Acneea corporală - Ce este, de ce apare și cum o putem combate / ameliora

Acneea corporală - Ce este, de ce apare și cum o putem combate / ameliora

6 dec. 2024 | Echipa 24beauty

Acneea corporală este o problemă dermatologică ce poate afecta diferite zone ale corpului, mai ales spatele, pieptul și gâtul. Cauzele variază, de la factori ce țin de stilul de viață, până la modificări hormonale.

Ce este acneea corporală

Acneea corporală este o formă de acnee ce afectează diferite zone ale corpului. Se manifestă sub formă de coșuri, puncte negre sau pustule pe diferite zone de pe corp, în principal coșuri pe spate, coșuri pe picioare sau coșuri pe piept. La fel ca acneea facială, poate cauza disconfort, inclusiv la nivel emoțional.

Tipuri de acnee corporală 

Acneea corporală poate varia în funcție de cauze și zonele afectate. Cele mai comune tipuri de acnee corporală sunt acneea mecanică, ce este cauzată de fricțiune sau presiunea asupra pielii, și acneea cosmetică, legată de utilizarea de produse cosmetice nepotrivite. O altă clasificare este în funcție de tipurile de coșuri care apar - acnee inflamatorie și acnee neinflamatorie. În ceea ce privește severitatea, acneea corporală poate fi ușoară, moderată și severă. De asemenea, acneea corporală este clasificată în funcție de zonele afectate – acnee spate, acnee picioare etc.

Acnee pe spate

Acneea pe spate este una dintre cele mai frecvente forme de acnee corporală. De ce apar coșuri pe spate? Principalele cauze pentru acnee pe spate sunt reprezentate de transpirația excesivă, purtarea de haine prea strânse și fricțiunea constantă cu îmbrăcămintea sau purtarea unui rucsac. Alte cauze pentru coșuri pe spate pot include contactul prelungit cu tricourile transpirate după exercițiu fizic și folosirea de produse de îngrijire care blochează foliculii de păr. Ca remedii, se recomandă utilizarea de produse de îngrijire potrivite, non-comedogenice, precum un gel de dus pentru coșuri pe spate sau o cremă pentru coșuri pe spate. 

Acnee pe gât 

Acneea poate afecta și zona gâtului, atât zona din față, cât și din spate (pe ceafă). Poate fi cauzată de fricțiunea cu hainele sau accesoriile, precum și de acumularea de sebum și transpirația excesivă. Deoarece zona gâtului este foarte sensibilă, unde coșuri pe gât pot fi destul de dureroase. Folosiți produse potrivite de îngrijire, pentru acnee pe corp, special concepute pentru piele grasă și cu tendință acneică.

Acnee pe fese și picioare 

Uneori pot să apară și coșuri pe picioare sau pe fese. La fel ca în cazul celorlalte tipuri de acnee corporală, și astfel de coșuri pot fi cauzate tot de fricțiunea cu îmbrăcămintea și lenjeria intimă și folosirea de produse de îngrijire nepotrivite. Uneori astfel de coșuri pe fese sau pe picioare pot fi mai greu de gestionat, dar cu măsurile potrivite problema poate fi ținută sub control. Se recomandă în general un gel de duș pentru piele cu tendință acneică și o cremă pentru coșuri pe fese cu ingrediente specifice, precum acid salicilic.

Acnee pe piept 

Acneea poate afecta și zona pieptului. Cauzele pentru coșuri pe piept pot include transpirația excesivă, folosirea de cosmetice și produse de îngrijire nepotrivite și fricțiunea cu hainele prea strânse și care nu lasă pielea să respire. Acneea pe piept poate fi legată și de modificări hormonale, alimentație deficitară sau anumite parfumuri.

Acnee pe brațe 

Acneea pe brațe poate apărea din cauze precum transpirația, produsele cosmetice și de îngrijire nepotrivite sau purtarea de haine strâmte. Se poate manifesta sub formă de puncte albe și negre, coșuri sau pustule. Nu trebuie confundate astfel de coșuri pe mâini cu keratoza pilară, care se manifestă sub formă de bubițe pe mâini ca niște coșuri, dar conținutul diferă, fiind vorba despre acumulări de keratină. Pentru coșuri pe umeri sau pe brațe folosiți un produs de spălare blând, special conceput pentru piele grasă și evitați strângerea coșurilor.

