Deși a trecut ceva vreme (cam 36 de ani ) de când am fost însărcinată, țin bine minte sfaturile mamei și ale bunicii : ai grijă la ceea ce mănânci și ai grijă la piele, să nu se usuce.
Chiar dacă prevenția vergeturilor de exemplu, se făcea în mod empiric, adică cu ce aveam prin casă – ulei, margarină sau unt, etc, nu exista seară în care să nu aplic ritualul de îngrijire pe care mi l-am creat special pentru sarcină.
Femeia gravidă suferă o mulțime de schimbări hormonale iar organismul este dat peste cap, lucru care se reflectă și la nivelul pielii.
Acum, când știm atât de multe despre acest lucru, schimbarea produselor de skincare este una firească. Va trebui să lași de-o parte crema sau serul favorit și să vezi cum evoluează tenul tău în această etapă.
Dă-i puțin timp să se adapteze și apoi ia măsuri.
Astfel, te poți confrunta cu piele foarte uscată sau dimpotrivă, foarte grasă, sau chiar acneică.
Desigur, va trebui să ai grijă și la anumite ingrediente conținute de produsele de îngrijire care pot face rău bebelușului și care sunt cu ușurință absorbite prin piele.
Nu-ți face griji însă, vei putea găși un echilibru între a-ți menține frumusețea și strălucirea și a-ți proteja bebelușul!
Schimbările pielii în perioada de sarcină
Este știut că aceste schimbări se petrec la peste 90% dintre femei, la unele în bine – tenul radiază pur și simplu, la unele în mai puțin bine.
Cele mai comune probleme care apar sunt:
- Tenul devine uscat
- Tenul devine gras și/sau acneic
- Apar petele de pigmentare
Persoanele care au deja probleme cu pielea (eczemă, psoriasis, rozacee) pot simți o agravare a acestora.
Dacă ar fi să numesc și alte “neajunsuri” ale acestei etape, aș aminti vergeturile, venectaziile, pilozitate excesivă sau căderea părului.
Ce ingrediente e bine să eviți în perioada de sarcină
Mai întâi aș vrea să îți spun că cercetările referitoare la siguranța anumitor produse sau ingrediente pentru perioada de sarcină sunt unele limitate.
De aceea, pentru a fi corecți, ar trebui spus că nu există nici un studiu care să susțină 100% că anumite ingrediente sunt total toxice … dar cu siguranță, to be on the safe side, este mai bine să le eviți.
Retinoizi
Vitamina A este un nutrient mega important necesar pentru a avea o piele sănătoasă, pentru imunitate, sănătatea ochilor și pentru sistemul reproducător. În momentul în care o consumăm sau o aplicăm pe piele, corpul nostru o transformă în retinol.
Există numeroase studii (și ca urmare, produse pe baza de retinoizi) care consideră sfânt acest ingredient pentru reverse aging și pentru corectarea multor imperfecțiuni legate de înaintarea în vârstă.
Retinoizii exfoliază pielea în profunzime (chiar am mai scris aici despre asta) și activează producerea de colagen nou, astfel ducând la repararea și rejuvenarea pielii.
În timp ce produsele din magazine conțin o doză mică de retinoizi, cremele pe bază de rețeta au concentrații mai mari; ele pot duce la probleme congenitate de sănătate
(neurocognitive) la copiii care au fost expuși în timpul perioadei intrauterine.
Acid Salicilic
Acidul salicilic este binecunoscut pentru tratarea acneei datorită capacităților sale anti-inflamatoare dar cantități mari din acest tip de acid – sub formă de peelinguri sau pe cale orală, pot fi periculoase dacă ești însărcinată.
Hidroquinona
Acest ingredient se folosește în cremele pentru albire sau pentru reducerea petelor de pigmentare care pot fi atât de inestetice în perioada de sarcina.
Deși nu au fost găsite legături clare între hidroquinona și defectele congenitate la făt, este un ingredient care poate fi absorbit prin piele în proporție de 40%-45%, mult mai mult față de oricare alt ingredient din produsele de skincare.
Ftalați
Ftalații sunt chimicale care se găsesc în multe produse de îngrijire și care pot afecta sistemul endocrin și pe cel reproducător, cu efecte grave congenitale.
Cosmeticele sunt în top când vine vorba despre expunerea la ftalați, le vei găsi pe etichetă sub denumirea de DEP.
Formaldehide
În principiu sunt folosite foarte rar ca dezinfectant sau conservant în produsele cosmetice dar poți întâlni următoarele chimicale care eliberează formaldehide:
- bronopol (2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol)
- DMDM hydantoin
- diazolidinyl urea
- hydroxymethylglycinate
- imidazolidinyl urea
- quaternium-15
- 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane
Acestea sunt cu risc potențial de infertilitate sau de pierdere a sarcinii.
Protecție solară cu chimicale
Oxybenzona și deriva săi sunt cele mai des întâlnite filtre folosite în produsele cu protecție solară, și într-adevăr sunt foarte eficiente …în schimb nu sunt atât de benefice pentru sănătate.
Un studiu făcut pe animale în 2018 a descoperit legături clare între oxybenzona folosită în timpul sarcinii și modificări permanente în glandele mamare și lactație.
Acum, că știi de ce trebuie să te ferești, iată și câteva alternative sănătoase pentru diverse probleme ale pielii atunci când ești însărcinată.
Ce ingrediente sunte safe pentru perioada de sarcină
Acnee și hiperpigmentare
Dacă pielea ta devine predispusă la acnee, o varianta ar fi acidul glicolic. Am scris un articol recent pe tema asta.
Acidul azelaic este de asemenea o varianta safe, ambele ingrediente reducând ridurile fine și petele de pigmentare.
Piele obosită și riduri
Pentru tenul tern și fără strălucire poți folosi produse cu vitamine, cum ar fi antioxidanții – vitamina C readuce vitalitate în timp ce protejează pielea de agenții de mediu.
De asemenea poți folsi creme și seruri cu vitamina E, resveratrol și ceai verde.
Piele uscată și vergeturi
Pielea uscată este destul de comună printre viitoarele mămici așa că trebuie să bei mai multă apă ca de obicei.
Caută produse de îngrijire care conțin ulei de cocos, unt de cacao sau de shea, peptide, acid hialuronic.
Când vine vorba despre vergeturi, poți aplica creme cu ingredientele de mai sus, pe abdomen și zonele care sunt predispuse, cât de frecvent posibil.
Protecție solară
Evident că îți dorești să stai puțin și la soare, așa că produsele cele mai safe sunt cele cu protecție minerală, respectiv oxid de zinc și dioxid de tintan.
Rutina de îngrijire de zi, la fel ca și cea de seară, trebuie să fie una simplă și eficientă.
Folosește apă călduță atunci când te speli pe față și un cleanser blând, o loțiune tonică pe baza de plante, ce calmeaza (aloe vera) , un ser dacă simți nevoia, cremă , cremă contur de ochi și SPF.
Acum poți mai ușor produsele potrivite în funcție de problemele tenului tău dar ținând cont de recomandările de mai sus!