,,Cunoasterea inseamna putere”, spunea Ralph Waldo Emerson, iar acest citat este valabil chiar si atunci cand iti alegi produsele de ingrijire pentru ten. Intelegerea nevoilor tipului tau de ten te va ajuta sa alegi si sa folosesti corect produsele de skincare. Afla in continuarea acestui articol tot ce trebuie sa stii despre determinarea tipului de ten si despre ingrijirea corecta a acestuia.
Care sunt tipurile de ten?
Exista 5 tipuri de ten, fiecare cu particularitati distincte, dupa cum urmeaza:
- Ten normal
Cel mai potrivit cuvant pentru a descrie tenul normal este echilibrul, datorita nivelului optim de sebum. Astfel, acest tip de ten este lipsit de zone uscate sau seboreice, cat si de comedoane, cosuri si pori dilatati. Nuanta tenului este uniforma, fara pete sau descuamari, pielea fiind neteda, elastica si catifelata. In plus, acesta nu este influentat de factorii de mediu, precum vant sau temperaturi scazute, fiind cel mai rar tip de ten intalnit in randul adultilor.
- Ten uscat
Printre caracteristicile tenului uscat se afla secretia insuficienta de sebum, din cauza careia acesta este lipsit de elasticitate, pielea fiind subtire, fragila si cu pori mici. Este un tip de ten predispus la exfolieri frecvente, descuamari si iritatii, acestea fiind intalnite cu precadere in zona obrajilor. De asemenea, persoanele cu ten uscat sunt predispuse la aparitia timpurie a ridurilor, dar si mult mai sensibile la agresiunile factorilor de mediu.
Date fiind aceste caracteristici, este importanta utilizarea unor produse pentru piele uscata pe fata, care sa confere un nivel optim de hidratare, dar si de protectie.
- Ten gras
Tenul gras este usor de recunoscut, datorita aspectului lucios, cauzat de o secretie excesiva de sebum. Astfel, acest tip de ten se evidentiaza prin porii dilatati din cauza productiei excesive de sebum, dar si prin aspectul uleios, care se mentine pentru cateva ore de la curatare.
Cu toate ca ridurile de expresie nu sunt vizibile pe tenul gras, acesta este predispus la aparitia cosurilor si a comedoanelor. Atunci cand nu este ingrijit corespunzator, pielea poate deveni aspra si ingrosata, fiind importanta utilizarea unor produse adecvate atat pentru reglarea secretiei sebacee, cat si pentru prevenirea unor eventuale probleme acneice.
- Ten mixt
Tenul mixt poate parea cel mai dificil de ingrijit, din cauza excesului de sebum prezent in zona fruntii si a nasului, in timp ce zona obrajilor si zona ochilor sunt normale sau uscate. Astfel, atat zona fruntii, cat si nasul si barbia, prezinta pori dilatati, cosuri si comedoane.
Din cauza faptului ca in zona fruntii, nasului si barbiei tenul este gras, iar restul fetei poate fi uscat sau normal, pielea fetei va necesita o ingrijire diferentiata, cu produse adecvate pentru portiunea de piele grasa, dar si pentru cea uscata sau normala.
- Ten sensibil
Acest tip de ten are o sensibilitate ridicata la factorii de mediu, precum frigul, caldura sau poluarea. Persoanele care au acest tip de piele pot resimti o senzatie de arsura, de mancarime sau de intepaturi, tenul sensibil fiind caracterizat de deshidratare, descuamare fina, roseata si uscaciune.
Cum sa-ti identifici tipul de ten?
Diagnosticarea tipului de ten este usor de realizat, prin doua modalitati simple, respectiv:
- Examinarea fetei dupa curatare
Stabileste tipul de ten prin examinarea atenta a fetei tale dupa curatare. Incepe prin curatarea tenului cu un cleanser bland care sa indeparteze sebumul si asteapta pentru aproximativ 60 de minute, pentru a permite glandelor sebacee sa isi reia productia de sebum.
Dupa depasirea celor 60 de minute, examineaza-ti fata cu atentie si fii atenta la fiecare detaliu. Acorda importanta porilor si observa daca acestia sunt mari, fiind un semn al tenului gras, predispus la aparitia cosurilor si a comedoanelor. In cazul in care porii nu sunt vizibili, iar pielea are un aspect deshidratat, atunci poti avea tenul uscat.
