Una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii este reprezentată de acele mici puncte de grăsime sau milia. De obicei apar pe obraji și seamănă cu punctele albe. Punctele de grăsime nu sunt grave și nu cauzează probleme, dar sunt inestetice de cele mai multe ori.
Ce sunt punctele de grăsime?
Milia reprezintă o problemă dermatologică ce este caracterizată prin mici puncte albe pe piele, de obicei, pe față. Sunt inofensive, dar sunt considerate destul de inestetice. Deși sunt confundate cu punctele albe, aceste două probleme sunt diferite. Milia nu este un tip de acnee, dar seamănă cu niște mici coșuri albe sub piele.
Aceste puncte de grăsime pe față sunt formate de fapt din keratină, care este o proteină ce se găsește în țesutul pielii, în păr și unghii. Se formează atunci când la nivelul foliculilor mici de păr sau la nivelul glandelor sebacee de la suprafața pielii se acumulează și se blochează celule moarte sau keratină.
Ce cauzează apariția punctelor de grăsime pe față?
Există diferite tipuri de milia, inclusiv milia neonatală, formă care apare la sugari. Cel mai frecvent tip la adulți este milia primară. Aceste puncte de grăsime sunt cauzate de celulele moarte ale pielii care rămân blocate într-un folicul de păr. Rezultă o consistență mai dură, cu o acumulare de keratină și sebum.
Pe lângă modul în care celulele pielii devin blocate în timpul procesului natural de exfoliere, milia poate apărea și din cauza altor factori. Punctele de grăsime de pe piele pot fi cauzate de deteriorarea pielii din cauza unor leziuni, a unor proceduri sau produse cosmetice, dar și din cauza expunerii la soare. De aceea, este foarte important să nu uităm de crema cu SPF în rutina de îngrijire a pielii.
Astfel, cauzele posibile pentru milia sau aceste puncte de grăsime sub piele includ și:
-
traumatisme ale pielii, cum ar fi arsuri, erupții cutanate, probleme cauzate de produse cosmetice, expunere la soare etc.;
-
utilizarea pe termen lung a anumitor creme sau unguente cu steroizi;
-
afecțiuni genetice sau alte probleme de sănătate;
-
anumite medicamente;
-
reacția autoimună a organismului.
Câte tipuri de milia / puncte de grăsime există?
Există mai multe tipuri de milia sau puncte albe pe piele, cu același mecanism de bază de apariție, dar cu unele cauze diferite și particularități:
Milia primară
Milia primară poate să apară atât la copii, cât și la adulți. Deși poate dispărea fără tratament în câteva săptămâni, uneori poate dura și câteva luni. Milia primară poate să apară pe pleoape, obraji, frunte, dar și în alte zone ale corpului, cum ar fi organele genitale.
Milia secundară
Milia secundară apare atunci când pielea se vindecă după o leziune sau un traumatism, după arsuri, erupții cutanate, vezicule, expunere la soare. Mai este numită și milia traumatică. Utilizarea produselor prea dure poate provoca, de asemenea, milia secundară. În general, milia secundară poate fi mai greu de tratat decât milia primară.
Milia neonatală
Milia nou-născutului sau milia neonatală apare de obicei pe față, scalp și partea superioară a trunchiului și se vindecă de la sine în câteva săptămâni. Se estimează că afectează până la 50% dintre toți nou-născuții. Aceste mici puncte pot fi confundate cu acneea neonatală, însă cele două sunt diferite. Milia poate fi prezentă încă de la naștere, în timp ce acneea neonatală poate să apară de obicei abia după două săptămâni de la naștere.
Milia juvenilă
Milia juvenilă poate fi prezentă la naștere sau poate apărea mai târziu în viață. Poate să apară pe pleoape, obraji, frunte. Uneori este legată de o serie de afecțiuni moștenite genetic.
Puncte de grăsime eruptive multiple
Această formă este rară și duce la formarea de grupuri de puncte de grăsime pe față, pe brațele superioare și pe abdomen.
