Desi retinolul este un derivat al vitaminei A, ce detine importante functii in organismul nostru, el este recunoscut cu precadere pentru beneficiile pe care le aduce pielii, fiind unul dintre cei mai eficienti agenti anti-aging. Gratie proprietatilor lui de stimulare a sintezei de colagen si de reducere a ridurilor fine, retinolul este o componenta importanta din ritualul de rejuvenare a tenului matur.
Ce este retinolul?
Retinolul este o forma de vitamina A, prezenta in diferite alimente de origine animala, precum carne, peste, oua sau produse lactate, dar si in unele fructe si legume, precum cartofii dulci, spanacul, pepenele galben si morcovii.
Prin efectele sale terapeutice, retinolul se poate utiliza pentru a ameliora acneea si punctele negre, dar si pentru a estompa ridurile si pentru a contracara semnele pielii imbatranite si obosite. Datorita acestor efecte, exista produse de ingrijire a pielii si creme cu retinol, destinate intineririi, reducerii petelor pigmentare sau chiar pentru a ameliora diferite afectiuni dermatologice.
Ce face retinolul?
Retinolul este cea mai blanda forma de vitamina A, prezenta in diferite creme si produse de skincare, ce pot fi eliberate fara prescriptie medicala. Pielea noastra, insa, poate procesa doar acidul retinoic, iar pentru a beneficia de efectele pe care retinolul le detine, acesta trebuie convertit de catre enzimele pielii in acid retinoic.
Astfel, dupa ce aplici pe fata produse cu retinol, el este transformat in acid retinoic de catre enzimele pielii. Dupa aceasta transformare, el incepe sa actioneze la nivel celular, pentru a stimula productia de colagen si pentru a favoriza regenerarea pielii.
Moleculele de retinol patrund in derma si actioneaza in profunzime, pentru a neutraliza efectele daunatoare ale radicalilor liberi si pentru a imbunatati productia de colagen si elastina, fiind astfel un aliat puternic impotriva ridurilor fine si a porilor dilatati de pe ten.
Care sunt beneficiile retinolului?
Exista o serie de beneficii importante oferite de retinol pentru fata si pentru sanatatea pielii, printre acestea aflandu-se urmatoarele:
Estompeaza ridurile
Unul dintre cele mai importante beneficii ale utilizarii unor creme cu retinol consta in reducerea liniilor fine si a ridurilor. Prin efectul de stimulare a productiei de colagen, retinolul actioneaza in profunzimea pielii si ajuta la indepartarea ridurilor, fiind suficient sa il utilizezi cu regularitate pentru o perioada de 3-6 luni, pentru a obtine rezultate vizibile.
Amelioreaza acneea
Folosirea produselor cu retinoizi pentru acnee s-a dovedit a fi eficienta, prin efectul acestora de stimulare a productiei de noi celule ale pielii, favorizand, astfel, eliminarea uleiurilor si a celulelor moarte de la nivelul epidermei. De asemenea, retinolul contribuie la deblocarea porilor si impiedica blocarea acestora, prevenind astfel aparitia acneei si a punctelor negre.
Diminueaza cicatricile lasate de acnee
Acneea poate lasa urme inestetice pe ten, dar produsele cu retinol pentru fata sustin regenerarea celulara a pielii, permitand estomparea cicatricilor. Un ser cu retinol te poate ajuta la uniformizarea tenului.
Amelioreaza psoriazisul
Utilizarea de retinoizi este recomandata atat pentru prevenirea semnelor imbatranirii pielii, cat si pentru a ameliora simptomele unor afectiuni dermatologice, precum este psoriazisul. Datorita faptului ca retinolul imbunatateste procesul de regenerare a pielii, este imbunatatit si procesul de reglare a multiplicarii necontrolate a celulelor pielii, specifica psoriazisului.
Confera o ingrijire eficienta a buzelor
Asa cum utilizam retinol pentru ten, el se poate folosi, de asemenea, si pentru a acorda buzelor o ingrijire eficienta.
Reduce petele pigmentare
Petele pigmentare pot fi extrem de neplacute, insa folosirea unor creme care contin retinol favorizeaza regenerarea celulara, ajutand astfel la reducerea acestora.