Prezenta unui luciu sau a punctelor negre in zona T (frunte, nas si barbie), in timp ce restul fetei are un aspect normal sau uscat, indica un ten mixt. Atunci cand aspectul uleios al fetei se observa atat in zona T, cat si la nivelul obrajilor, inseamna ca ai pielea grasa. Persoanele care resimt o senzatie de ,,strangere” a fetei la o ora dupa curatare au pielea uscata.
Daca nu observi nicio senzatie de strangere, luciu sau pori dilatati, atunci ai tenul normal.
- Utilizarea unor servetele matifiante pentru fata
O alta modalitate simpla de a identifica care este tipul tau de ten consta in folosirea unui servetel matifiant pentru fata. Utilizeaza un gel de curatare pentru a elimina sebumul si impuritatile de la nivelul fetei. Evita sa iti speli fata cu apa fierbinte, deoarece va usca tenul. Asteapta 60 de minute, iar apoi foloseste cate un servetel pentru a tampona pentru cateva secunde fiecare zona a fetei.
Verifica cu atentie fiecare servetel si observa care sunt zonele fetei tale mai uscate sau mai grase. In lipsa unor pete de grasime pe hartie ai tenul uscat, in timp ce prezenta acestora doar la nivelul nasului, al fruntii si al barbiei indica faptul ca ai tenul mixt.
Atunci cand apar pete de grasime pe servetel nu doar din zona T, ci de pe intreaga fata, ai tenul gras. Persoanele care au o piele placuta la atingere, fara urme de grasime pe hartie, au un ten normal.
Tenul sensibil este usor de recunoscut, prin prezenta senzatiei de usturime, mancarime, roseata a pielii si descuamare.
Pielea si functia de protectie
Cea mai importanta functie a pielii este cea de protectie impotriva agentilor patogeni, a radiatiilor si a radicalilor liberi. Ea este alcatuita din trei straturi, respectiv epiderm, derm si hipoderm. Stratul superior al epidermului – stratul cornos - alcatuieste bariera de protectie a pielii, alaturi de filmul hidrolipidic. Acesta din urma este format din apa si lipide esentiale, care inconjoara celulele stratului cornos.
Alaturi de protectia impotriva factorilor de mediu, a microbilor si a radicalilor liberi, bariera cutanata contribuie la mentinerea pielii hidratate si la sinteza vitaminei D. Factorii de mediu, dar si utilizarea unor produse de skincare nepotrivite, hidratarea insuficienta, inaintarea in varsta si expunerea la soare, afecteaza bariera de protectie a pielii.
De ce este important sa-ti cunosti tipul de ten?
Cunoasterea tipului de ten este importanta pentru a-i putea oferi pielii tale o ingrijire corespunzatoare. Produsele de skincare sunt concepute in functie de nevoile fiecarui tip de piele.
Astfel, produsele pentru o piele uscata sau deshidratata contin ingrediente care sa imbunatateasca gradul de hidratare al tenului si bariera cutanata, precum ceramide, acid hialuronic, pantenol sau Adenosine. Persoanele care se confrunta cu o piele cu probleme, precum pori dilatati sau ten acneic, au nevoie de produse destinate diminuarii secretiei de sebum si micsorarii aspectului porilor. Astfel de produse contin 4-Terpineol, acid salicilic, acid azelaic, Centella asiatica sau retinoizi.
Tenul mixt are nevoie de produse care sa actioneze asupra excesului de sebum in zona T, dar care sa hidrateze restul fetei, in timp ce pentru tenul cu pete pigmentare sunt benefice acidul Tranexamic, vitamina C, retinoizii, niacinamidele, acizii AHA si licorice root.
Pielea sensibila, iritata, are nevoie de produse pe baza de niacinamide, acid hialuronic, Centella asiatica, Aloe Vera, acid azelaic sau ceramide. Prin urmare, fiecare ingredient raspunde unor nevoi specifice ale pielii, iar cunoasterea tipului de ten este esentiala pentru a actiona direct asupra acestora.
Cum sa iti ingrijesti tenul in functie de tipul acestuia?
Cele mai potrivite sfaturi de ingrijire a tenului includ atat recomandari pentru alegerea produselor adecvate, cat si cu privire la ordinea utilizarii acestora. Astfel, indiferent de tipul de ten, o rutina corecta de ingrijire include:
- Curatarea si demachierea, cu produse de curatare pentru ten, pentru indepartarea machiajului si a impuritatilor;
- Tonificarea tenului, cu produse care sa confere pielii un plus de hidratare;
- Exfolierea tenului, care se realizeaza de 1-2 ori pe saptamana;
- Aplicarea unor seruri, care au o compozitie speciala, datorita careia patrund adanc in piele;
- Hidratarea, care este importanta chiar si in cazul unui ten gras.
