Protecție solară: este SPF important și pe care ar trebui să-l aleg?

Protecție solară: este SPF important și pe care ar trebui să-l aleg?

1 mai 2023 | Dana Sota

Dacă petreci timp în exterior este foarte probabil să fi auzit cât de important este să folosești protecție solară…mai ales acum, când ne pregătim de vară.

Dacă a folosi orice tip de protecție solară este mai bine decât a nu folosi nici una, atunci când ai posibilitatea folosește una cu un spectru larg de protecție UV de minim SPF30. Aceste recomandări se aplică persoanelor cu orice tip de piele. Ideal, protecția solară trebuie aplicată pe piele cu 30 minute înainte de expunerea la soare.

 

 

Este important factorul SPF?

SPF înseamnă Sun Protection Factor. În protecția solară SPF ajută la blocarea pielii contra radiațiilor solare.

Soarele emite două tipuri de radiații: UVA și UVB. Razele UVA contribuie la semnele îmbătrânirii pielii, cum ar fi ridurile și lipsa fermității. Razele UVB sunt mai cancerigene și de multe ori responsasbile de arsurile solare. Razele UVA amplifică acțiunea razelor UVB, așa că împreună pot devein foarte periculoase.

În principiu ești expusă la radiația dăunătoare a soarelui de fiecare dată când ești afară sau lângă o fereastră în soare. Această radație are un efect asupra pielii chiar dacă nu ești predispusă la arsuri.

SPF -ul practic mărește gradul de protecție naturală a pielii împotriva razelor solare. De exemplu, SPF 15 îți dă de 15 ori mai multă protecție decât are pielea în mod natural fără produși de protecție solară SPF 50 atunci ar oferi de 50 ori mai multă protecție pielii. Folosirea unei protecții solare de spectru larg înseamnă alegerea unui produs ce blochează ambele tipuri de raze, UVA și UVB.

 

Alegerea unui anumit SPF afectează durata protecției solare asupra pielii?

Protecția solară în medie durează două ore. Asta înseamnă că protecția solară trebuie reaplicata la fiecare două ore. Dacă transpiri mult, observi că pielea se înroșește, sau dacă petreci timp în apă, trebuie să reaplici mai des.

 

Cum alegi protecția solară

Pentru o expunere de mică durata la soare, un  produs hidratant sau o crema ce conține SPF15 este suficient. Pentru alte situații însă va trebui să iei în calcul tipul de activitate outdoor practicat și să alegi produsul funcție de acesta. Sunt multe tipuri de protecție solară de luat în calcul.

 

Protecție solară rezistență la apă - poate oferi o bună protecție în cazul activităților acvatice, dar ar putea să nu fie așa bun dacă sportul pe care îl practici duce la contaminarea ochilor cu protecție solară. E important de știut că nici o protecție solară nu este 100% waterproof.

Protecție solară spray - acest tip de protecție solară e foarte popular.

Totuși, există unii experți care recomandă în locul spray-ului folosirea unei creme de protecție solară sau a unui mousse pentru că spray-ul poate degajă chimicale dăunătoare.

Poți încerca SPF50+ANTI-AGE Spumă delicată cu SPF 50+ și textura lejeră, ce oferă protecție solară ridicată și un aspect luminos specific produselor de machiaj cu rol iluminator, datorită tehnologiei Gold Filter Tech.

Formulată cu un polimer rezistent la apă și tehnologia cristalelor lichide, îmbogățită cu extract din samburi de struguri și vitamina E asigura un efect de hidratare prelungit și protejează pielea împotriva stresului oxidativ.

Dacă totuși vrei să optezi pentru un spray, îți recomand SPF 20/30/50 SPRAY, un uleiuscat tip spray cu SPF progresiv 20/30*/50+* ce permite aplicarea controlată a factorului de protecție dorit prin numărul de straturi suprapuse: aplică 1 strat pentru SPF 20, aplică al 2-lea strat la interval de 10 minute pentru SPF 30 și apli al 3-lea strat după încă 10 minute pentru SPF 50+. Uleiul uscat cu SPF progresiv hrănește pielea în același timp, lăsând-o netedă și strălucitoare. Formulă îmbogățită cu ulei de avocado, ulei de jojoba și vitamina E, neutralizează efectele radicalilor liberi și împiedică îmbătrânirea prematură a pielii.

