Ten sensibil – ce inseamna sa ai o piele sensibila, care sunt cauzele si ce reguli si rutina zilnica sunt recomandate sa respecti

Ten sensibil – ce inseamna sa ai o piele sensibila, care sunt cauzele si ce reguli si rutina zilnica sunt recomandate sa respecti

25 aug. 2023 | 24Beauty

Tenul tau are nevoie, intotdeauna, sa fie rasfatat, indiferent de sezon sau tipul de piele pe care il ai. Grija pe care o porti pielii tale este foarte importanta, pentru ca, in acest mod, vei reusi sa controlezi, direct sau indirect, eventualele pete care ar putea sa iti apara sau iritatii. Un ten sensibil iti poate da batai de cap, mai ales in perioadele delicate ale anului, cand temperaturile fie sunt mult prea ridicate in termometre, fie este foarte frig. De aceea este esential sa stii ce trebuie sa faci in astfel de situatii.

De retinut faptul ca orice tip de ten poate avea perioade de sensibilizare si este indicat sa cunosti cauzele, dar si modalitatile prin care poti diminua iritatia sau roseata. Indiferent de tipul tenului tau (normal, uscat, mixt, gras sau sensibil), te poti confrunta cu perioade in care pielea prezinta pete, bruboane sau iritatii, motiv pentru care poti apela la respectarea anumitor reguli si chiar o rutina zilnica. In acest sens, mai jos vei putea afla ce inseamna sa ai o piele sensibila si ce solutii ai pentru a putea sa tii sub control eventualele reactii pe care le-ai putea avea de-a lungul timpului.

1. Ce inseamna o piele sensibila la atingere si cum iti poate afecta viata?Ce inseamna o piele sensibila la atingere si cum iti poate afecta viata?

 

In primul rand, trebuie sa stii ca fiecare persoana are un ten diferit si, de aceea, este normal sa existe reactii diferite in functie de anotimp, modul in care este ingrijita pielea, cremele care sunt folosite sau, implicit, absenta lor din rutina zilnica, modul in care este hidratat tenul, dar si varsta pe care o ai. O persoana poate avea un ten normal, uscat, mixt, gras sau sensibil. Mai mult decat atat, de retinut faptul ca poti avea o perioada de sensibilizare si daca ai un ten gras, uscat, mixt sau chiar normal. Deci, cu alte cuvinte, roseata, iritatia sau petele pot aparea indiferent de tipul de ten pe care il ai. De exemplu, poti avea un ten gras, insa, in perioada rece a anului, sa te confrunti cu perioade de sensibilizare din cauza temperaturilor scazute si a aerului uscat. In acelasi timp, perioada de sensibilizare poate aparea si in timpul verii, cand exista, de exemplu, umiditate crescuta sau o vreme caniculara.

Un ten sensibil iti poate crea batai de cap si disconfort, insa tu stii, de fapt, ce inseamna o piele sensibila la atingere si cum ar putea sa iti afecteze viata? Trebuie sa cunosti faptul ca o piele sensibila nu reprezinta, in mod necesar, o afectiune medicala. O piele sensibila este, de fapt, o piele care reactioneaza la o serie de factori, externi sau interni, si care este predispusa la anumite inflamatii. La nivelul epidermei pot aparea pete, roseata, iritatii, bruboane, cosuri si care pot oferi o senzatie de arsura sau chiar prurit. De asemenea, anumite zone ale tenului pot fi marcate de uscaciune sau, dimpotriva, sa devina un ten mult prea gras. De cele mai multe ori, un ten gras este marcat de excesul de sebum si, in acest mod, pielea poate fi predispusa mai mult la leziuni. Totodata, persoanele cu ten sensibil se pot confrunta si cu mancarimi sau intepaturi la nivelul pielii. Tenul se deshidrateaza si apare descuamarea, adica, cu alte cuvinte, pielea se exfoliaza in anumite zone. De aceea este foarte important sa respecti o rutina zilnica, pentru a-i oferi tenului tau toate proprietatile de care are nevoie ca sa aiba un aspect sanatos si luminos.