Tipuri de retinol
Exista mai multe tipuri de retinol, dar cele mai utilizate in produsele cosmetice sunt urmatoarele:
- Retinol, acesta fiind intreaga molecula de vitamina A;
- Retinal sau retinaldehyde;
- Retinyl acetate, care este un ester al retinolului si dispune de proprietati asemanatoare cu ale acestuia;
- Acidul retinoic sau tretinoina, cunoscuta sub denumirea farmaceutica de retin-A. Aceasta este prezenta in produse care necesita prescriptie medicala pentru eliberare.
Cand sa incepi sa folosesti retinol?
Se recomanda utilizarea produselor cu retinol pentru ten incepand cu varsta de 20 de ani, gratie beneficiilor pe care acestea le aduc la nivel de regenerare a celulelor pielii. In gama noastra de produse cu retinol pentru ten gasesti creme destinate indepartarii petelor pigmentare si semnelor lasate de acnee, dar si creme si seruri pentru reducerea liniilor fine si a ridurilor.
Daca retinolul se poate utiliza incepand cu varsta de 20 de ani, dupa 30 de ani acesta nu mai poate lipsi din rutina ta de ingrijire a pielii.
Retinol pentru acnee
Fie ca alegi sa folosesti un ser cu retinol si vitamina C, fie ca optezi pentru creme cu retinol si vitamina A anti-aging sau anti-acnee, vei putea conferi tenului tau cea mai buna ingrijire. Prin efectul de deblocare a porilor si indepartare a celulelor moarte, cat si prin regenerarea celulara, retinolul este un ingredient eficient din compozitia produselor anti-acneice.
Retinoizii sunt eficienti in prevenirea acumularii de sebum si impuritati la nivelul porilor, motiv pentru care sunt de mare ajutor si in cazul punctelor albe si negre.
În cazul formelor de acnee severa, recomandăm controlul unui medic dermatolog. Acesta poate recomanda administrarea de medicamente orale sau pentru uz extern ce pot conține retinol.
Retinol vs. retinoid
Atunci cand cauti produsul potrivit cu vitamina A pentru ingrijirea pielii, este important sa stii ce beneficii ofera cremele cu retinol sau retinoid si diferenta dintre acestea. Atat retinoizii, cat si retinolul, sunt forme ale vitaminei A, diferenta dintre acestea constand in faptul ca retinolul este o foma mai blanda a acestei vitamine.
Efecte secundare ale retinolului
Desi produsele cosmetice cu retinol ofera numeroase avantaje asupra pielii, acestea pot produce uneori uscarea pielii, mai ales pe perioada verii sau atunci cand te expui la soare.
Alte efecte secundare ale utilizarii retinolului pot include mancarimi ale pielii si inrosirea pielii in zonele mai sensibile.
Cum sa alegi cremele si serurile cu retinol potrivite?
Pentru a alege cele mai potrivite creme de fata, este bine sa tii cont de tipul de retinoid aflat in compozitia acestora si de numarul de conversii necesar pana ajunge in forma de acid retinoic, care poate fi utilizata de catre piele.
In unele creme de ochi cu retinol, cat si in creme de noapte, poti gasi retinolul sub forma de retinyl palmitate, care are nevoie de 3 conversii pana se transforma in acidul retinoic. Astfel, retinyl palmitate este transformat in retinol, iar apoi in retinal si in acid retinoic.
Daca ai gasit creme de noapte cu retinol pe care vrei sa le folosesti, este bine sa stii ca retinolul din compozitia lor are nevoie doar de 2 conversii pana ajunge la forma de acid retinoic ce poate fi utilizata de pielea ta.
In cazul in care gasesti produse ce au in compozitie retinal, acesta are nevoie doar de o singura conversie pentru a deveni acid retinoic, ele fiind recomandate doar dupa ce pielea ta s-a obisnuit cu retinolul.