De ce apare acneea corporală

Acneea corporală poate fi cauzată de o combinație de factori, atât interni, cât și externi. Unii factori pot fi controlați și sunt legați mai ales de stilul de viață, precum produsele cosmetice folosite sau obiceiurile alimentare. Alți factori nu pot fi controlați la fel de eficient însă, cum este cazul fluctuațiilor hormonale. În general coșurile apar când sebumul excesiv și celulele moarte ale pielii blochează foliculii de păr. Dacă bacteriile invadează acea zonă, apare acneea inflamatorie.

Exces de sebum 

Excesul de sebum este o cauză majoră a acneei corporale. Excesul de sebum poate bloca porii și formează mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor legate de acnee. Glandele sebacee sunt dependente de hormoni numiți androgeni. În anumite etape ale vieții, în special în perioada pubertății, acești hormoni androgeni prezenți în cantități mai mari duc la activarea glandelor sebacee și la creșterea producției de sebum.

Modificări hormonale 

Modificările hormonale, în principal modificările din perioada pubertății, ciclului menstrual sau sarcinii, pot duce la o creștere a producției de sebum. Acest lucru poate favoriza apariția de coșuri pe brațe, pe spate, pe picioare sau în alte zone ale corpului.

Produse cosmetice nepotrivite 

O altă cauză pentru acnee pe corp poate fi reprezentată de folosirea de produse cosmetice și de îngrijire nepotrivite. Dacă aveți piele grasă și cu tendință acneică, este esențial să folosiți produse special concepute, cu ingrediente potrivite, acid acid salicilic, acid azelaic, sulf etc. Pentru a combate acneea corporală dată de cosmetice nepotrivite se recomandă gelul de duș anti-acnee Blemish Shower Gel, și un spray-ul pentru acnee corporală Zitback. În general pentru piele acneică se recomandă texturi și produse tip gel, spumă, spray, cu ingrediente non-comedogenice, care să nu înfunde porii. 

Transpirația excesivă

Transpirația excesivă, mai ales în asociere cu purtarea de haine strâmte și din materiale care nu lasă pielea să respire, poate contribui la apariția de coșuri pe corp. În acest sens este foarte importantă menținerea unei igiene corespunzătoare și schimbarea frecventă a hainelor. Persoanele care se confruntă cu transpirație excesivă pot avea un risc mai mare de a se confrunta cu coșuri pe spate, coșuri pe burtă sau în alte zone ale corpului.

Stres 

Stresul influențează orice aspect al vieții noastre – afectează și sănătatea pielii și poate agrava acneea corporală prin influențarea echilibrului hormonal și creșterea producției de sebum. Când o persoană este stresată, organismul eliberează cortizol, iar acest lucru poate duce la o agravare a acneei.

Alimentație incorectă 

Tot din categoria factorilor de risc pentru acnee corporală face parte și alimentația deficitară sau incorectă. O alimentație bogată în alimente ultraprocesate, alimente prăjite, zahăr și grăsimi nesănătoase poate contribui la apariția de cosuri pe spate la bărbați și femei. Acneea este considerată o tulburare inflamatorie. Unele tipuri de alimente pot cauza inflamație în organism, care la rândul ei duce la apariția de coșuri și acnee. O modalitate prin care alimentele pot contribui la inflamație este și prin sensibilitățile alimentare, cunoscute și sub numele de reacții de hipersensibilitate întârziate. Acest lucru duce la niveluri ridicate de molecule proinflamatorii care circulă în organism, ceea ce ar putea agrava acneea.

Fricțiune și presiune asupra pielii 

Fricțiunea și presiunea date de îmbrăcăminte, echipament sportiv, rucsacuri, curele sau accesorii pot bloca porii, ducând la acumularea de sebum, transpirație și bacterii. Astfel pot să apară coșuri pe diferite zone ale corpului, mai ales coșuri pe spate, pe umeri, pe fese etc. Acneea dată de fricțiune este numită acnee mecanică. Aspectul variază de la mici bubițe pe picioare ca niște coșuri, sau în alte zone ale corpului, până la papule și pustule inflamate.

Cine este predispus la acnee corporală

Oricine se poate confrunta cu acnee pe fese, pe spate, pe brațe sau în alte zone ale corpului. Însă, riscul este mai mare în cazul adolescenților. De asemenea, acneea pe corp este mai frecventă la persoanele care se confruntă cu fluctuații hormonale și transpirație excesivă.