Ce produse sa folosesti in functie de tipul de ten?
Odata ce ai identificat tipul tenului tau, urmeaza alegerea produselor potrivite pentru ingrijirea acestuia.
- Ten normal
Fiind un ten echilibrat, cu un nivel optim de sebum, pentru ingrijirea tenului normal ai nevoie de produse care sa mentina filmul hidrolipidic al pielii si hidratarea. Foloseste produse pentru curatarea tenului cu o formula blanda, care indeparteaza eficient urmele de machiaj, precum este gelul cu bule Bubble Deep Cleanser de la RNW. Acesta este conceput pe baza de 17 aminoacizi, gratie carora este un cleanser intens hidratant.
Continua rutina de skincare cu un toner care sa protejeze bariera lipidica a pielii, precum Ceramide Plus Serum. Acesta contine 5 tipuri de ceramide si Adenosine, datorita carora hidrateaza si accelereaza procesul de refacere al pielii.
Urmeaza aplicarea unei creme pentru ten normal si a unui mist atunci cand pielea ta are nevoie de o improspatare. Ceramide Mist de la RNW poate fi utilizat pentru persoanele cu ten normal, cat si de catre cele cu ten uscat si sensibil.
Utilizeaza creme de fata cu proprietati hidratante, iar ritualul tau de ingrijire pentru dimineata si seara este complet.
- Ten uscat
Tenul uscat are nevoie de corectarea deshidratarii, care se poate face cu produse pe baza de acid hialuronic, Adenosine, ceramide, peptide, aminoacizi, retinoizi, vitamina C, pantenol sau acid lactic. Gama Hyal de la RNW include produsele de care ai nevoie pentru tenul uscat sau deshidratat, respectiv Bubble Deep Cleanser, Hyal Treatment Toner si Hyal Treatment Emulsion.
Tonerul contine 5 tipuri de acid hialuronic, care patrund adanc in piele si o hidrateaza. Foloseste crema hidratanta Hyal Treatment Intense Cream, care este una dintre cele mai bune creme de zi, dar si de seara, ce nu poate lipsi din orice rutina de ingrijire a tenului. Pentru ingrijirea ochilor poti folosi Eye Contour Cream RNW, care ajuta la indepartarea semnelor de oboseala si a ridurilor din jurul ochilor.
- Ten gras
Tenul gras are nevoie de reglarea secretiei de sebum, hidratare si deblocarea porilor. Dupa ce ai folosit un demachiant si un cleanser, poti continua cu seruri impotriva cosurilor. Iti sunt de ajutor produsele cu 4-Terpineol, acid salicilic, aciz azelaic, retinoizi, niacinamide, Centella Asiatica si benzoyl peroxide.
Cleanserul Bubble Deep Cleanser este potrivit pentru curatarea tenului gras. Continua ritualul de ingrijire cu lotiunea tonica Reducing Toner RNW. Aceasta normalizeaza secretia de sebum si diminueaza aspectul porilor, avand in compozitie apa de frunze de hamamelis virginiana.
Un ser potrivit pentru tenul acneic este 7.2 Revital Cell Ampoule de la Thesera, care se poate aplica pe durata zilei, inainte de folosirea unei creme. Acesta contine 7 ingrediente care contribuie la echilibrarea excesului de sebum, in timp ce reface bariera de protectie a pielii si o hidrateaza.
Poti aplica, de asemenea, o crema pentru cosuri cu actiune locala, precum Acne Spot Repair de la Transparent Lab. Ea se adreseaza persoanelor are au probleme cu tenul acneic, deoarece scade productia de sebum si inhiba reproducerea bacteriei Cutibacterium Acnes.
In rutina de seara poti include 4-Terpineol Plus Serum RNW, care calmeaza roseata pielii afectate de acnee si impiedica multiplicarea bacteriilor. 4-Terpineol este unul dintre cele mai eficiente ingrediente in lupta contra acneei. In cazul in care te confrunti cu pete pigmentare, atunci produsele pe baza de acid tranexamic iti sunt folositoare.
Acesta este prezent in produsul Niacinamide Plus Serum, care include si alte ingrediente benefice pielii, precum glutation, Adenosine, beta-glucan, acid hialuronic hidrolizat si complex peptidic.
