Acizi AHA și BHA - Ce sunt?
AHA sunt acizi alfa-hidroxi, iar BHA sunt acizi beta-hidroxi. Acești acizi sunt considerați exfolianți chimici și pot intra în compoziția a multiple produse pentru îngrijirea pielii (gel de spălare, creme, măști).
Pentru un rezultat eficient, este recomandat să fie introduși în produse ce au un pH scăzut (3-4). De asemenea, pentru eficiență maximă aceștia se folosesc prin aplicare directă pe pielea curățată în prealabil.
Acizi AHA și BHA sunt de origine naturală, iar majoritatea dintre aceștia sunt extrași din plante. Este de preferat a se utiliza în produse cu diferite concentrații, în funcție de scopul pentru care sunt folosiți. Utilizarea directă pe piele nu este indicată, este recomandată doar utilizarea produselor ce conțin o concentrație de până la 15%.
Acizi AHA și bHA - Asemănări și deosebiri
AHA și BHA sunt doi acizi care au în cea mai mare parte aceleași efecte asupra pielii. Cu toate acestea, există și câteva deosebiri între aceștia.
Acizi AHA |
Acizi BHA |
Asemănări |
|
Îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii |
|
Uniformizează aspectul tenului |
|
Au proprietăți antiinflamatoare |
|
Estompează ridurile fine |
|
Sensibilizează pielea (necesită utilizarea produselor pentru protecție solară) |
Acizi AHA |
Acizi BHA |
Deosebiri |
|
Sunt solubili în apă |
Sunt solubili în ulei (au capacitatea de a debloca porii) |
Utilizați în special pentru estomparea petelor pigmentare și a ridurilor |
Utilizați în special pentru acnee și pielea afectată de efectele razelor UV (pete pigmentare) |
Sunt potriviți pentru toate tipurile de ten |
Pot fi utilizați la toate tipurile de ten, dar sunt mai potriviți pentru gras sau mixt |
Riscul de apariție al iritațiilor este mai crescut |
Riscul de apariție al iritațiilor este mai scăzut |
Determină o sensibilitate crescută la razele UV |
Cresc rezistența pielii la razele UV |
Reduc într-o mică măsură roșeața specifică rozaceei |
Reduc semnificativ roșeața specifică rozaceei |
Acizi AHA și BHA - Cum se utilizează
AHA și BHA pot fi introduși în rutina de îngrijire a pielii prin intermediul mai multor tipuri de produse. Indiferent de produsul ales, este indicat a-l aplica de 2-3 ori pe săptămână, pentru a obișnui tenul cu produsul. Dacă nu ai mai folosit acești acizi până în prezent și îi aplici în fiecare zi, poți dezvolta iritații ale pielii.
Pentru început alege produse cu o concentrație scăzută a acestor acizi. Deși efectul este direct proporțional cu concentrația acidului, pentru o piele sensibilă, un produs ce conține o cantitate crescută de AHA sau BHA poate determina apariția iritațiilor.
Printre indicațiile de utilizare ale acestor acizi se află:
-
introducerea treptată în rutina de îngrijire;
-
aplicare pe pielea curată;
-
utilizarea produselor cu AHA seara (produsele cu BHA pot fi utilizate și dimineața, dar este de preferat a fi folosite seara);
-
aplicarea produselor de protecție solară dimineața și pe parcursul zilei;
-
hidratarea adecvată a pielii.
Acizi AHA (alfa-hidroxi-acizi)
Acizii AHA se găsesc în mod natural în fructe. Aceștia sunt solubili în apă și prin urmare sunt foarte eficienți la îndepărtarea stratului superficial al pielii format din celule moarte. Au capacitatea de a reduce petele pigmentare, printr-o exfoliere blândă a tenului. Sunt potriviți chiar și pentru tenul uscat, deoarece cu o hidratare optimă oferă un aspect neted și catifelat al pielii.
Acid glicolic
Acidul glicolic este unul dintre cei mai cunoscuți acizi AHA. Este extras din trestia de zahăr și poate fi prezent în seruri sau geluri. Are cea mai crescută capacitate de exfoliere din clasa AHA și stimulează producția de colagen, asigurând elasticitate și fermitate pielii. Acidul glicolic are și proprietăți antibacteriene, ceea ce îl face eficient și pentru persoanele care au tenul predispus la acnee.
Acid lactic
Acidul lactic este obținut din lactoză. Are proprietăți de exfoliere și anti-îmbătrânire, prin stimularea secreției de colagen și elastină. Are și rol hidratant, ca urmare a faptul că permite atragerea apei. Contribuie la estomparea petelor pigmentare și este potrivit chiar și pentru persoanele cu tenul sensibil, deoarece este unul dintre cei mai blânzi acizi AHA.
Acid mandelic
Proveniența acidului mandelic este reprezentată de migdalele amare. Acesta are proprietăți cheratolitice, dizolvând legăturile dintre celulele stratului superficial al epidermului. Are un puternic efect antibacterian, ceea ce îl face eficient și pentru persoanele care suferă de acnee. În plus, diminuează dimensiunea porilor și conferă un aspect neted și catifelat al pielii.
Acid citric
Sursa acidului citric este reprezentată de citrice: lămâi, portocale, mandarine, grapefruit. Are proprietatea de a exfolia blând pielea și de a regla pH-ul. Poate fi utilizat sub formă de ser, înainte de aplicarea cremei hidratante. Acidul citric potențează protecția conferită de produsele de protecție solară împotriva razelor UV.
Când să folosești AHA?