Milia en plaque
Milia en plaque este o formă foarte rară de milia care afectează mai frecvent femeile de vârstă mijlocie. Se formează pe o porțiune proeminentă a pielii, de obicei în spatele urechilor, pe pleoape, pe obraz sau maxilar. Cauzele nu sunt pe deplin înțelese.
Cum se manifestă punctele de grăsime?
Milia nu provoacă de obicei niciun simptom - este asimptomatică. Nu produce durere sau disconfort. Ocazional poate cauza prurit (mâncărimi). Aceste puncte de grăsime sunt ca niște mici umflături albe sau gălbui, proeminente, ușor dure, diferite de coșuri sau puncte albe. De obicei apar puncte de grăsime la ochi și în zona nasului, dar pot apărea și pe alte zone ale feței, unde există glande sebacee. De asemenea, pot apărea și puncte de grăsime pe corp. Milia poate afecta atât adulții, cât și copiii – inclusiv nou-născuții. Punctele de grăsime pot apărea solitar sau în grup.
Care sunt zonele care pot fi afectate de milia?
Milia poate să apară pe pleoape, sub ochi, pe obraji, frunte, nas, dar și pe mâini, picioare, pe piept sau pe organele genitale. În principiu, aceste puncte de grăsime pe piele pot apărea oriunde pe față sau pe corp. Variază de la leziuni solitare până la leziuni multigrupate.
Cum este diagnosticată milia?
Milia este ușor de diagnosticat, de obicei doar după examinare fizică. Rareori poate fi necesară o biopsie. De obicei se recomandă alte investigații în caz de simptome suplimentare sau dacă vorbim despre milia persistentă și răspândită.
Cum putem trata punctele de grăsime?
Nu este nevoie de obicei de tratament puncte de grăsime, pentru că afecțiunea nu este dăunătoare. Însă, milia poate fi inestetică, motiv pentru care se recomandă uneori diferite măsuri de îndepărtare. Milia dispare în mod normal în câteva săptămâni, dar tratamentele pot fi aplicate în principal în cazul formelor persistente sau extinse.
Cum scapi de punctele de grăsime? Tratamentul pentru îndepărtarea acestor mici puncte de grăsime ar putea include:
-
tratamente topice cu sau fără prescripție medicală sub formă de crema pentru puncte de grăsime – inclusiv pe bază de acid salicilic, alfa-hidroxiacizi etc.;
-
îndepărtare de către medic – se folosește un ac steril pentru a extrage conținutul punctului de grăsime sau se pot folosi alte tipuri de intervenții, pentru a îndepărta ușor stratul de piele de deasupra, astfel încât să se elimine acumularea de keratină;
-
dermabraziune, pentru îndepărtarea stratului superior al pielii;
-
crioterapie;
-
peelinguri chimice – cu acid glicolic sau acid salicilic.
După tratament milia sau dacă aceste puncte de grasime dispar de la sine, este indicat să exfoliezi periodic pielea pentru a preveni reapariția problemei. Nu încerca să îndepărtezi acasă aceste puncte de grăsime pe față prin stoarcere sau alte metode de acest fel. Nu doar că această acțiune poate duce la leziuni sau infecții, dar poate lăsa și cicatrici.
Se pot îndepărta și acasă punctele de grăsime?
Puncte de grăsime scoase cu acul acasă? NU este recomandată extracția manuală acasă a acestor puncte de grăsime. NU stoarce și nu îndepărta milia acasă, deoarece pot să apară leziuni ale pielii și cicatrici.
Însă, poți lua unele măsuri pentru a ajuta la reducerea acestor puncte de grăsime. În primul rând, spală-te pe fața în fiecare zi cu apă caldă și un produs delicat de curățare. Nu folosi produse dure de îngrijire sau care nu sunt potrivite pentru tipul tău de piele. Nu folosi produse dure sau abrazive de exfoliere. Este mai bine să utilizezi un produs cu capacitate de exfoliere ușoară, cum ar fi acidul glicolic sau lactic.