Alaturi de tipul de retinol pe care il contin, acorda atentie si altor ingrediente regasite in compozitia produselor. Poti gasi produse cu retinol si B5, acid hialuronic sau colagen. Un astfel de produs este Two Step Collagen Eye Patch, care imbina calitatile de regenerare a pielii detinute de retinol cu 3 tipuri de acid hialuronic si alantoina, oferind un efect de lifting instant.
In cazul in care iti doresti sa folosesti un produs cu retinol in jurul ochilor, o alegere foarte buna este Eye Repair Complex, care contine retinol alaturi de vitamina C, RevitalEyes pentru incetinerea procesului de imbatranire a pielii si niacinamide. Acest produs cu retinol pentru riduri stimuleaza productia de colagen si revitalizeaza zona delicata a pielii din jurul ochilor.
Intrebari frecvente:
Ce face retinolul pielii?
Dupa aplicare, retinolul este transformat in acid retinoic de catre enzimele pielii, iar dupa aceasta modificare el actioneaza la nivel celular pentru a sustine refacerea pielii si stimularea productiei de colagen.
Este sigur sa utilizezi retinol zilnic?
Este sigur sa utilizezi retinol zilnic, insa este recomandat sa incepi sa il folosesti treptat, pentru a oferi pielii posibilitatea sa se acomodeze cu el.
Ce sunt retinoizii?
Retinoizii sunt o clasa de derivati naturali si sintetici ai vitaminei A, din care fac parte retinolul si acidul retinoic, prezenti in diferite concentratii in produsele de ingrijire a pielii.
Cat timp dureaza sa vezi beneficiile retinolului?
In functie de tipul de produs pe baza de retinol pe care il utilizezi, poate dura intre 3-5 luni pana vei putea vedea beneficiile lui.
La ce varsta ar trebui sa incepi sa utilizezi retinolul?
Retinolul se poate utiliza incepand cu varsta de 20 de ani, folosirea acestuia dupa implinirea varstei de 30 de ani fiind necesara pentru a contracara semnele imbatranirii pielii si a favoriza regenerarea celulara.
Care sunt efectele secundare ale retinolului?
Efectele secundare ale utilizarii retinolului includ mancarimi si uscaciuni ale pielii, inrosirea pielii in zonele mai sensibile si cresterea sensibilitatii pielii la radiatiile ultraviolete.
Poate retinolul sa iti strice pielea?
Retinolul nu iti poate strica pielea, insa in unele cazuri el poate produce senzatia de uscaciune sau usturime. Pentru a evita aparitia acestor simptome se recomanda utilizarea progresiva a retinolului, incepand cu 2-3 utilizari pe saptamana si cresterea treptata a aplicarilor, pana la folosirea zilnica.
De ce este retinolul toxic?
Retinolul este toxic atunci cand este utilizat in exces, simptomele toxicitatii fiind observate la 5% dintre persoanele care au utilizat intern suplimente cu vitamina A. De regula simptomele dispar dupa incetarea administrarii de vitamina A.
Cum pot fi sigur ca primesc retinol de inalta calitate?
Pentru a fi sigur ca primesti retinol de inalta calitate consulta lista de ingrediente si afla care este tipul de retinol pe care produsul respectiv il contine, cat si restul ingredientelor din compozitia lui.
Pot folosi retinol in jurul ochilor?
Retinolul se poate utiliza pentru a ingriji pielea delicata din jurul ochilor si a diminua liniile fine si ridurile de la nivelul acestuia.
Cum reactioneaza retinolul la expunerea la soare?
Se recomanda utilizarea produselor de ingrijire cu retinol seara, deoarece lumina soarelui poate diminua din efectele acidului retinoic.
Tipul meu de piele este potrivit pentru retinol?
Retinolul poate fi utilizat pentru toate tipurile de piele, importanta fiind folosirea treptata, pentru a permite pielii sa se acomodeze cu actiunea acestui derivat al vitaminei A.
Poti fi prea tanar pentru a folosi retinol?
Retinolul are o actiune complexa si poate fi utilizat incepand cu varsta de 20 de ani, pentru a raspunde diferitelor nevoi ale pielii, precum stimularea productiei de colagen in reducerea petelor pigmentare sau deblocarea porilor in cazul persoanelor afectate de acnee.