Este adevarat ca un ten sensibil ar putea sa iti afecteze viata din anumite puncte de vedere. In primul rand, atunci cand temperaturile sunt mult prea ridicate in termometre, atingand pragul canicular, pielea ta ar putea sa aiba reactii imediat ce te expui razelor solare. Pe ten iti pot aparea pete de roseata, vei transpira mai mult si nivelul de sebum ar putea fi excedentar. In anumite zone ale tenului porii se pot bloca si, in acest mod, vor aparea puncte negre sau iritatii. Pe de alta parte, o piele sensibila va putea fi afectata direct de razele soarelui, provocandu-i arsuri. In acest mod, ar fi indicat sa eviti expunerea pe termen lung in caldura si soare si sa incerci sa te protejezi cu o crema solara. Tot in sezonul cald, pielea poate suferi de deshidratare si poate incepe sa se exfolieze.

Totusi, pielea ta poate avea o perioada de sensibilizare si in sezonul rece, mai cu seama iarna. Atunci, tenul tau este expus la conditii meteo nefavorabile, motiv pentru care corpul va reactiona. Pielea ta devine uscata si te poti confrunta cu senzatia de arsura.

Este important ca in momentul in care sesizezi perioade de sensibilizare asupra tenului tau sa nu agresezi mai mult pielea, utilizandu-te de diferite produse cosmetice sau expunere intr-un anumit mediu care ar putea sa ii dauneze. Insa, chiar daca ai o piele sensibila si iritata, nu trebuie sa te ingrijorezi foarte tare, pentru ca exista solutii eficiente la care poti apela, pentru a diminua reactiile pe care le ai la nivelul tenului.  

 

In acest sens, iata la ce trebuie sa fii atenta, atunci cand apare o perioada de sensibilizare a tenului:

  • Perioada in care tenul tau a devenit mai sensibil (iarna, vara, diferite conditii climatice);

  • Modul in care a aparut reactia la nivelul pielii (treptat sau imediat);

  • Cauzele in urma carora s-au produs petele, roseata, iritatia, mancarimea sau descuamarea la nivelul pielii.

Odata ce ai descoperit cand si cauzele pentru care au aparut reactiile respective, ar fi indicat sa urmezi un plan menit sa te ajute sa le diminuezi.

2. Care sunt cauzele care duc catre o piele sensibila si un ten sensibil cu roseata?

 

Care sunt cauzele care duc catre o piele sensibila si un ten sensibil cu roseata?

O piele sensibila apare din mai multe cauze. In perioada rece a anului, de exemplu, exista sanse mari sa te confrunti cu un ten uscat, deshidratat, care conduce spre descuamare, adica decojirea pielii in anumite zone. Acest lucru se intampla din cauza schimbarii de temperatura. Odata ce te expui la un climat care nu este tocmai favorabil tenului tau, atunci acesta ar putea sa sufere si sa existe o serie de reactii precum cele amintite anterior. In acest caz, procesul de exfoliere a pielii sensibile se produce. Indiferent de care dintre aceste tipuri de ten ai, perioada de sensibilizare poate aparea. De asemenea, si in perioada caniculara a anului se pot produce reactii la nivelul tenului tau. Transpiratia, blocarea porilor, petele, roseata sau iritatiile apar in urma temperaturilor ridicate sia radiatiilor ultraviolete. De aceea, cel mai bine ar fi pentru tine sa te protejezi in fata acestor factori externi care ar putea sa dauneze tenului tau.

Pe de alta parte, un alt factor extern care iti poate provoca o piele sensibila, un ten cu roseata sau pete este poluarea. Din cauza prafului, a bacteriilor si a altor particule care circula in aer pot aparea reactii la nivelul tenului. In acelasi sens, trebuie sa iei in considerare si alergiile sezoniere care iti pot afecta pielea. In urma anumitor alergii, pe ten ar putea sa iti apara iritatii sau roseata.

In plus, un alt factor care poate sensibiliza tenul este produsul cosmetic. Piata abunda in produse din aceasta categorie si sunt utilizate zilnic, insa nu toata le foloseste corespunzator. Anumite produse aplicate pe tenul tau ar putea sa provoace o reactie, motiv pentru care trebuie sa fii o persoana foarte atenta atunci cand le achizitionezi din comert. Este important sa vezi ce chimicale si proprietati contin, daca sunt produse pe baza de apa sau alcool (fiind nerecomandat, deoarece deshidrateaza pielea) si daca au fost testate in prealabil sau fac parte din categoria bio. Este important sa iti tratezi tenul cu atentie pentru ca acesta sa fie sanatos, luminos, iar impuritatile sa fie diminuate cat mai mult. Un produs cosmetic nepotrivit tie, insa utilizat in repetate randuri poate deteriora epiderma.

