajută la reducerea inflamațiilor pielii 

Peptidele pot ajuta la reducerea inflamațiilor de la nivelul pielii. Au rol antioxidant, protejând pielea împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi ce contribuie la inflamație. De asemenea, se crede că peptidele pot regla răspunsul inflamator al pielii și, în plus, ajută la repararea barierei cutanate. O mască de față cu peptide poate ajuta la calmarea pielii iritate sau inflamate, lucru benefic mai ales pentru cei cu piele sensibilă sau predispusă la acnee.

Peptidele ajută la combaterea acneei 

Peptidele pot fi utile și pentru combaterea acneei, dar efectele pot varia în funcție de tipul și cauza acesteia. Efectul antiacneic poate fi legat de proprietățile antiinflamatorii ale peptidelor, ce contribuie la reducerea inflamației asociate cu leziunile acneice. De asemenea, peptidele pot stimula procesele naturale de regenerare și vindecare a pielii, reducând coșurile și cicatricile post-acneice. 


Diferența dintre peptide și proteine 

Din punct de vedere structural, proteinele și peptidele sunt foarte asemănătoare, fiind formate din lanțuri de aminoacizi menținute prin legături peptidice. Diferă, însă, în ceea ce privește dimensiunea și structura lor generală. Peptidele sunt mai mici decât proteinele. Peptidele sunt considerate ca fiind lanțuri scurte de doi sau mai mulți aminoacizi. Proteinele sunt molecule lungi formate din mai multe subunități peptidice. 

Cum introduci peptidele în rutina ta de îngrijire 

Peptidele sunt relativ ușor de introdus în rutina de skincare. Joacă un rol foarte important ca amplificatori, adică vin în completarea altor ingrediente și accelerează rezultatele rutinei de bază. Produsele cu peptide pot fi de mai multe feluri și în mai multe formulări: creme de față, seruri, loțiuni, măști de față etc.

Cum se utilizează peptidele în rutina de îngrijire a pielii? Produsele cu peptide se aplică pe pielea curată și uscată, după tonifiere. Este necesară și aplicarea unui produs hidratant, alături de protecție solară în timpul zilei. Este recomandat să începi cu aplicare mai rară și să crești treptat frecvența, până la aplicare zilnică, în funcție de cum răspunde pielea. În general, peptidele sunt sigure de utilizat de două ori pe zi.

Peptidele pot fi combinate în siguranță cu majoritatea ingredientelor active de îngrijire a pielii, cum ar fi acidul hialuronic, niacinamida și vitamina C. Cu ce nu se combina peptidele? Unele tipuri de peptide pot provoca iritații atunci când sunt utilizate împreună cu AHA, cum ar fi acidul glicolic și acidul lactic, sau cu retinoizi și beta-hidroxiacizi (BHA). Însă, depinde de toleranța fiecărui tip de piele. Dacă se combină cu retinol, trebuie aplicat prima dată retinolul și apoi peptidele. Produsele cu AHA pot reduce, de asemenea, eficacitatea peptidelor.


Cum alegi produsele care conțin peptide 

Ca orice alt produs de skincare, și un produs cu peptide trebuie ales în funcție de tipul pielii și de nevoile particulare ale acesteia. Produsele de îngrijire a pielii cu peptide vin sub diferite forme, de la creme și seruri până la măști și demachiante. Se recomandă să alegi produse care rămân în contact cu pielea mai mult, ca loțiuni, seruri, măști de față sau o cremă hidratantă cu peptide. În acest fel, produsele au mai mult timp pentru absorbție.

Alimente care conțin peptide 

Deși organismul produce peptide în mod natural, acestea se găsesc și în alimente, atât de origine animală, cât și vegetală. Principalele surse de peptide sunt:

  • carne;

  • pește și fructe de mare;

  • ouă;

  • lactate;

  • leguminoase - năut, linte, fasole;

  • cereale integrale;

  • nuci și semințe.

Procesul de digestie a alimentelor descompune proteinele în peptide și aminoacizi, care sunt apoi absorbiți și utilizați în diverse procese metabolice și pentru construirea țesuturilor. Este importantă o alimentație variată și echilibrată, pentru un aport optim de nutrienți.

Reacții adverse ce pot apărea atunci când utilizăm peptide 

Produsele cosmetice cu peptide sunt, în general, sigure. Însă, depinde de nivelul de toleranță al fiecărei persoane. De obicei, nu cauzează iritații – de fapt, peptidele ameliorează iritațiile, calmează inflamațiile și repară pielea deteriorată, fiind un ingredient bine tolerat de persoanele cu piele sensibilă, rozacee sau dermatită seboreică.

Cu toate acestea, la fel ca în cazul oricărui alt ingredient de îngrijire, pielea fiecărei persoane este diferită. Prin urmare, pot să apară uneori reacții adverse, ca iritații, înroșire, prurit sau chiar alergii. Testează inițial produsul cu peptide pe o zonă mică de pielea, pentru a vedea dacă apar orice fel de reacții.

Surse foto: Pexels, Freepik

Referinte:

  1. https://www.health.com/what-are-peptides-7106093

  2. https://www.healthline.com/health/peptides-for-skin

  3. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-are-peptides

  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/326701