Spalatul pe dinti este o parte deosebit de importanta a rutinei de zi cu zi, dimineata si seara, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Un zambet frumos face o prima impresie buna intotdeauna, pe cand un zambet cu carii, alaturi de o respiratie urat mirositoare poate pune pe fuga multa lume, ceea ce nu este de dorit. Tocmai de aceea, vezi cum se realizeaza in mod corect spalatul pe dinti si ce nu trebuie sa faci atunci cand vrei sa ai un periaj corect al dintilor.
1. Spalatul pe dinti - de ce trebuie sa ii acorzi o importanta deosebita
In fiecare zi, asa cum este, de altfel, si normal, mananci, bei, iarasi mananci si iarasi bei, pentru a iti putea mentine organismul atat hidratat, cat si pentru a ii oferi nutrienti, vitamine, minerale si pentru a avea energie. De cate ori, insa, ai sarit peste periajul dintilor seara, din cauza oboselii poate, sau pur si simplu te-ai spalat pe dinti, dar doar timp de cateva secunde? Ei bine, n-o mai face. Usor de zis, greu de facut, bineinteles, dar iata de ce ar trebui sa nu mai faci asta si sa acorzi o importanta mai mare acestui pas din rutina ta:
Zi de zi, mancarea si bauturile pe care le consumi, pentru a ajunge in stomac si a fi digerate, trec printr-un proces de masticatie, respectiv deglutitie, adica inghitire. Indiferent ca este vorba despre o gustare sau un mic dejun, pranz, cina, un suc, alcool, inghetata si asa mai departe, toate au contact cu dintii tai. Chiar si lichidele. Ei bine, in felul acesta, pentru a se pastra in cea mai buna forma posibila, pentru a nu ingalbeni, pentru a preveni aparitia cariilor, a tartrului si a problemelor gingivale cu care clar nu vrei sa te confrunti si ar fi mai bine sa le eviti, dintii tai au nevoie de atentia ta.
Tu poate mai uiti de importanta lor, dar ei cu siguranta nu uita, astfel ca fiecare moment in care nu ii ingrijesti in mod corespunzator este un moment care contribuie la aparitia problemelor enuntate mai sus. Asa cum bine stii, nu doar ca e mai bine si mai indicat sa previi in loc de a fi nevoit sa tratezi, dar este si mai ieftin, daca stai sa te gandesti la preturile pe care esti nevoit sa le platesti atunci cand faci vizite dese la medic pentru plombe, detartraj, implanturi dentare, fatete si alte astfel de interventii. In plus, dintii tai naturali, ingrijiti in mod corespunzator, vor avea o viata mult mai lunga si mai buna decat orice implant si orice fateta dentara, care au o rezistenta limitata, dupa care trebuie schimbate cu unele noi, probabil mai scumpe.
Daca nici asta nu te-a convins inca, atunci gandeste-te cum ar fi, spre exemplu, sa vorbesti cu o persoana importanta pentru tine, pe care poate ca vrei sa o impresionezi, dar sa ai o respiratie urat mirositoare? Nu iti doresti sa experimentezi un astfel de moment, nu-i asa? Normal, aceasta problema poate sa apara si din alte motive, insa cel mai frecvent este lipsa unei ingrijiri corespunzatoare a dintilor si a gingiilor. Prin urmare, data urmatoare cand te trezesti si esti pe graba si vrei sa te speli cat mai repede pe dinti, gandeste-te inca o data si mai adauga cateva minute la acest pas din rutina. Procedeaza la fel si seara, indiferent de cat de grea a fost ziua ta si de cata oboseala ai acumulat si niciodata, dar NICIODATA sa nu sari peste periajul dintilor, mai ales atunci cand poti lua cu tine oriunde diferite kituri pentru igiena orala, in geanta sau in bagaj.
2. Cum poti avea un periaj corect al dintilor
Mai departe in ceea ce trebuie sa stii despre periajul corect al dintilor, odata ce ai inteles de ce trebuie sa ne spalam pe dinti, este cum poti obtine acest periaj dentar corect. Exista cativa pasi mai simplu de urmat decat ai crede, care nu iti vor fura mult timp si nici energie multa. Ei bine, spalarea corecta a dintilor incepe cu ata dentara, care nu trebuie sa iti lipseasca nici din baie, nici din geanta sau bagaj si pe care trebuie sa o ai la indemana oriunde si oricand.
Exista teorii si pareri impartite legate de ata dentara, unii medici considerand ca este mai putin eficienta decat periutele interdentare, care, de altfel, sunt mai scumpe si rezista mai putine utilizari. Poti incepe, insa, cu ata dentara, poti testa mai multe tipuri de ata dentara pentru a vedea care iti place cel mai mult si poti experimenta cu periute interdentare, iar concluzia ta va fi cea mai importanta, caci trebuie sa folosesti ce preferi tu cel mai mult.
Multa lume greseste cand foloseste ata dentara, astfel ca poate o vor considera ineficienta tocmai pentru ca nu o folosesc in mod corect. Tehnica pe care trebuie sa o aplici este, insa, una simpla. Iei o bucata cu lungimea de aproximativ 20-30 de centimetri din ata dentara, infasori un capat in jurul degetului mare sau al celui aratator, iar cu celalat capat coordonezi miscarile. Usor si cu grija, introduci ata tinand firul drept si intins intre dinti, pana la nivelul gingiei si cu o miscare dintr-o parte in alta tragi ata in jos, drept, pentru a putea trage resturile de mancare ramase intre dinti. Repetam teoria. Iei ata, o infasori pe deget, cu degetul de la cealalta mana coordonezi miscarea, introduci firul intre dinti, lipit de o parte a gingiei, spre exemplu partea dreapta si tinand firul drept tragi ata de la dreapta la stanga si apoi in jos, ca un fel de U intors, cand este vorba despre dinti de sus, si un U normal cand este vorba despre dintii de jos. Faci asta cu toti dintii si primul pas este gata. Nu folosesti aceeasi portiune de ata pentru a curata toti dintii, ci schimbi portiunea de ata pentru fiecare spatiu interdentar.