Un alt factor extern care ti-ar putea crea perioade de sensibilizare a pielii este detergentul de rufe sau solutiile dedicate uzului casnic ai caror vapori pot fi inhalati sau care pot intra in contact cu pielea. Acestia contin chimicale, pot provoca reactii alergice si reprezinta una dintre aceste cauze ce provoaca piele sensibila. Precum si in cazul produselor cosmetice, si aici trebuie sa fii atenta atunci cand achizionezi astfel de produse.

Pe langa poluare, produsele cosmetice, detergenti si conditiile meteorologice extreme mai exista un factor extern care ar putea dauna grav sanatatii tenului tau. In aceasta categorie intra si interventiile chirurgicale sau estetice. Desi apelarea la bisturiu sau injectarea diferitelor substante care sa modeleze sprancenele, buzele sau pometii a devenit, deja, un trend sau, in cazul anumitor persoane, o necesitate, trebuie sa iei in considerare si riscurile la care te expui, daca vrei sa faci un astfel de pas. O interventie estetica ar putea sa faca tenul sensibil.

Pe langa factorii externi de mai sus, mai exista si factori interni care ar putea provoca piele uscata si sensibila. Despre tenul sensibil se mai cunoaste faptul ca apare si atunci cand te confrunti cu alergii ale pielii sau diferite afectiuni. In aceasta categorie se afla si acneea, dermatita si rozaceea (cuperoza).

Totodata, pentru a avea o piele sanatoasa, trebuie sa ai grija si la alimentatie. Aceasta joaca un rol foarte important. Mancarea condimentata poate fi o alta cauza care provoaca tenul sensibil cu roseata. Daca stii ca ai o piele foarte sensibila, ar fi recomandat sa incerci sa diminuezi produsele iuti din alimentatie. Pe de alta parte, si consumul de alcool ar putea fi un factor care sa provoace o sensibilizare a pielii. In plus, acesta deshidrateaza organismul.

Specialistii trag un semnal de alarma si asupra intolerantei la gluten. Persoanele care au o asemenea intoleranta se pot confrunta cu iritatii rosiatice pe piele si chiar mancarimi.

De asemenea, schimbarile hormonale prin care treci sau emotiile puternice sunt alti doi factori interni care pot declansa o perioada de sensibilizare. De aceea, specialistii recomanda sa existe un echilibru intre minte si corp. Iar, cum “mama natura” isi duce rolul pana la capat, si varsta, sexul sau rasa reprezinta alte trei cauze care ar putea determina aparitia perioadelor de sensibilizare a pielii. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat exista o predispozitie mai mare catre un ten sensibil, de aceea este recomandata o rutina zilnica speciala pentru tipul tau de ten.

Pe langa toate acestea, mai exista un factor care ar putea sa iti provoace o piele sensibila cu roseata, si anume purtarea unor bijuterii care contin nichel, latextul sau chiar unele parfumuri.

Tenul sensibil are caracteristici multiple, motiv pentru care trebuie sa fii o persoana atenta la fiecare pas, pentru a putea sa il “stabilizezi”. Atat echilibrul emotional, cat si cel al organismului trebuie sa reprezinte doua elemente de baza pentru tine, pentru a te simti bine si pentru a diminua gradul de disconfort pe care ti l-ar putea provoca reactiile amintite anterior. Daca nu cunosti, inca, tipul de ten pe care il ai (normal, uscat, mixt, gras sau sensibil), atunci il poti descoperi foarte simplu. Fie iti monitorizezi tenul in diferite perioade ale anului, expunandu-te la anumite conditii climatice, fie poti face o vizita unui medic dermatolog. Acesta te va putea ajuta sa iti dai seama ce tip de ten ai.

3. Despre tenul sensibil - ce reguli sa urmezi cand ai piele sensibila si iritata si ce rutina zilnica iti este recomandata?