Utilizarea AHA în rutina ta zilnică de îngrijire aduce numeroase beneficii pielii tale. Principalele situații când este recomandată utilizarea acestor acizi sunt reprezentate de:
-
exfolierea blândă a pielii;
-
diminuarea semnelor de imbatranire;
-
acnee;
-
pete pigmentare;
-
tenul gras;
-
pierderea fermității pielii.
Poți folosi acizi AHA și când dorești să estompezi hiperpigmentarea cauzată de razele soarelui. AHA stimulează regenerarea celulară și uniformizează nuanța tenului.
O altă soluție alternativă, imediată și eficientă pentru tenul gras și uleios este piatra vulcanică. Poți folosi un stick Hauren Oil Monster pentru a reduce excesul de sebum și pentru a avea piele fină și mată pentru mai mult timp.
Acizi BHA (beta-hidroxi-acizi)
Acizii BHA sunt compuși chimici cu proprietăți exfoliante și antiinflamatoare. Aceștia sunt solubili în mediul uleios, ceea ce le permite pătrunderea până în straturile profunde ale pielii. BHA ajung până în profunzimea porilor și permit regenerarea pielii, iar tu te vei bucura de o piele netedă și catifelată.
BHA are avantajul că pot fi aplicați și pe pielea ușor iritată, ca urmare a proprietăților sale antiinflamatoare. În plus, aceștia poate fi folosiți și dimineața, deoarece nu sensibilizează tenul în aceeași măsură ca și AHA. Cu toate acestea, după aplicarea acestora, este recomandat a utiliza produse de protecție solară.
Acid salicilic
Acidul salicilic este unul dintre cei mai cunoscuți acizi BHA. Acesta este obținut din scoarță de salcie și se utilizează în multiple preparate, sub diferite concentrații. În cazul tenului gras și a celui cu predispoziție spre acnee, acidul salicilic are o eficiență crescută, permițând reglarea secreției de sebum și regenerarea celulară.
Când să folosești BHA
Acizii BHA pot fi utilizați și pentru menținerea aspectului tânăr și sănătos al tenului, dar și când te confrunți cu diferite afecțiuni ale pielii. Printre situațiile în care acizii BHA sunt utilizați cu succes se află:
-
acneea;
-
tenul gras;
-
roșeața.
BHA previn îmbătrânirea celulară, printr-un puternic efect regenerant. În acest scop, BHA pot fi utilizați și de către persoanele care au tenul sensibil.
Utilizarea BHA la persoanele cu tenul gras este extrem de benefică pentru reglarea secreției de sebum. Astfel, frecvența apariției acneei se diminuează considerabil. Este recomandat a nu stoarce coșurile și a lăsa produsele cosmetice să își exercite acțiunea. Pentru curățarea optimă a feței de comedoane, mergi la medicul dermatolog pentru a beneficia de extracția acestora în siguranță. Stoarcerea coșurilor cu degetele poate determina infecții severe.
Acizii AHA și BHA se pot combina?
Utilizarea simultană a acizilor AHA și BHA este permisă și prezintă multe avantaje. Însă, este important de menționat că este indicat a utiliza un singur produs care să conțină ambele tipuri de acizi. În acest mod, concentrația acestora este optimă și nu determină apariția iritațiilor.
Cei mai mulți medici dermatologi susțin utilizarea alternativă a acestor compuși exfolianți. Bineînțeles, recomandările medicale pot diferi în funcție de fiecare persoană și de tipul de ten. Ca urmare a faptului că acizii AHA și BHA acționează diferit asupra pielii, utilizarea concomitentă a acestora permite obținerea unor beneficii complementare.
Indiferent de tipul de acizi pe care vrei să îi utilizezi, sunt indicate următoarele:
-
utilizarea la un interval de cel puțin două zile;
-
introducerea treptată a acizilor în rutina ta zilnică;
-
utilizarea alternativă a acizilor (unul în fiecare zi sau o săptămână AHA și o săptămână BHA, respectând intervalele optime între aplicări);
-
folosirea aciziilor AHA doar seara;
-
adaptarea rutinei în funcție de modul în care pielea reacționează la produse.
Acești compuși de exfoliere îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii, ceea ce crește gradul de sensibilitate al pielii față de factorii externi, precum razele soarelui. De aceea, este recomandat a utiliza creme de protecție solară cu SPF cât mai ridicat. Aplicarea produselor de protecție solară se realizează după cea a acizilor. Este indicat a folosi produsele SPF înainte de expunerea la soare, dar și a le reaplica la intervale regulate de 2 ore, pentru a beneficia de aceeași protecție promisă pe ambalajul produsului.
În căutarea unui ten catifelat și lipsit de imperfecțiuni, acizii AHA și BHA reprezintă ingrediente esențiale în rutina de îngrijire zilnică. Utilizați conform recomandărilor specialiștilor, acești acizi au capacitatea de transforma aspectul oricărui ten, chiar dacă este mixt, uscat sau gras. Beneficiile acizilor sunt numeroase, iar printre cele mai importante se află regenerarea celulară, uniformizarea nuanței tenului și reducerea ridurilor fine și profunde. Descoperă puterea acizilor AHA și BHA, prin introducerea acestora în rutina ta zilnică de frumusețe.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie:
-
www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/aha-vs-bha#aha-use-and-otc-products, accesat la data 31.01.2024;
-
www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/aha-vs-bha#how-to-use-ah-as, accesat la data 31.01.2024;
-
www.webmd.com, https://www.webmd.com/beauty/aha-bha-skin-exfoliate, accesat la data 31.01.2024;
-
drdennisgross.com, https://drdennisgross.com/blogs/skincare-blog/aha-vs-bha-exfoliant, accesat la data 31.01.2024.