Dupa aceea, urmeaza periajul clasic. Indiferent ca folosesti o periuta normala sau una electrica, trebuie sa ai in vedere ca daca perii acesteia sunt prea duri, iti pot rani gingiile si suprafata smaltului dentar pe termen lung. Niciun sfat referitor la duritatea pe care perii unei periute de dinti o are nu iti va fi de foarte mare ajutor, pentru ca pana nu incerci mai multe tipuri de periute de dinti si o gasesti pe cea care iti place cel mai mult, sfaturile pot fi la fel de bine inutile. Fiecare om este diferit, astfel ca si sensibilitatea dintilor este diferita si trebuie sa gasesti ceea ce tu consideri a fi cel mai bun in materie de periute dentare. La fel si cu pasta de dinti.
Clasicul ultim pas peste care nu trebuie sa sari este apa de gura. Mai intensa sau mai slaba ca gust, mai dulce sau mai mentolata, apa de gura nu trebuie sa lipseasca atunci cand ne spalam pe dinti, deoarece aceasta contribuie la eliminarea bacteriilor din cavitatea bucala si ajuta la a avea o respiratie proaspata si frumos mirositoare.
Pot fi mai multe tehnici de periaj dentar, unele pot fi considerate mai bune, altele mai putin eficiente, dar eficienta nu tine doar de tehnica periajului dentar, ci de a te spala pe dinti in fiecare zi, macar dimineata si seara si de a peria dintii atat timp cat este recomandat, adica minim 3-4 minute in cazul periutelor normale si minim 2 minute in cazul periutei electrice, care de cele mai multe ori te avertizeaza atunci cand ai terminat periajul.
3. Periajul corect al dintilor - ce nu trebuie sa faci
Cand vine vorba de ce nu trebuie sa faci in spalarea dintilor, un periaj corect al dintilor nu se realizeaza daca te speli in mod excesiv pe dinti, spre exemplu. Nu vei reusi decat sa iti sensibilezi smaltul dentar si gingiile. La fel si in cazul atei dentare. Daca o folosesti in mod agresiv, risti sa iti ranesti gingiile si sa le faci sa sangereze.
Un alt sfat este sa nu folosesti prea multa apa de gura. Nu degeaba exista indicatii pe fiecare ambalaj. Apa de gura este indicata, dar o cantitate prea mare poate sensibiliza dintii, daca este folosita mai des decat este recomandat. Daca iti doresti o reimprospatare a respiratiei si nu ai periuta la indemana, foloseste un spray mentolat pentru gura.
Nu exagera, deci, nici cu periajul, nici cu apa de gura, nici cu ata dentara. Nimic ce este folosit in mod excesiv in aceasta lume nu va duce la un rezultat bun. Ai grija de dintii tai, dar nu exagera si nu cadea in extrema cealalta, in care sa ai o obsesie pentru ingrijirea dintilor si sa folosesti excesiv paste de dinti, periuta de dinti, ata dentara, dusurile bucale, apa de gura sau orice altceva. Dusurile bucale sunt recomandate de medic persoanelor cu probleme gingivale sau cu anumite probleme dentare ori persoanelor care poarta aparat dentar. In alte cazuri, nu este neaparat necesar, daca nu iti este expres recomandat de medicul dentist.
4. De cate ori trebuie sa te speli pe dinti
Oare de cate ori trebuie sa te speli pe dinti? O data nu e suficient. De doua ori e minimul recomandat. De trei ori ar fi ideal. Perfectiune ar fi sa te speli pe dinti dupa fiecare masa. Daca nu reusesti sa te speli pe dinti dupa fiecare masa, cel mai indicat ar fi sa utilizezi ata dentara de fiecare data dupa ce mananci, pentru a ajuta la eliminarea resturilor de mancare ramase in spatiile dintre dinti.
Mai mult decat atat, daca vrei sa ai dinti albi, curati, stralucitori si sanatosi, nu doar spalatul pe dinti este important, ci si ceea ce mananci si ceea ce bei. Sucurile acidulate, alcoolul, cafeaua, dulciurile, toate acestea, desi au un gust bun, nu sunt cei mai buni prieteni ai dintilor tai, fiind chiar un motiv principal pentru aparitia cariilor, a tartrului si a sensibilitatii dentare. Nimeni nu iti interzice sa le consumi, poate doar medicul in baza unui motiv intemeiat, insa ar fi bine sa le consumi cu moderatie si responsabilitate. Atat tu, cat si copiii tai, daca ai, dar si membrii familiei.
Zambetul tau este important, si este indicat pentru starea ta de bine sa zambesti cat mai des, sa nu iti ascunzi zambetul niciodata, dar ai grija de acesta. Nu-l neglija. Nu-l uita. Face parte din tine, iar daca tie nu iti acorzi importanta, atunci ce lucru poate fi mai important decat propria ta sanatate?
Sursa foto: Pexels.com.