Apa termală - Ce este, beneficii pentru piele și când / cum se folosește

Apa termală - Ce este, beneficii pentru piele și când / cum se folosește

16 iul. 2024 | Echipa 24beauty

Ce este apa termală?

Apa termală este acel tip ce apă ce provine dintr-un izvor termal de la mare adâncime. Este o apă bogată în minerale, săruri și alți nutrienți. 

Un spray cu apă termală este un produs des utilizat în rutina de îngrijire a pielii - este potrivit și pentru utilizare de mai multe ori pe parcursul zilei, mereu la îndemână în geantă. De fapt, este chiar considerat un produs indispensabil în procesul de îngrijire a pielii. 

Apa termală este folosită atât în scop terapeutic, dar și cosmetic. Are o compoziție bogată în minerale și oligoelemente, importante pentru piele. Datorită conținutului său specific de minerale, apa termală poate avea diferite proprietăți dermatologice - antiinflamatorii, cicatrizante sau calmante. De exemplu, apa termală Băile Felix are efecte antiinflamatorii și calmante, fiind benefică în caz de eczeme, iritații sau psoriazis. Este utilizată și pentru pielea predispusă la roșeață sau cu exces de sebum. Îmbunătățește hidratarea, tonusul pielii și lasă tenul mai catifelat.

Apa termală – Proprietăți 

Apa termală este pură, fără poluanți, provine de la mari adâncimi și are un conținut mare de oligoelemente și minerale. Are multe proprietăți terapeutice, pentru întregul organism. 

În ceea ce privește apa termală pentru față, iată care sunt principalele proprietăți:

  • hidratează profund pielea;

  • este hipoalergenică, potrivită și pentru piele sensibilă, reactivă și alergică;

  • reîmprospătează tenul pe parcursul zilei;

  • calmează și reduce inflamația;

  • poate ajuta la uniformizarea texturii pielii;

  • are efect antioxidant;

  • echilibrează pH-ul pielii;

  • lasă pielea mai moale și mai catifelată;

  • ajută la fixarea machiajului;

  • este non-comedogenică, fără parabeni și fără conservanți.

Ce conține apa termală? 

Apa termală conține pe lângă apă un aport crescut de minerale și alte ingrediente benefice. Conținutul de oligoelemente din fiecare tip de apă termală depinde de sursa apei. Compoziția fizică și chimică a apelor termale contribuie semnificativ la activitatea lor terapeutică. Iată care sunt principalele ingrediente din apele termale:

  • magneziu;

  • calciu;

  • mangan;

  • potasiu;

  • siliciu;

  • cupru;

  • fier; 

  • zinc;

  • sulf.

Compoziția aceasta, numită și reziduu uscat, poate varia de la un produs la altul. În funcție de compoziție variază și indicațiile de utilizare. De exemplu, unele ape termale nu se folosesc intern.

Apa termală - Cum se utilizează?

Apa termală are mai multe întrebuințări - poate fi folosită atât în scop terapeutic, cât și cosmetic. De asemenea, de obicei apa termală spray este potrivită pentru orice tip de ten și pentru orice vârstă. 

Iată mai multe detalii despre utilizările apei termale:

Uz intern 

Există o serie de ape termale utilizate intern, cu diferite scopuri. Se fac de obicei cure cu anumite tipuri de ape, în funcție de nevoile specifice. 

Apa termală poate fi folosită intern pentru ameliorarea mai multor tipuri de afecțiuni precum:

  • probleme digestive și intestinale  – colite, constipație, ulcer, gastrite;

  • probleme hepatice; 

  • tulburări metabolice – diabet, obezitate;

  • probleme ginecologice;

  • afecțiuni renale;

  • probleme pulmonare;

  • probleme imunitare;

  • probleme endocrine.

Utilizarea apei termale cu acest scop se mai numește și crenoterapie sau cură termală.

Uz extern

Cele mai multe ape termale se folosesc extern, cum este și cazul unui spray cu apă termală. Aceste ape termale pentru uz extern pot fi folosite pentru diferite probleme ale pielii și pentru îngrijirea generală a tenului. Hidratează, reîmprospătează pielea și calmează iritațiile. De asemenea, se pot folosi extern pentru probleme reumatismale, dureri, torticolis, artrită, probleme articulare sau ginecologice.

Spray-urile cu apă termală pot avea mai multe indicații pentru probleme la nivelul pielii - apă termală beneficii piele:

  • eczeme;

  • iritații;

  • înțepături de insecte;

  • roșeață;

  • dermatite;

  • psoriazis;

  • arsuri solare.

Un spray cu apă termală de obicei poate fi folosit pentru toate tipurile de piele. Hidratează, reîmprospătează și protejează împotriva factorilor de mediu. De asemenea, un spray cu apă termală poate fi folosit pentru a fixa machiajul.

Băi termale

O utilizare externă specifică a apelor termale este sub formă de băi. Multe persoane apelează la băi termale pentru diferite probleme sau pentru menținerea stării de sănătate și de bine. Sunt disponibile mai multe stațiuni balneare și balneoclimaterice, centre wellness și spa pentru băi cu ape termale. Sunt indicate mai ales pentru afecțiuni dermatologice, afecțiuni ginecologice și afecțiuni reumatismale. De asemenea, băile termale sunt benefice pentru dureri musculare și pentru relaxare.

