Pielea, cel mai mare organ, sufera transformari majore in timpul menopauzei, asa ca am simtit nevoia sa povestesc mai in amanunt despre asta.
La menopauza, atunci cand corpul ne este rascolit de diminuarea productiei de hormoni, cand apar simptomele asociate (bufeuri, transpiratii, insomnii, crestere in greutate, oboseala, nervozitate si altele care vin la pachet) trebuie sa vorbim si despre solutii, mai ales cele care privesc sanatatea si echilibrul, pentru ca pana la urma asta este tot ceea ce ne dorim.
Pielea are extrem de mult de suferit, iar tenul are nevoie de o atentie sporita, de un ritual bine stabilit, de ingrijiri suplimentare si de ingrediente active bine alese.
Cum arata deci, pielea la menopauza?
• Este mult mai deshidratata/uscata – este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice. Acidul hialuronic nu mai este produs la fel ca in tinerete plus ca se degradeaza mai rapid, ceea ce duce la o hidratare redusa. Nici bariera lipidica nu mai este la fel de bine organizata, iar lipsa sebumului duce la uscaciune.
Solutii: foloseste produse de ingrijire cu acid hialuronic si ceramide, hidratante si hranitoare de 2 ori/zi, spray-uri cu apa termala, bea multa apa, minim 2.5 l de apa/zi.
• Isi pierde din elasticitate si fermitate. Estrogenul si progesteronul ofera pielii stralucire si elsticitate, dar pe masura ce acestea scad, provoaca o degradare accentuata a colagenului. Oricum de la varsta de 25 de ani productia de colagen scade, deci efectele devin deja foarte prezente si vizibile. Zonele cele mai afectate sunt gatul si conturul fetei. De asemenea, DHEA – hormonul responsabil de tineretea pielii scade cu 90% in perioada menopauzei.
Pe langa pierderea fermitatii, incep sa se instaleze si ridurile profunde.
Tot datorita diminuarii estrogenului, stratul de grasime de sub piele aflat la nivelul fetei si gatului se pierde. Iar depozite noi isi fac aparitia in jurul taliei, soldurilor si coapselor
Solutii: introdu in rutina de ingrijire produse pe baza de retinol, fitoestorgeni, peptide si neaparat SPF. Poti suplimenta dieta cu colagen hidrolizat tip 1 si 3, cu omega 3 din peste. Renunta la dulciuri procesate, acestea produc fenomenul de glicatie, atunci cand moleculele de zahar se lipesc de cele de colagen si le distrug.
• Devine terna, opaca, lipsita de stralucire. Reinnoirea celulara nu mai are loc la 28 de zile ci mult mai rar, astfel incat celulele moarte raman la suprafata pielii, nelasand produsele de ingrijire sa patrunda in profunzime. Fluxul sanguin este de asemenea afectat de scaderea nivelului de estrogen, iar oxigenarea celulara se face mai greu.
Solutii: exfolieaza bland tenul cu acid glicolic de 1-2 ori pe saptamana, foloseste creme sau seruri cu acizi de fructe, cu vitamine si antioxidanti A, C si E.
• Este mai subtire si mai sensibila. Tot schimbarile hormonale modifica PH-ul pielii si o fac mega sensibila; iritatii, eruptii, agravarea unor probleme deja existente fac parte din tabloul general.
Solutii: foloseste produse calmante, pentru pielea sensibila, cu de extract de musetel, galbenele, unt de shea, miere, pro-vitamina B5 (panthenol) si spray-uri cu apa termala. Nu utiliza produse ce contin ingrediente agresive (cum ar fi alcoolul), sapunuri sau detergent faciali/corporali care dezbraca pielea de bariera lipidica.
Desigur, o vizita periodica la dermatolog poate ajuta enorm, acesta iti poate oferi solutii personalizate pentru ca rutina ta de ingrijire sa includa produsele cele mai potrivite si ingredientele cele mai eficiente.
Ce mai poti sa faci pentru o piele sanatoasa?
In afara de ingrijirea de la exterior, ai grija la tot ce inseamna stil de viata sanatos.
Dieta trebuie sa contina legume si fructe pentru aportul de vitamine si minerale, peste pentru Omega 3, grasimi bune (ulei de masline), dormi suficient, fa sport, plimba-te in natura, bea apa la temperatura camerei, ia-ti timp pentru tine, relaxeaza-te, inconjoara-te de oameni cu energie buna.
Renunta complet la fumat, nu mai manca dulciuri (te ingrasa si provoaca riduri), evita alcoolul – care pe langa faptul ca deshidrateaza, amplifica si bufeurile, evita mancarurile sarate, iuti, foarte fierbinti sau foarte reci.
Tips & tricks de make-up
Cand discutam de make-up la 50+ , se aplica vorba “Less is more!”. Un machiaj reusit incepe cu o piele frumoasa si bine ingrijita, asta in primul rand!
1. Alege un primer si aplica-l pe toata fata, inclusiv pe pleoape. Acesta face ca porii si ridurile sa fie mai putin vizibile, iar machiajul sa se aseze mai bine si sa reziste mai mult.
2. Alege un fond de ten cremos si hidratant, cu putere mica sau medie de acoperire care sa nu usuce tenul si aplica-l din centrul fetei catre exterior.
3. Fardeaza-ti sprancenele cu un produs special; sprancenele mai groase sunt apanajul tineretii, dar forma lor trebuie sa fie potrivita fiecarei fizionomii.
4. Sari peste pudra, aceasta usuca pielea si intra in riduri.
5. Opteaza pentru un blush cremos, nu pudra.
6. Iluminatoarele nu fac casa buna cu ridurile, nici fardul de pleoape stralucitor, pentru ca ambele atrag atentia in locul unde sunt aplicate.
7. Aplica culori naturale, neutre, atat pe pleoape cat si pe buze si evita rujurile mate si inchise la culoare care subtiaza buzele.
8. Fixeaza rujul cu un creion contur de buze; este important ca rujul sa nu “migreze” prin ridurile fine din jurul gurii sau foloseste balsam de buze.
9. Uleiul de fata este minunat; aplica cateva picaturi pe obraz daca vrei sa fondul tau de ten sa devina mai translucid si sa se intinda impecabil.