Acnee corporală: Semne și simptome 

Acneea corporală se prezintă sub formă de coșuri, puncte negre, pustule sau noduli pe diverse zone ale corpului. Astfel de coșuri pot varia ca severitate – de la coșulețe mici până la coșuri mari, dure, dureroase și ce pot lăsa cicatrici dacă nu sunt gestionate corespunzător.

Când e cazul să vizitezi medicul dermatolog în cazul apariției acneei corporale 

În general acneea corporală poate fi gestionată eficient cu măsuri de îngrijire la domiciliu. Însă, încurajăm vizita la medicul specialist în cazul în care acneea nu se ameliorează în ciuda măsurilor de îngrijire, dacă se agravează sau dacă lasă cicatrici. Uneori poate fi necesar un tratament specific, chiar cu prescripție medicală, mai ales în cazurile severe. Medicul vă va recomanda un tratament acnee corporală în funcție de cauze și tipurile specifice de coșuri prezente.

Cum ții sub control acneea corporală - remedii 

Cum scapi de coșuri? De obicei acneea corporală poate fi gestionată eficient cu măsuri corecte de îngrijire a pielii și recomandări ce țin de stilul de viață:

  • Folosește un gel de duș acnee corp, cu ingrediente ca acid salicilic, sulf etc.

  • Acordă atenție crescută igienei zilnice.

  • Schimbă îmbrăcămintea după transpirație intensă.

  • Evită hainele prea strânse, umede sau care nu lasă pielea să respire.

  • Nu folosi produse de îngrijire comedogenice.

Pentru un tratament adecvat se recomandă să mergeți la medicul dermatolog – acesta va stabili un diagnostic și va recomanda un plan personalizat (uneori pot fi necesare și medicamente cu prescripție).

Cum putem preveni acneea corporală? 

Nu putem să prevenim de fiecare dată acneea corporală, însă putem face anumite schimbări în rutina de îngrijire și în stilul de viață pentru a reduce riscul. Iată câteva recomandări:

  • Folosește produse de îngrijire potrivite, non-comedogenice, care să nu înfunde porii.

  • Evită purtarea de haine prea strâmte și iritante. 

  • Adoptă și menține o alimentație sănătoasă.

  • Acordă atenție igienei zilnice.

  • Gestionează eficient stresul.

Întrebări frecvente privind acneea corporală 

Iată câteva întrebări privind acneea corporală și răspunsurile asociate:

Cum pot îmbunătăți aspectul semnelor postacneice? 

Uneori după coșuri pe corp pot să rămână pete de la coșuri sau pete de acnee. Se pot folosi produse cosmetice pentru pete acnee pe bază de retinoizi, alfa-hidroxi acizi, acid salicilic, vitamina C, niacinamidă etc. Pentru petele sau cicatricile mai severe pot fi necesare produceri cosmetice de specialitate.

Acneea corporală este recurentă? 

În anumite cazuri acneea corporală poate fi recurentă, mai ales dacă nu sunt identificate și gestionate eficient cauzele care o declanșează – de exemplu igiena necorespunzătoare, folosirea de produse de îngrijire nepotrivite sau transpirația excesivă.

Cum se pune diagnosticul pentru acneea corporală? 

Diagnosticul de acnee corporală este pus de medicul dermatolog, în urma unei evaluări fizice a pielii și analizei istoricului medical. În urma examinării fizice, medicul poate exclude alte probleme, precum foliculita sau keratoza pilară.

În cât timp pot diminua acneea corporală? 

Durata de timp în care putem scăpa de acneea pe corp variază în funcție de cauza acneei, severitate și abordarea folosită pentru gestionarea acneei. În general, dacă se respectă măsurile de gestionare și de îngrijire potrivite, pot începe să se vadă îmbunătățiri în câteva săptămâni. Reducerea completă poate dura câteva luni.

Cât de comună este acneea corporală? 

Acneea corporală este destul de comună, afectând un procent ridicat din populație, în special adolescenți.

Surse foto: Freepik

Referințe:

  1. https://www.aad.org/public/diseases/acne/DIY/back-acne

  2. https://www.aad.org/public/diseases/acne/really-acne/symptoms

  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836431/

  4. https://www.nhs.uk/conditions/acne/diagnosis/