- Ten mixt
Datorita faptului ca tenul mixt este o combinatie intre pielea grasa si uscata sau normala, este recomandat sa utilizezi produse specifice fiecarei zone. Astfel, poti utiliza produse destinate reglarii secretiei de sebum in zona T, impreuna cu produse de hidratare pentru restul fetei. Iti pot fi folositoare produsele din gamele Hyal RNW pentru hidratare, pe care le poti combina cu lotiunea tonica Reducing Toner si 4-Terpineol Plus Serum.
- Ten sensibil
Pielea sensibila are nevoie de cosmetice naturale, cu actiune blanda, care sa nu produca iritatii. Special Ceramide Set include produse de frumusete si ingrijire pentru tenul sensibil, pe baza de ceramide, care calmeaza pielea si refac stratul hidrolipidic. Prin urmare, Ceramide Cream, Ceramid Mist si Ceramide Plus Serum raspund nevoilor pielii sensibile, fiind lipsite de disconfortul cutanat resimtit in cazul utilizarii produselor obisnuite de skincare.
Nu in ultimul rand, acorda atentie produselor de make-up pe care le folosesti, precum fondul de ten si fardurile, pentru a te asigura ca acestea sunt prietenoase cu pielea ta sensibila.
Cum influenteaza tonul pielii ingrijirea tenului?
Tonul pielii nu influenteaza ingrijirea tenului, astfel incat nevoile pielii tale sunt determinate de tipul de ten si nu de tonul acestuia. Tenul mai inchis la culoare poate avea o predispozitie pentru aparitia petelor pigmentare, motiv pentru care este necesara utilizarea unor produse destinate reducerii productiei de melanina, precum sunt cele din gama Shining RNW.
Cum stii daca tenul tau e sensibil la un produs?
Atunci cand tenul tau este sensibil la un anumit produs vei observa o senzatie de disconfort cutanat, manifestata prin arsura, mancarime, deshidratare, roseata sau cuperoza. Aplica o cantitate mica de produs pe o portiune de piele si asteapta 24 de ore pentru a vedea daca apare vreo senzatie de disconfort.
Cum este o alergie cutanata diferita de sensibilitatea pielii
Alergia cutanata apare ca o reactie imunitara fata de un ingredient din produsele utilizate, in timp ce pielea sensibila este caracterizata de o sensibilitate crescuta la anumite produse de ingrijire, care pot fi iritante. Semnele unei sensibilitati pot fi uneori mai putin vizibile decat cele ale unei alergii.
Probleme ale tenului
Printre cele mai comune probleme ale tenului se afla urmatoarele:
- Acneea
Acneea este frecventa in randul adolescentilor, dar si al adultilor, fiind asociata cu un exces al productiei de sebum, care duce la blocarea porilor. Utilizarea produselor de reglare a secretiei de sebum si de curatare in profunzime a tenului sunt de ajutor in ameliorarea acneei. Include produse de exfoliere pe care sa le utilizezi cel putin o data pe saptamana, pentru curatarea profunda a porilor.
- Hiperpigmentarea
Hiperpigmentarea poate sa apara din cauza unei expuneri excesive la soare. Exista produse impotriva petelor pigmentare, precum sunt cele pe baza de acid tranexamic, care inhiba productia de melanina si albesc tenul.
- Sensibilitatea crescuta
Pielea cu sensibilitate crescuta necesita o atentie speciala, datorita usurintei cu care se poate irita. Sunt recomandate produsele cu proprietati calmante, ce pot contine Centella Asiatica, niacinamide, Aloe Vera si ceramide, care hranesc pielea sensibila, fara sa o irite.
- Pori dilatati
Porii dilatati sunt neplacuti atat din cauza aspectului neuniform pe care il dau pielii, cat si pentru faptul ca pot duce la aparitia cosurilor si a comedoanelor. Produsele pe baza de acid salicilic, retinoizi, niacinamide si acizi AHA ajuta la diminuarea aspectului porilor dilatati, pentru a-i conferi pielii un aspect uniform.
Se poate schimba tenul?
Desi ne nastem cu un tip de ten, acesta se poate modifica odata cu trecerea anilor. Tocmai de aceea este recomandat ca inainte de a opta pentru anumite produse de skincare, sa iti examinezi pielea din prezent si in functie de caracteristicile acesteia sa poti face cea mai buna alegere.
Ingrijirea tenului tau este mult mai simpla atunci cand intelegi nevoile acestuia. Din fericire, exista o gama diversificata de produse de ingrijire, adaptate tuturor tipurilor de ten, din care le poti alege pe cele potrivite tenului tau, pentru a-i conferi ingrijirea de care are nevoie.