Folosește mereu protecție solară când te expui la soare, chiar și în sezonul rece, pentru a proteja pielea de arsuri și alte daune care pot cauza milia secundară. Alege doar produse non-comedogenice, care să nu înfunde porii.
Cum pot preveni apariția punctelor de grăsime?
Nu există măsuri garantate pentru a preveni majoritatea cazurilor de milia. Însă, poți reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de puncte de grăsime pe față printr-o serie de măsuri:
Curățarea tenului în profunzime și exfolierea
Igiena corespunzătoare a pielii trebuie să fie primul pas pentru a preveni milia sau aceste puncte de grăsime pe față. Curățarea tenului în profunzime și exfolierea pot ajuta la prevenirea acestor puncte de grăsime prin împiedicarea acumulării excesive de celule moarte ale pielii. Folosește produse de curățare a tenului și demachiante blânde pentru a elimina impuritățile, murdăria, machiajul, pentru a preveni blocarea foliculilor și formarea miliei. Nu uita să alegi produse de curățare în funcție de tipul pielii și să le folosești în mod regulat.
Un alt pas este exfolierea ușoară. Exfolierea ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și desfundă porii. Exfoliază periodic pielea folosind produse exfoliante blânde, fără a exagera. Exfolierea ajută și la stimularea regenerării celulare și la îmbunătățirea tonusului pielii. Evită scruburile abrazive și dure care pot irita pielea.
Evitarea produselor hidratante grase
Hidratează zilnic pielea folosind un produs delicat, intens hidratant, dar non-comedogenic. Evită produsele prea grase, care pot contribui la formarea punctelor de grăsime. Astfel de produse prea grase sau cu uleiuri pot contribui la închiderea și blocarea porilor și a foliculilor și la formarea miliei. Alege produse non-comedogenice, în funcție de tipul pielii și de nevoile specifice, produse cu textură mai ușoară.
Evitarea utilizării steroizilor pe o perioadă lungă de timp
Folosește creme cu steroizi doar la indicațiile medicului și doar pentru perioada în care sunt prescrise. Corticosteroizii topici pe termen lung pot contribui la apariția miliei sau a altor probleme ale pielii. Astfel de medicamente sunt indicate uneori pentru probleme ca eczeme sau dermatită. Însă, utilizarea în exces sau pe termen lung poate cauza efecte secundare, inclusiv poate crește riscul de milia. Corticosteroizii topici pot subția pielea prin reducerea producției de colagen, pot favoriza acumularea de celule moarte ale pielii, pot crește producția de sebum și susceptibilitatea pielii la diferite afecțiuni.
Care este diferența dintre milia și comedoane închise
Milia poate semăna cu comedoanele închise sau puncte albe, dar acestea sunt de fapt probleme diferite. Milia nu este o formă de acnee. Punctele albe sunt, în schimb, o formă de acnee, cauzată de acumularea de celule moarte ale pielii, murdărie și sebum. Ca aspect, milia se prezintă sub formă de mici umflături albe sau gălbui, solitare sau în grup. Comedoanele au aspectul unor mici coșulețe albe pe piele.
La fel ca în cazul punctelor de grăsime, comedoanele închise sunt cauzate de acumularea de sebum și celule moarte ale pielii. Însă, comedoanele implică blocarea cu sebum și celule moarte, fără o acumulare semnificativă de keratină. Deși milia și comedoanele închise seamănă la prima vedere, sunt diferite și pot fi distinse cu ușurință de către un medic dermatolog.
Surse foto: Freepik
Referinte:
-
https://dermnetnz.org/topics/milium
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560481/
-
https://www.healthdirect.gov.au/milia
-
https://www.healthline.com/health/skin-disorders/how-to-get-rid-of-milia
-
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17868-milia