 

Protecție solară de spectru larg - asta înseamnă că sunt blocate ambele tipuri de raze, UVA și UVB. Este o idee foarte bună să foloseșți protecție de spectru larg. Dacă ai tenul mixt, așa cum îl am eu, o să-ți placă maxim DAILY SUNSCREEN GEL CREAM SPF 50 FOR OILY SKIN. Această ajută la combaterea apariției petelor cauzate de expunerea la soare, vindecă cicatricile și diminuează imperfecțiunile pielii. Vitaminele E & PP ajută la refacerea elasticității pielii și reglează nivelul de hidratare din această. Are în același timp acțiune antioxidantă și de prevenire atât a pierderii de apă din piele cât și a îmbătrânirii premature a acesteia. Amidonul de porumb ajută la reglarea secretiei de sebum, oferind un aspect mat, plus are un pigment colorat ce se adaptează fiecărei nuanțe de ten.

Dacă tenul tău suferă de acnee, poți încerca SPF 50 TREATMENT FOR ACNE-PRONE SKIN cu SPF50. Crema este realizată cu ingrediente precum Acid Salicilic, Zinc PCA, Niacinamide și Quora NoniPRCF, care au proprietăți în a controla, reduce și preveni coșurile, în timp ce oferă protecție solară.

 

Protecție solară integral naturală  - există studii care au arătat că cele mai multe produse de protecție solară ce utilizează produse minerale nu sunt la fel de eficace că cele ce conțîn produși chimici că ingredient activ. Produsele etichetate că “naturale” sunt în general cele ce folosesc minerale. Dacă îți doreșți un produs integral natural un studiu a arătat că protecția solară cu o baza de ulei de măsline sau de cocoș vor ajută în oferirea unei protecții maxime. Și uleiul de măsline și cel de cocoș  au protecție SPF naturală de circa SPF8, așa că produsele care le utilizează că baza au un bun fundament natural SPF.

SPF de valoare mică sau mare – aceleași studii ne arată că multe din produsele de protecție solară nu oferă rezultatele cu care sunt promovate, așa că aveți grijă când alegeți un produs cu SPF foarte mic. Nu există protecție mai mare decât SPF50, dar există posbilitatea că un produs, deși etichetat  50 să aibă de fapt un SPF mai mic. Dacă aveți dubii, alegeți totdeauna 50.

 

Te poți bronză dacă folosești protecție solară?

Da, te poți bronză când foloseșți protecție solară. Protecția solară trebuie să fie reaplicata constant și poate fi stersa, transpirată sau spălată dacă petreci mult timp în apă sau la piscină.

 

Părți ale corpului (de multe ori) uitate când ne gândim la protecție solară

Pleoapele au pielea cea mai subțire, așa că este recomandată folosirea zilnică a cremelor contur de ochi cu factor cel puțîn SFP30.

Buzele sunt foarte sensibile la soare din cauza nivelului scăzut de melanină și asta înseamnă că sunt predispuse la dezvoltarea unor forme agresive de cancer de piele. Dacă nu vrei să aplici pe buze protecția solară normală pe care o foloseșți, caută balsam de buze sau ruj cu SPF.

Urechile – chiar dacă ai părul lung care îți acoperă urechile, asta nu înseamnă că urechile sunt în siguranță. Așa că întotdeauna când aplici crema SPF pe față, ai grijă să nu lași deoparte urechile! 

Gât și decolteu – așa cum rutină de aplicare a serurilor sau loțiunilor hidratante include și aceste zone, nu uită să faci la fel și cu protecția solară. Mișcările sunt similare: aplică în față pe mijloc apoi masează spre laterale și ceafă până la linia părului.

Partea superioară a mâinilor, care, împreună cu gâtul, tind să fie primele zone ce dau semne de îmbătrânire. Efectul nociv al soarelui accelerează acest proces. Atunci când ai terminat de aplicat protecția solară, este aproape un reflex să te speli pe mâini, însă asta însemna că lași mâinile expuse razelor solare nocive.  Folosește excesul de protecție solară pentru zona mâinilor masând în același mod că la aplicarea cremei de mâini.

Partea superioară a labei piciorului – zona foarte importantă când purtăm încălțăminte deschisă (sandale, papuci). În lipsa protecției solare în această zona foarte importantă te poți trezi cu bronz (sau mult mai rău, arsură solară) ce reflectă fidel modelul baretelor de la sandale!

 

Concluzia

Folosirea protecției solare este un factor important în reducerea efectelor negative ale razelor solare dăunătoare UVA și UVB. Adulții de toate vârstele și tipurile de piele trebuie să folosescă protecție solară cu factor minin SPF30 pentru toate activitățile exterioare. În plus, nu are trebui să te bazezi doar pe protecția solară pentru a evita radiația soarelui. Îmbrăcămintea sau umbră te pot proteja și ele.