Apa termală pentru afecțiunile pielii

Apa termală este adesea utilizată pentru diverse afecțiuni ale pielii, precum acnee, eczemă sau dermatită. Este benefică mai ales în caz de piele sensibilă, uscată, reactivă, datorită proprietăților hidratante și calmante. Poate fi benefică și în caz de coșuri și puncte negre. Hidratează intens pielea, are efect revigorant, calmează iritațiile, reduce inflamația. Se poate folosi inclusiv după expunere la soare sau arsuri solare, dar și pentru a fixa machiajul, ca toner, pentru împrospătarea pielii după călătorii sau antrenamente fizice, pentru calmarea mâncărimii pielii sau a pielii sensibile. Poate fi folosită și după epilare sau bărbierit și după anumite proceduri cosmetice.

Se folosește de obicei pentru ten, dar poate fi folosită pe orice altă zonă a corpului. De asemenea, un spray cu apă termală este potrivit și pentru copii.

Apa termala - Beneficii pentru piele 

Așa cum am văzut anterior, apa termală are mai multe beneficii și întrebuințări când vine vorba despre îngrijirea pielii. Iată cele mai importante beneficii apă termală:

Hidratare 

Nu există înlocuitori pentru cremele hidratante, dar un spray cu apă termală poate ajuta cu siguranță pielea, oferind un plus de hidratare. În rutina de skincare, putem folosi apă termală pentru ingrijire ten dimineața și seara, după curățarea feței sau demachiere. Spre deosebire de apa de la robinet care poate avea tendința de a usca pielea atunci când este foarte dură, apa termală este pură și previne deshidratarea.

Apa termală are proprietăți hidratante - poate fi folosită pentru a hidrata instant fața și pentru a preveni deshidratarea. Se folosește atunci când simțim nevoia de hidratare, dar și ca pas zilnic în rutina de skincare – se aplică pe pielea curată, înainte de cremă sau ser.

Free Man in Black Shirt and Gray Knit Cap Stock Photo

Calmare

Apa termală este benefică pentru pielea inflamată, iritată, predispusă la roșeață. Datorită ingredientelor sale, calmează iritațiile, roșeața și pruritul – fiind un ingredient de nelipsit din rutina de skincare pentru ten sensibil. Este utilizată inclusiv în caz de înțepături de insecte, arsuri solare sau reacții de sensibilitate la nivelul pielii.

Reducerea inflamației 

Un astfel de produs are și efecte antiinflamatorii. Calmează inflamațiile, reduce umflarea, iritația și roșeața, ce pot avea diferite cauze. Se aplică pe pielea curată, înainte de a aplica alte unguente sau produse.

Uniformizarea texturii și nuanței pielii 

Datorită conținutului de minerale și oligoelemente, poate ajuta la îmbunătățirea texturii și nuanței pielii. Aceste efecte sunt date de proprietățile antiinflamatorii și calmante – oferă strălucire, luminozitate și un aspect general mai sănătos.

Redarea elasticității 

Datorită proprietăților de hidratare intensă, apa termală poate crește elasticitatea pielii, îmbunătățind aspectul general. Obținem nu doar un ten mai hidratat, luminos și suplu, dar și mai multă fermitate și un aspect revigorat.

Efect antioxidant 

Apa termală are și efect antioxidant, datorită conținutului crescut de minerale. În principal seleniul, zincul și cuprul sunt responsabile pentru acest efect, deoarece sunt importante pentru funcționarea enzimelor antioxidante găsite în mod natural în piele, care absorb radicalii liberi dăunători produși de radiațiile UV. Aceste minerale reduc radicalii liberi de la nivelul pielii - lucru ce se traduce printr-un aspect mai luminos, mai ferm și mai sănătos al pielii.

Apa termală - Când se utilizează în rutina de skincare? 

Cum se folosește apa termală? Apa termală poate fi folosită în multiple feluri în rutina skincare – de asemenea, poate fi folosită și pe parcursul zilei în anumite momente specifice. De exemplu, cel mai des se folosește după demachiere și/sau spălarea tenului – pulverizați la nivelul feței, înainte de aplicarea altor cosmetice. Lăsați apa să acționeze pe ten 1-2 minute, apoi uscați ușor. Acum puteți aplica celelalte cosmetice, cum ar fi seruri sau creme.

Apa termală se poate folosi și ca toner sau pentru a curăța suplimentar fața. O altă întrebuințare a apei termale este pentru a fixa machiajul – aplicați de la 30 cm distanță.

Mai mult decât atât, un spray cu apă termală poate fi folosit local în anumite situații – după arsuri solare sau expunere la soare, după anumite proceduri cosmetice, după înțepături, în caz de piele sensibilă, iritată, roșie etc. Puteți folosi și oricând aveți nevoie pe parcursul zilei de un strop de revigorare, mai ales în zilele călduroase sau în timpul antrenamentelor fizice.

Free Close-up Photo of Woman applying Mist  Stock Photo

Apa termală - Contraindicații 

În ceea ce privește utilizarea apei termale spray pentru piele, nu există contraindicații de obicei. Apa termală spray poate fi folosită la orice vârstă și pentru orice tip de ten, fără a exista o doză maximă permisă. Cu toate acestea, în cazul băilor termale sau curelor interne, există anumite situații în care utilizarea este contraindicată. Apa termală contraindicații:

  • unele afecțiuni cardiace;

  • unele probleme de circulație;

  • unele afecțiuni ale pielii - cum ar fi dermatita severă sau infecțiile cutanate active, ce pot fi exacerbate de expunerea la căldură și apă termală;

  • sarcina;

  • unele probleme respiratorii - cum ar fi astmul sau bronșita cronică.

Înainte de a apela la o cură cu apă termală, este întotdeauna recomandabil să discutați cu medicul, mai ales dacă aveți probleme de sănătate preexistente sau sunteți însărcinată. Medicul vă poate ajuta să vedeți dacă băile termale sunt sigure și benefice pentru dumneavoastră sau dacă ar trebui evitate.

Surse foto: Pexels, Freepik