Chiar daca pielea are propria sa functie de autoregenerare, aparare sau termoreglare, uneori, insa, trebuie sa o “ajuti”. Insa cum ai putea sa faci acest lucru? Raspunsul este cat se poate de simplu: respectand o rutina zilnica potrivita tenului tau. Cum este tenul sensibil, trebuie sa utilizezi produse care nu ii agraveaza starea. Curatarea si demachierea reprezinta doua procese importante peste nu trebuie sa treci sub nicio forma. In functie de tipul de piele pe care o ai, trebuie sa alegi produse pentru curatarea si demachierea tenului care nu te vor irita si nici nu iti vor provoca reactii alergice. Apa micelara este unul dintre produsele care te pot ajuta sa iti cureti tenul de produsele cosmetice sau impuritati. Daca esti o persoana care se confrunta cu acneea, atunci poti alege si un ser menit sa previna aparitia punctelor negre sau a cosurilor si care sa diminueze inflamatiile. In plus, iti poate regla si secretia de sebum. Un alt produs este gelul special pentru curatarea porilor care nu doar ca este bland pentru tenul tau, dar iti lasa si pielea catifelata. Aceste seruri pentru fata iti vor hidrata pielea si poate fi utilizat inainte de aplicarea produselor cosmetice. Totodata, poti alege si un ser pentru diminuarea ridurilor si prevenirea imbatranirii celulare. Acest tip de ser este recomandat tuturor tipurilor de piele.

Pe de alta parte, rutina ta zilnica ar putea sa includa si anumite creme de fata. In functie de tipul tenului pe care il ai, poti alege dintre creme pentru hidratare, reparare sau luminozitate. De asemenea, exista si crema pentru calmarea tenului sensibil care contine si vitamine pentru reducerea imperfectiunilor. In perioadele de sensibilizare a tenului tau poti utiliza o crema care are proprietati antibacteriene si antiinflamatoare. Una dintre cremele care pot oferi un confort pielii tale este cea care contine ulei de argan. Si, pentru ca tenul tau poate deveni sensibil si odata cu inaintarea in varsta, poti integra in rutina ta zilnica si o crema anti-aging. Aceasta are proprietati hranitoare pentru piele si o lasa fina la atingere. Mai ales in timpul sezonului rece, pielea ta trebuie sa fie hidratata, deoarece este expusa la temperaturi scazute si in acest mod poate deveni uscata.

Pentru o regenerare mai rapida si pentru a scapa de imperfectiuni, poti apela si la tonere si misturi pentru fata. Daca ai pielea sensibila, poti utiliza un acid exfoliant bland si calmant. Tenul tau va fi mai sanatos, dupa utilizare, va fi protejat si hidratat. Pe de alta parte, daca vei folosi un mist cu ceramide si acizi grasi, atunci ti se va regla productia de sebum, iar pielea ta va putea fi protejata in fata altor factori externi. Totodata, in rutina ta zilnica de ingrijire a pielii pot introduce si dischetele de curatare a tenului cu apa de orez. Pielea ta va “respira” altfel, dupa ce le vei utiliza, deoarece porii vor fi curatati. In plus, ofera hidratare.

O piele sensibila trebuie rasfatata la maximum, iar o alta solutie, pentru ca tenul tau sa fie luminos, iar petele rosii sa fie diminuate, poate fi utilizarea unor produse dedicate pentru tenul sensibil. Pielea ta va radia si te vei simti confortabila.

Fiecare persoana este unica in felul ei, motiv pentru care fiecare are un ten diferit. Reactiile care apar la nivelul pielii pot fi neplacute si pot crea un aspect neplacut al tenului, motiv pentru care trebuie sa il “ajuti”, atunci cand este cazul. Pe langa toate produsele pe care le pot introduce in rutina ta zilnica, trebuie sa retii ca hidratarea zilnica este foarte importanta. In plus, o alimentatie sanatoasa si corecta va ajuta, de asemenea, la regenerarea celulelor din corp. Atunci cand sesizezi ca exista pete rosii sau roz pe ten, decojirea pielii, iritatii, mancarimi sau usturimi, este indicat sa faci o vizita medicului dermatolog. In acest mod, vei afla si daca ai o reactie alergica, dupa ce vei fi supusa unor teste. Specialistul va discuta cu tine despre factorii externi si interni care pot declansa astfel de reactii pe ten si iti poate recomanda, in functie de tipul de piele, si ce ar trebui sa contina cremele, serurile sau mastile de fata, pentru a reduce inflamatia.

Sursa foto: Pexels.com.